Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

14.400 Yıl Önce Üretilen Dünyanın En Eski Ekmeği Bulundu

14.400 Yıl Önce Üretilen Dünyanın En Eski Ekmeği Bulundu
0
140

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
kokleri-tarimdan-onceye-dayanan-dunyanin-en-eski-ekmegi-bulundu-1563180921.jpg

Arkeologlar, Shubayqa 1 isimli bir kazı meydanında çok enteresan bir keşif yaptı. Yapılan kazı sonucunda sadece yerkürenin en eski ekmeği bulunmadı. Bulunan ekmeğin tarım öncesi periyotlara ilişkin olduğu da tespit edildi.

Kopenhag Üniversitesi'nden arkeolojist Tobias Richter'ın liderliğindeki araştırmacı ekip, Shubayqa 1 isimli kazı sahasında birçok yemek kalıntısına ulaştı. Ulaşılan yemek kalıntıları arasından 14.400 yıllık bir ekmek de ortaya çıktı. Bu da öteki bir deyişle ekmeğin tarımdan 4.000 yıl evvel de yapıldığı manasına geliyor.

5ee75f407390367b427bed7f785c05542894d5d9.jpeg

Araştırmacı ekip, atalarımızın çiftçiliğe başlamadan evvel ekmek yaptıklarını, tahminen de bunun akabinde tarıma başlamış olabileceklerini belirtti. Tarıma başladıktan sonra da buğday, pirinç, çavdar, yulaf, arpa, mısır üzere tahıllar daha ziyade kullanıldı.

Araştırmanın başkanı Tobias Richter, hususa dair yaptığı açıklamalarda, o tarihlerde de malûm tahıllar kullanılarak ekmek yapıldığını belirtti. Bu ekmeğin tarihi göz önünde bulundurulduğundaysa ziraî yaşama geçilmeden evvel de ekmek gibisi eserlerin yapıldığını söyledi.

Bulunan ekmeğin ne devirden kaldığını öğrenmek için bulunan ekmek üzerinde araştırmalar gerçekleştirildi. Kalıntıları mikroskop altında inceleyen tarih öncesi ekmek kompetanı Lara Gonzalez Carratero, şu sözleri kullandı:

"Arkeolojide ekmek ya da öteki bir tahıl eserinin tespit edilmesi kolay değildir. Tespit kriterlerini kullanmadan sınıflandırma konusunda büyük bir eğilim oluşmuştur. Arkeolojik kayıtlardaki ekmek ve hamur üzere eserleri tespit etmekte yeni kriterler belirlendi. Elektron Mikroskopisi sayesinde yemek kalıntıları arasındaki mikroyapıları ve parçacıkları inceliyoruz."

31c760ebc6ce1ce71511b5e9519cf85b0e14e31e.jpeg

Çağdaş tekniklerle birlikte ekmek prodüksiyonunu epeyce kolay olarak görülse de ilkel çağlardaki ekmek prodüksiyonunun nispeten çetin olduğunu, tahılların taşlar arasında ezilmesinin, hamur imalatının ve hamurun yoğurulmasının zahmetli bir süreç olduğunu belirtmekte yarar var.

Ekmeğin keşif medyasını aşağıda bulabilirsiniz.









 

Similar threads

İnsanlık tarihi hakkında bildiklerimizi yine düşünmemizi sağlayacak, yerleşik tarih anlayışını ve bilgilerini değiştirip, dinler tarihini sorgulatacak, bir kısmımızın varlığından haberi dahi olmadığı bir arkeolojik çalışma 1995 yılından beri Urfa Göbeklitepe'de devam ediyor. İnşası Milattan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
Altılı faaliyet kodu olarak da bilinen, ekonomik faaliyetler için meydana getirilen üretimlerde kullanılan bir tür kodlamadır. Avrupa bölgesinde yaygın olarak kullanılan Nace kodu açılımı “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenn” şeklindedir. Ekonomik veri ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
163
858,496Konular
981,870Mesajlar
29,907Kullanıcılar
Ahmet120938Son üye
Üst Alt