Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

1 milyon 178 bin yüksek öğretim mezunu işsiz! 139 Milyar Dolar boşa mı gitti?

Hoş geldin! alpo79 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
1 milyon 178 bin yüksek öğretim mezunu işsiz! 139 Milyar Dolar boşa mı gitti?
0
83

teknoloji

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
83
1%2Dmilyon%2D178%2Dbin%2Dyuksek%2Dogretim%2Dmezunu%2Dissiz%2D139%2DMilyar%2DDolar%2Dbosa%2Dmi%2Dgitti%2D227361%2D20191110214645%2Ejpg

Recep Erçinîn köşe yazısından alıntı

Ülkemizde 2019 Temmuz sonu prestijiyle yaklaşık 4.6 milyon işsiz var. Yüksek öğretim mezunlarındaki işsizlik oranı yüzde 14.2 seviyesinde. Yani 1 milyon 178 bin yüksek öğretim mezunu yurttaşımız işsiz durumda. Elbette bu şahıslar iş arayıp da bulamayanlar.

Bir de iş gücüne dahil olmayan nüfusumuz var ki onlar içerisindeki üniversite mezunu sayısı 2 milyon 260 bin kişi olarak resmi datalarda yer alıyor. Elbette 2.2 milyon kişinin hepsi çalışabilir durumda değil. Bunlardan 113 bini iş bulma ümidi olmadığı için iş gücüne dahil edilmemiş.

260 bini ise çalışmaya hazır lakin iş aramayanlar. Yani dört yıllık lisans mezunu umudu kırık işsiz sayısı 373 bin. Bu sayıyı mevcut üniversiteli işsizlere eklediğimizde 1 milyon 551 bin kişi ediyor. Buna nazaran 1.5 milyon üniversiteliyi istihdama dahil edemediğimizde önemli bir beşeri atıl kapasite kelam konusu. Konut işleri ile meşgul olanlar başka bir inceleme konusu olduğundan burada yalnızca sayıyı verip geçiyoruz.

139 MİLYAR DOLAR BOŞA MI GİTTİ?

Euronews'te yayınlanan 10 Eylül 2019 tarihli haberde, 2016 yılı bilgilerine nazaran, Türkiye’de ilkokuldan üniversiteye kadar her bir öğrenci için eğitim kurumlarına yıllık 5 bin 633 dolar harcandığı bilgisi yer alıyor. Buna nazaran dört yıllık üniversite mezunu bir genç eğitim hayatında en az 16 yıl geçiriyor. Bu da yaklaşık 90 bin dolar eder.

Yani bir yurttaşımızı dört yıllık bir fakülteden mezun edene kadar 90 bin dolar harcıyoruz. Toplam 1 milyon 551 bin kişi olan geniş tarifli lisans mezunu işsizlerimiz için 138 milyar 969 milyon 600 bin dolar harcamışız. Bu şahıslar işsiz olduğu için iktisada üretim manasında bir katkıları kelam konusu değil. Yani üretim formülüyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasılaya bir katkıları yok. Lakin harcamalar prosedürüyle yapılan hesaplamada hanehalkı tüketimine önemli bir tesirleri olduğu kesin.

SEFERBERLİKLER NE OLDU?

İşsiz kalmak bu bireylerin kabahati değil. Eğitim sistemini üretim planlamasına nazaran yapmayan hükümetlerin kabahati. Vakit zaman bilhassa muhafazakar etraftaki iş insanlarından "Gençler iş beğenmiyor" kelamlarını duyuyoruz. Gençlere sorduğumuzda karşılıkları, "Üniversite okuduk. Eğitime yıllarımızı verdik. Artık taban fiyata kolay işler mi yapalım?" oluyor. İki taraf da kendince haklı. Cumhurbaşkanımız istihdam seferberliği başlattığı halde işsizlik rekor seviyelerde) yeni istihdam alanları yaratmamız kural. 

Aydınlık

858,506Konular
983,046Mesajlar
33,110Kullanıcılar
kaannns1903Son üye
Üst Alt