iltasyazilim
FD Üye
Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir
14 Mayıs 1946 Milletlerarası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihidir Kuruluşun kısa adı İFAB ’ tırTürkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa aza tüm ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır
Dünya Çiftçiler Günü ’nde radyo ve televizyonda çiftçinin sorunları dile getirilir Bu konuda açık oturumlar düzenlenir
Hazırlanan özel programlarda, tarımda verimlilik konusu üzerinde durulur Sulama, gübreleme, ilaçlama konusunda aydınlatıcı bilgiler verilir Toprağın daha iyi işlenebil*mesi için ekim, dikim, bakım ve hasat işlerini yapmakta kullanılan alet ve makinalar tanıtılır Yine Dünya Çiftçiler Günü ’nde çok zorlama şartlar altında çalışan çiftçilerin ekonomimize katkıları anlatılır
Dünya Çiftçiler Günü okullarda da kutlanır Beslenmemiz için gerekli tarım ürünleri üreten çiftçilerimizin bağ, bahçe ve tarlada nasıl güç şartlar aşağıda çalıştıkları açıklanır Giyeceklerimizin ham, maddesi olan pamuğun, ipeğin, yünün üretilmesinde çiftçilerimizin çalışmaları anlatılır Sınıflarda tarım ürünleri koleksiyonu yapılır Çiftçilerle ilgili şiirler okunur Okul gazetesine Dünya Çiftçiler Günü'nün kasıt ve önemini açıklayan yazılar hazırlanır Gazete ve dergilerde yayınlanan yazılar kesilerek değerlendirilir
Nüfusumuzun büyük çoğunluğu köylerde çiftçilik yapar Çiftçiler her mevsimde çalışırlar Bu çalışmalarının sonucu olarak sofralarımızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler Yaşamımızı çiftçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürürüz Şiddet şartlar aşağıda çalışan, yorulan çiftçilerimize saygılı olmalıyız Yiyeceklerimizin her birinde çiftçilerimizin alın teri ve göz nuru olduğunu unutmamalıyız
Dünya Çiftçiler Günü'nde öğrendiklerimizi unutmayalım Beslenmemizi sağlamak için her mevsim gece gündüz, yaz kış demeden çalışan çiftçilerimize saygılı olalım
ÇİFTÇİYE SAYGI
Tahıl deyince aklımıza buğday, arpa, çavdar, darı, yulaf gibi taneli bitki örtüsü gelir Bütün bu tahılların içinde en çok ekilen buğdaydır Buğday tarihin en eski çağlarından beri insanların esas gıda kaynağı olmuştur Soframızdan hiç beceriksiz etmediğimiz, her öğün yediğimiz ekmek buğdaydan yapılmaktadır Buğday, ekmek haline gelinceye değin çeşitli işlemlerden geçer
Küçük buğday tanesine, toprağa ekilişinden ekmek haline gelinceye dek basından geçen öyküsünü şöyle anlatıyor:
«Ben küçücük bir buğday her birine idim Ali Dayı sonbahar mevsiminde yağmurlar başlayınca tarlasını sürdü Gübreliğinde biriktirdiği gübreyi toprağına vererek tarlasının verim gücünü artırdı daha sonra traktörlerle tarlasını sürdü Tarlası sürülünce toprağı kabardı Alttaki toprak üste, üsteki toprak da alta gelerek karıştı Sürdüğü tarlasına tohumluk için ayırdığı beni ve öbür arkadaşlarımı ekti Üstümüzden tırmıkla geçerek bizi en ince ayrıntısına kadar toprağa karıştırdı sonra da sürgü ile bastırdı Ben ve arkadaşlarım bütün kış süresince toprağın altında kaldık Yağmur, kar gibi yağışlarla sulandık, ilkbahar mevsimi gelince havalar ısınmaya başladı Biz de bir canlanma oldu Sıcağın ve suyun etkisi ile filizlendik Yeşil yeşil toprağın üzerine çıktık Bütün tarla yeşil bir halıya benzedi Gelip geçenler bize büyük bir hayranlıkla bakıyor*du Gün geçtikçe, biz daha da büyüdük İlkbaharın son günlerine içten başaklandık Başaklarımızda yeşil yeşil buğday tanecikleri oluştu Başağımızda yer alan taneler her gün azıcık daha büyüdü Yaz mevsimi gelin*ce de olgunlaştı Tanelerimiz daha da irileşti Yemyeşil olan başaklarımız, sapsarı oldu Bu kere san bir halıyı andırıyorduk Hele rüzgar esince sağa sola içten hareket ederek dans ediyorduk Tanelerimiz en ince ayrıntısına kadar olgunlaşınca Ali Dayı ve iki çocuğu oraklarla yanımıza geldi Saplarımızı köklerimizden ayırarak bizi biçti Biçildikten sonra demet haline getirildik, harman yerine geldik Harman uygun, toprağın üzerine yayıldık Üzerimizden geçen döven, bizi iyice ezdi Tanelerimizi, başaklarımızdan ayrıldı sonradan tahta küreklerle rüzgara karşısında savrulduk Saplarımızdan ayrıntılarıyla ayrılmak için ince bir tel örgüden meydana gelen elekten geçirildik Çuvallara doldurulduk değirmene getirildik Değirmende bizden diğer tahıllar da vardı Değirmenin içi un elde etmeye yarayan araç ve makinelerle batmış idi Rüzgarla dönen değirmen taşlarının aralarında iyice ezilerek un haline geldik Yeniden çuvallara doldurulduk Ekmek yapılıp pişirilen ve satılan fırınlara geldik
Fırında çalışan işçiler bizim bir bölümümüzü aldılar Elekten geçirerek kepeği aramızdan ayırdılar Daha Sonra su ile yoğrulduk, hamur olduk Fırınlara girdik, piştik, kızardık Fırın vitrinlerine konduk, bakkallara dağıtıldık Sofraya geldik»
Buğdayın ekilişinden sofraya gelinceye değin süren macera burada bitiyor Bu zaman içinde en çok emek veren, alın teri döken çiftçidir Yalnız ekmek yok, soframızdaki meyvede, sebzede, çorbada, yemekte çiftçimizin emeği, alın teri vardır bu nedenle çiftçilerimize ne değin hürmet göstersek, azdır
Dünya Çiftçiler Günü Şiirleri
Çiftçiler Günü Güzel Sözleri
*
14 Mayıs 1946 Milletlerarası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihidir Kuruluşun kısa adı İFAB ’ tırTürkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa aza tüm ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır
Dünya Çiftçiler Günü ’nde radyo ve televizyonda çiftçinin sorunları dile getirilir Bu konuda açık oturumlar düzenlenir
Hazırlanan özel programlarda, tarımda verimlilik konusu üzerinde durulur Sulama, gübreleme, ilaçlama konusunda aydınlatıcı bilgiler verilir Toprağın daha iyi işlenebil*mesi için ekim, dikim, bakım ve hasat işlerini yapmakta kullanılan alet ve makinalar tanıtılır Yine Dünya Çiftçiler Günü ’nde çok zorlama şartlar altında çalışan çiftçilerin ekonomimize katkıları anlatılır
Dünya Çiftçiler Günü okullarda da kutlanır Beslenmemiz için gerekli tarım ürünleri üreten çiftçilerimizin bağ, bahçe ve tarlada nasıl güç şartlar aşağıda çalıştıkları açıklanır Giyeceklerimizin ham, maddesi olan pamuğun, ipeğin, yünün üretilmesinde çiftçilerimizin çalışmaları anlatılır Sınıflarda tarım ürünleri koleksiyonu yapılır Çiftçilerle ilgili şiirler okunur Okul gazetesine Dünya Çiftçiler Günü'nün kasıt ve önemini açıklayan yazılar hazırlanır Gazete ve dergilerde yayınlanan yazılar kesilerek değerlendirilir
Nüfusumuzun büyük çoğunluğu köylerde çiftçilik yapar Çiftçiler her mevsimde çalışırlar Bu çalışmalarının sonucu olarak sofralarımızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler Yaşamımızı çiftçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürürüz Şiddet şartlar aşağıda çalışan, yorulan çiftçilerimize saygılı olmalıyız Yiyeceklerimizin her birinde çiftçilerimizin alın teri ve göz nuru olduğunu unutmamalıyız
Dünya Çiftçiler Günü'nde öğrendiklerimizi unutmayalım Beslenmemizi sağlamak için her mevsim gece gündüz, yaz kış demeden çalışan çiftçilerimize saygılı olalım
ÇİFTÇİYE SAYGI
Tahıl deyince aklımıza buğday, arpa, çavdar, darı, yulaf gibi taneli bitki örtüsü gelir Bütün bu tahılların içinde en çok ekilen buğdaydır Buğday tarihin en eski çağlarından beri insanların esas gıda kaynağı olmuştur Soframızdan hiç beceriksiz etmediğimiz, her öğün yediğimiz ekmek buğdaydan yapılmaktadır Buğday, ekmek haline gelinceye değin çeşitli işlemlerden geçer
Küçük buğday tanesine, toprağa ekilişinden ekmek haline gelinceye dek basından geçen öyküsünü şöyle anlatıyor:
«Ben küçücük bir buğday her birine idim Ali Dayı sonbahar mevsiminde yağmurlar başlayınca tarlasını sürdü Gübreliğinde biriktirdiği gübreyi toprağına vererek tarlasının verim gücünü artırdı daha sonra traktörlerle tarlasını sürdü Tarlası sürülünce toprağı kabardı Alttaki toprak üste, üsteki toprak da alta gelerek karıştı Sürdüğü tarlasına tohumluk için ayırdığı beni ve öbür arkadaşlarımı ekti Üstümüzden tırmıkla geçerek bizi en ince ayrıntısına kadar toprağa karıştırdı sonra da sürgü ile bastırdı Ben ve arkadaşlarım bütün kış süresince toprağın altında kaldık Yağmur, kar gibi yağışlarla sulandık, ilkbahar mevsimi gelince havalar ısınmaya başladı Biz de bir canlanma oldu Sıcağın ve suyun etkisi ile filizlendik Yeşil yeşil toprağın üzerine çıktık Bütün tarla yeşil bir halıya benzedi Gelip geçenler bize büyük bir hayranlıkla bakıyor*du Gün geçtikçe, biz daha da büyüdük İlkbaharın son günlerine içten başaklandık Başaklarımızda yeşil yeşil buğday tanecikleri oluştu Başağımızda yer alan taneler her gün azıcık daha büyüdü Yaz mevsimi gelin*ce de olgunlaştı Tanelerimiz daha da irileşti Yemyeşil olan başaklarımız, sapsarı oldu Bu kere san bir halıyı andırıyorduk Hele rüzgar esince sağa sola içten hareket ederek dans ediyorduk Tanelerimiz en ince ayrıntısına kadar olgunlaşınca Ali Dayı ve iki çocuğu oraklarla yanımıza geldi Saplarımızı köklerimizden ayırarak bizi biçti Biçildikten sonra demet haline getirildik, harman yerine geldik Harman uygun, toprağın üzerine yayıldık Üzerimizden geçen döven, bizi iyice ezdi Tanelerimizi, başaklarımızdan ayrıldı sonradan tahta küreklerle rüzgara karşısında savrulduk Saplarımızdan ayrıntılarıyla ayrılmak için ince bir tel örgüden meydana gelen elekten geçirildik Çuvallara doldurulduk değirmene getirildik Değirmende bizden diğer tahıllar da vardı Değirmenin içi un elde etmeye yarayan araç ve makinelerle batmış idi Rüzgarla dönen değirmen taşlarının aralarında iyice ezilerek un haline geldik Yeniden çuvallara doldurulduk Ekmek yapılıp pişirilen ve satılan fırınlara geldik
Fırında çalışan işçiler bizim bir bölümümüzü aldılar Elekten geçirerek kepeği aramızdan ayırdılar Daha Sonra su ile yoğrulduk, hamur olduk Fırınlara girdik, piştik, kızardık Fırın vitrinlerine konduk, bakkallara dağıtıldık Sofraya geldik»
Buğdayın ekilişinden sofraya gelinceye değin süren macera burada bitiyor Bu zaman içinde en çok emek veren, alın teri döken çiftçidir Yalnız ekmek yok, soframızdaki meyvede, sebzede, çorbada, yemekte çiftçimizin emeği, alın teri vardır bu nedenle çiftçilerimize ne değin hürmet göstersek, azdır
Dünya Çiftçiler Günü Şiirleri
Çiftçiler Günü Güzel Sözleri
*