Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Hakkında Bilgiler- dünya çiftçiler günü

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Hakkında Bilgiler- dünya çiftçiler günü

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
2019 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü,Çiftçiler Günü ne süre,Çiftçiler Günü,dünya Çiftçiler Günü 2019,Çiftçi nedir

Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir
14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihidir Kuruluşun kısa adı İFAB ’ tırTürkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde yok kuruluşa aza tüm ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır
Dünya Çiftçiler Günü ’nde radyo ve televizyonda çiftçinin sorunları dile getirilir Bu konuda açık oturumlar düzenlenir

Hazırlanan özel programlarda, tarımda verimlilik konusu üzerinde durulur Sulama, gübreleme, ilaçlama konusunda aydınlatıcı bilgiler verilir Toprağın daha iyi işlenebil*mesi için ekim, dikim, bakım ve hasat işlerini yapmakta kullanılan cihaz ve makinalar tanıtılır Yeniden Dünya Çiftçiler Günü ’nde fazla baskı şartlar aşağı çalışan çiftçilerin ekonomimize katkıları anlatılır

Dünya Çiftçiler Günü okullarda da kutlanır Beslenmemiz için zorunlu tarım ürünleri üreten çiftçilerimizin bağ, bahçe ve tarlada nasıl baskı koşullar aşağıda çalıştıkları açıklanır Giyeceklerimizin çiğ, maddesi olan pamuğun, ipeğin, yünün üretilmesinde çiftçilerimizin çalışmaları anlatılır Sınıflarda tarım ürünleri koleksiyonu yapılır Çiftçilerle ilgili şiirler okunur Okul gazetesine Dünya Çiftçiler Günü'nün manâ ve önemini açıklayan yazılar hazırlanır Gazete ve dergilerde yayınlanan yazılar kesilerek değerlendirilir

Nüfusumuzun büyük çoğunluğu köylerde çiftçilik yapar Çiftçiler her mevsimde çalışırlar Bu çalışmalarının sonucu olarak sofralarımızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler Yaşamımızı çiftçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürürüz Kuvvet şartlar aşağı çalışan, yorulan çiftçilerimize saygılı olmalıyız Yiyeceklerimizin her birinde çiftçilerimizin alın teri ve göz nuru olduğunu unutmamalıyız

Dünya Çiftçiler Günü'nde öğrendiklerimizi unutmayalım Beslenmemizi temin etmek için her mevsim gece gündüz, yaz kış demeden çalışan çiftçilerimize saygılı olalım

ÇİFTÇİYE SAYGI

Tahıl deyince aklımıza buğday, arpa, çavdar, mısır, yulaf gibi taneli tümör kazanç Tüm bu tahılların içinde en fazla ekilen buğdaydır Buğday tarihin en eski çağlarından beri insanların besin kaynağı olmuştur Soframızdan hiç yetersiz etmediğimiz, her öğün yediğimiz ekmek buğdaydan yapılmaktadır Buğday, ekmek haline gelinceye dek değişik işlemlerden geçer

Minik buğday her birine, toprağa ekilişinden ekmek haline gelinceye dek basından geçen öyküsünü şöyle anlatıyor:

«Ben küçücük bir buğday her birine idim Ali Dayı güz mevsiminde yağmurlar başlayınca tarlasını sürdü Gübreliğinde biriktirdiği gübreyi toprağına vererek tarlasının verim gücünü artırdı sonra traktörlerle tarlasını sürdü Tarlası sürülünce toprağı kabardı Alttaki toprak üste, üsteki toprak da alta gelerek karıştı Sürdüğü tarlasına tohumluk için ayırdığı beni ve öteki arkadaşlarımı ekti Üstümüzden tırmıkla geçerek bizi ayrıntılarıyla toprağa karıştırdı sonra da sürgü ile bastırdı Ben ve arkadaşlarım tüm kış boyunca toprağın altında kaldık Yağmur, kar gibi yağışlarla sulandık, ilkbahar mevsimi gelince havalar ısınmaya başladı Biz de bir canlanma oldu Sıcağın ve suyun etkisi ile filizlendik Yeşil yeşil toprağın üstüne çıktık Bütün tarla yeşil bir halıya benzedi Gelip geçenler bize büyük bir hayranlıkla bakıyor*du Gün geçtikçe, biz daha da büyüdük İlkbaharın son günlerine dürüst başaklandık Başaklarımızda yeşil yeşil buğday tanecikleri oluştu Başağımızda bulunan taneler her gün azıcık daha büyüdü Yaz mevsimi gelin*ce de olgunlaştı Tanelerimiz daha da irileşti Yemyeşil olan başaklarımız, sapsarı oldu Bu kez san bir halıyı andırıyorduk Hele rüzgar esince sağa sola doğru hareket ederek dans ediyorduk Tanelerimiz tamamen olgunlaşınca Ali Dayı ve iki çocuğu oraklarla yanımıza geldi Saplarımızı köklerimizden ayırarak bizi biçti Biçildikten daha sonra demet haline getirildik, harman yerine geldik Harman yerinde, toprağın üstüne yayıldık Üzerimizden geçen döven, bizi ayrıntılarıyla ezdi Tanelerimizi, başaklarımızdan ayrıldı sonra tahta küreklerle rüzgara karşısında savrulduk Saplarımızdan en ince ayrıntısına kadar ayrılmak için ince bir tel örgüden meydana gelen elekten geçirildik Çuvallara doldurulduk değirmene getirildik Değirmende bizden diğer tahıllar da vardı Değirmenin içi un elde etmeye yarayan vasıta ve makinelerle doymuş idi Rüzgarla dönen değirmen taşlarının arasında iyice ezilerek un haline geldik Tekrar çuvallara doldurulduk Ekmek yapılıp pişirilen ve satılan fırınlara geldik

Fırında çalışan işçiler bizim bir bölümümüzü aldılar Elekten geçirerek kepeği aramızdan ayırdılar Sonra su ile yoğrulduk, hamur olduk Fırınlara girdik, piştik, kızardık Fırın vitrinlerine konduk, bakkallara dağıtıldık Sofraya geldik»

Buğdayın ekilişinden sofraya gelinceye değin süren serüven burada bitiyor Bu süre içinde en çok emek veren, alın teri döken çiftçidir Yalnız ekmek değil, soframızdaki meyvede, sebzede, çorbada, yemekte çiftçimizin emeği, alın teri vardır bu nedenle çiftçilerimize ne kadar hürmet göstersek, azdır *
 
858,496Konular
982,170Mesajlar
30,111Kullanıcılar
skkskSon üye
Üst Alt