Evladın kendini ispatlamaya çalıştığı ve yalnızca 'ben' merkezli davrandığı 2 yaş sendromu, pek çok ailenin en çok korktuğu ve zorluk yaşadığı evredir. Her dediğinizi yapan evladınız artık size meydan okumaya başlamışsa ya da 'benim evladım o denli şeyler yapmaz, uysaldır' diye düşünüyorsanız 2 yaşına geldiğinde yapabileceklerine bir de yakından bakın!
Günümüzde evlatlı ailelere baktığımızda ebeveynlerin önemli manada dert yaşadığı 2 yaş devrini görmekteyiz. İnatlaşmanın ve bir nevi tutturmaların kendini gösterdiği 2 yaş devrinde kendi özerkliği ilan etmek isteyen evladınız, istediği olmadığı vakit ayaklarını yana vura vura saatlerce ağlayabilir ya da inatlaşarak dediğini yaptırmaya çalışabilir. Her evlatta diyemesek de birçok evlatta rastladığımız bu tip belirtiler, 2 yaş sendromu yani bebeklikten çocukluğa geçiş periyodu olarak önümüze çıkar. Evladın bu ısrarlı eforları önünde ne yapacağını bilemeyen aileler için bu periyodun yalnızca bir geçiş devri olduğunu kabul etmesi rahatlatıcı olabilir.
Evladınızın tüm bu davranışlarının gelişiminin bir kesimi olduğunu bilerek ona nazaran davranmanız 2 yaş sendromunu kolay atlatmanıza yardımcı olabilir. Evet 2 yaş sendromu en kolay nasıl atlatılır?
2 YAŞ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Mütemadi sonluluk hali,
- Daima kendi dediğim olsun başı,
- Söylenilenin aksini söyleme,
- Her şeyi tek başına yapmak isteme,
- Öfke anında etrafındaki oyuncakları ya da nesneleri fırlatma,
- Hırçınlık hali
- Çok hareketlilik (yerinde duramama)
- İnatlaşma ve tutturma üzere belirtiler 2 yaş sendromunu gösteren en besbelli özelliklerdir.
2 YAŞ SENDROMU HER EVLATTA OLUR MU? 2 YAŞ SENDROMU NEDEN OLUR?
Her evladın gelişimi kendine kişisel olduğundan ötürü hepsi 2 yaş sendromunu yaşar diyemeyiz lakin birçoğu gelişim aşamasında bu usul davranışlar stantlar. 12-18. ay civarında ortaya çıkan bu sendrom çoklukla 36. aya kadar devam eder. Bebeklikten çocukluğa geçiş periyodu olarak isimlendirilen bu sendrom öncesinde bebekler, her şeylerini analarıyla birlikte yapar ve kendilerini analarından başka bir kişi olarak göremezler.
Lakin 2 yaş periyodunda artık kendisinin anasından farklı bir kişilik olduğunu keşfeder ve her şeyi kendi yapmak velev. Bu evrede görülebilecek tüm dertler, tıpkı evlatların ergenlik periyodundaki davranışlarına ve asileşmelerine benzetilebilir. Bu nedenle evladınızın yaşadıklarını erken ergenlik olarak düşünebilirsiniz.
2 YAŞ SENDROMUNA GİREN EVLADA NASIL YAPILMALI?
İstenmeyen davranışlar önünde ana ya da peder, evladının dediğini yapmamakta kararlı olabilir ve 'hayır' demek isteyebilir. Bu noktada evladın özerkliğini engellemek için kullanılan hayır sözü, evlat üzerinde olumsuzluğu daha da pekiştireceğinden ötürü pedagoglar, olumsuzluk çağırıştırıcı 'hayır, me-ma' üzere kalıpları kullanmayı münâsib bulmaz. Bu durumda sergileyeceğiniz en hoş davranış, evladınızı görmezden gelip olumlu ya da olumsuz reaksiyon vermemek olacaktır.
Evladının 2 yaş sendromu olduğunun bilincinde olup ''Çocuğumun ayakta yemek yemesine müsaade vermem'', ''Ben ne dersem beni dinlemek zorunda'' üzere büyük laflar etmemelisiniz. Evladınızla direkt zıtlaşmak konumuna onunla itilaf yoluna gitmelisiniz.
Uyku vakti gelmesine karşın uyumamakta ısrarcı olan evladınıza 'Hemen yatağa gidip uyuyorsun' üzere cümleler bölgesine 'uyumak istemediğini biliyorum ninni mi söyleyeyim ya da kitap mı okuyayım ne istersin' üzere alternatifler sunabilirsiniz. Sonunda hırçınlaşan evladınızın başı dağılacak ve kitap okumanız ya da ninni söylemeniz sayesinde evladınızı mayıştırarak uykusunun gelmesini sağlayabilirsiniz. Her iki taraf da çıkarlı çıkacaktır...
2 YAŞ SENDROMUNDAKİ BİR EVLAT NELER YAPABİLİR?
- İnadından ötürü validesi yemeğini yemesini istiyorsa önündeki yemeği redddebilir. İştahsızlık görülebilir.
- Kendisini bir yetişkin üzere görüp istediği vakitte yatmak isteyebilir...
- Ağlamayı 'araç' değil 'amaç' olarak görür ve sebepsizce saatlerce ağlayabilir.
- Öfke anında yumruklarını sıkıp ayağını alana vura vura ağlama buhranlarına girebilir.