Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

2019’un En İyi Oyuncu İşlemcileri

2019’un En İyi Oyuncu İşlemcileri
0
110

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68

Âlâ bir işlemci seçmeden grafik kartına yönelmek yanlış bir tercihtir. Grafik kartınızdaki VRAM’in grafik kartınıza yeteri kadar güç verebilmesi için düzgün bir CPU’ya (işlemci) gereksinimi var. İşlemci, cihazınızın kalbi üzeredir. Sanal olarak gerçekleştirdiğiniz tüm süreçlerin yürütülmesini sağlar. Günümüzde bilgisayarlardan akıllı telefonlara ve velev televizyonlara kadar birçok teknolojik cihazı satın alırken, sunacağı performansı anlayabilmek için birinci soracağımız soru umumiyetle kullanılan işlemcinin detayları oluyor.

İşlemci, almak/kurmak istediğiniz cihazın hem en pahalı hem de en kritik kesimidir. Yanlışsız işlemciye sahip olmak kıymetlidir. Olağan bir cihaza yüksek güçlü bir işlemci almak mantıksızdır. İşlemcinin kabiliyetinin bileşenlerin talebiyle eşleşmesi gerekmektedir. Ehil süreç gücüne sahip olmadan grafik kartınızı zorlayabilirken, daha ziyade çekirdeğe sahip olan lakin oyunlarda daha istenilmeyen performans gösteren bir işlemci ile çokça entegrasyon sağlamak kolay olabilir. İşlemcinizi yükseltmeyi düşünürken pencereleri özgür bırakmaya da dikkat ederek bu maliyetin bir kısmını azaltabilirsiniz. Yeni nesil işlemciler için vaktinizi zorlamak size kıymetli ölçüde kar sağlama potansiyeline sahip.

İşlemcinizden en âlâ biçimde yararlanmanız da değerlidir. Intel Core i9-9900K üzere kilitlenmemiş işlemciler size önemli bir güç sağlayabilir, ama en uygun işlemci soğutucusu olmadan bu canavarın performansını potansiyel olarak düşürebilirsiniz. Sürat aşırtma yapmayı planlamıyorsanız, makul bir soğutucu içeren AMD Ryzen 5 3600X üzere bir işlemciyi düşünmek yararlı olabilir. Makinenizin gereksinimleri ne olursa olsun, bu listemiz en güzel işlemciyi bulmanıza yardımcı olacaktır.

1. Intel Core i9-9900K

5875-entry-1-1568631508.jpg
Oyunlar, yayınlar ve daha ziyadesi için en süratli işlemci

Çekirdek sayısı: 8 | İş Parçacığı Sayısı: 16 | Frekans Suratı: 3.6GHz | Max Frekans Suratı: 5.0GHz | Sürat aşırtma: Var, 4.9-5.0GHz typical | L3 Önbellek: 16MB | Tüketim Kıymeti: 95W | PCI Express 3.0 x16

Intel Core i9-9900K, 14nm fabrikasyon sürecine sahip bir işlemci. LGA 1151 soketi kullanıyor. 8 çekirdek ve 16 Thread içeren işlemci, 3.60 GHz taban frekansında çalışırken, 5 GHz'e kadar çıkabiliyor. Burada kıymetli olan nokta, tek çekirdek için otomatik olarak 5 GHz'e ulaşabilmesi. Tüm çekirdekler ise birebir anda 4.7 GHz frekansında çalışabiliyor. Umum olarak da esasen sistemin 4.0 GHz'in üzerinde çalıştığını görüyorsunuz. Bizim sistemimizde ortalama 4.6 GHz'lerde seyrettiğini söyleyelim.

Core i9-9900K işlemcimiz, Asus Prime Z390-A anakart üzerine yerleştirilmiş durumda. RAM olarak 2 adet 8 GB XPG SPECTRIX D80 3600 MHz DDR4 bellek kiti mekan alıyor. Depolama olarak da yeniden XPG'nin 1 TB kapasiteli SX8200 Pro M.2 SSD'sini kullanıyoruz. İşlemci soğutucumuzu bu kere bütçe dostu hava soğutmadan yana seçtik ve burada FSP'nin Windale 6 modelinden yana karar kıldık.

Ekran kartı tarafında kuşkusuz RTX 2080'e mekan vermemek olmazdı. Burada da tercihimiz Asus ROG Strix Gaming GeForce RTX 2080 8 GB oldu. Tekrar monitörümüz de Asus 'un şık tasarlanmış ROG Strix XG32VQ modeli.

2. Intel Core i7-9700K

Daha düşük fiyata harika oyun performansı

Çekirdek sayısı: 8 | İş Parçacığı Sayısı: 8 | Frekans Suratı: 3.6GHz | Max Frekans Suratı: 4.9GHz | Sürat aşırtma: Var, 4.9-5.1GHz typical | L3 Önbellek: 12MB | Tüketim Kıymeti: 95W | PCI Express 3.0 x16

Intel Core i7 9700k, Coffee Lake Refresh mimarisi ile geliştirildi. Üretim süreci ise yeniden 7. ve 8. nesil işlemciler de olduğu üzere 14nm olarak önümüze çıkıyor. Ancak Intel üretim sürecini de kendi içerisinde geliştirerek 14nm’den 14nm ++’a geçirmiş durumda.

Intel Core i7 9700k incelemesi sonrasında test sonuçlarında gördüğümüz üzere üst seviye bir performans işlemcisi olmuş. Oyun testlerini baz aldığımızda evvelki nesil Core i7 8700k ile aralarında çok da büyük bir fark bulunmuyor. İki işlemci arasında ki fark oyundan oyuna farklılık gösteriyor. Gelgelelim yeni Z390 yonga seti ile gelen özellikler ve işlemcinin sürat aşırtma yeteneği Core i7 9700k’yı daha cazip kılıyor.

Intel Core i7 9700k incelemesi ahir Intel’in yeni işlemcisi, şirketin 9. nesil işlemciler arasında üst seviye bir Performans eseri olmayı başarıyor. Sahip olduğu 8 fizikî çekirdek ile evvelki nesilde nokta alan Intel işlemci ailesinin bir adım önüne geçmeyi başarıyor. AMD tarafındaki rakiplerine ise tek çekirdek performansı olarak fark atıyor.

3. AMD Ryzen 9 3900X

AMD’nin oyun ve gayrı her şey için en âlâ işlemcisi

Çekirdek sayısı: 12 | İş Parçacığı Sayısı: 24 | Frekans Suratı: 3.8GHz | Max Frekans Suratı: 4.6GHz | Sürat aşırtma: Var, lakin gerekmiyor | L3 Önbellek: 64MB | Tüketim Pahası: 105W | PCI Express 4.0 x16

Çekirdek sayısı ve frekans artışı dışında 3000 serisi Ryzen işlemcilerde karşılaştığımız en büyük yenilik L3 Cache ölçüsünün daha da artırılmış olması. AMD bu sayede 1080p oyunculuk üzere senaryolarda yaşanan düşük FPS problemini çözmüş. AMD buna GameCache ismini verse de bizce cache’in farklı bir isim almasını gerektirecek bir farklılığı yok, yalnızca ölçüsü nispeten artırılmış.

Kullanılan 7 nanometre üretim teknolojisi sayesinde işlemci hayli az güç harcıyor. Tüketim bedeli 12 çekirdekli bir işlemci için çok düşük olan 105 Watt. Sürat aşırtma yaptığınızda elbette bu paha artacaktır. İşlemcinin kutusundan Wraith Prism RGB soğutucu çıkıyor. Bu da AMD’nin Wraith serisi soğutucularının en güçlü versiyonu. Lakin yeniden de sürat aşırtma için kule tipi hava soğutucular ya da hazır likit soğutucular tercih edilebilir.

AMD, Zen 2 mimarisini kullanan Ryzen 3000 serisi işlemcileriyle yarışması daha da yükseltiyor. Kullanıcılara tıpkı fiyata daha çokça çekirdek ve daha çokça süreç gücü sunuluyor. Ryzen işlemciler piyasaya birinci sürüldüğünden beri bunu görmeye devam ediyoruz.

4. AMD Ryzen 7 3700X

Oyunculara yönelik orta seviye ve orta fiyat işlemci

Çekirdek sayısı: 8 | İş Parçacığı Sayısı: 16 | Frekans Suratı: 3.6GHz | Max Frekans Suratı: 4.4GHz | Sürat aşırtma: Var, 4.2-4.3GHz typical| L3 Önbellek: 32MB | Tüketim Kıymeti: 65W | PCI Express 4.0 x16

Bu, 8 çekirdek, 16 Thread bir işlemci. Temel frekansı 3.6 GHz iken Boost frekansı da 4.4 GHz. AMD’ye nazaran bu işlemciye en münâsib rakip Core i7 9700KF. Her iki işlemcide de dahili GPU mevcut değil ve frekansları da birbirine oldukça yakın: 3.6 GHz temel, 4.9 GHz Boost. Öte yandan 9700KF yalnızca sekiz çekirdeğe sahip ve maatteessüf elimizde mevcut değil.

Frekans frekansa karşılaştırma yapsaydık burada kıymetler çok farklı olurdu. Çünkü görüntüde da görebileceğiniz üzere 3700X daha çok 4.3 GHz‘te çalışırken 9900K 4.7 GHz‘te çalışmakta. 9900K’nın kutusundan rastgele bir soğutucu çıkmıyor.

Mevcut AM4 platformu ile uyumluluğun devam etmesi, PCI Express 4.0 desteği, artan tek ve çok çekirdek performansı, birinci sefer orta sınıf bir platformda 12 ve 16 çekirdekli işlemciler… AMD, Ryzen 3000 serisi ile ağaçta kuş bırakmadı diyebiliriz. Firma, 50. yılında ismini işlemci yerküresinin tarihine yazdırdı. Bu testlere bakıp da bunu söylememek imkânsız.

5. Intel Core i5-9400F

Bütçe dostu Intel işlemci

Çekirdek sayısı: 6 | İş Parçacığı Sayısı: 6 | Frekans Suratı: 2.9GHz | Max Frekans Suratı: 4.1GHz | Sürat aşırtma: Yok | L3 Önbellek: 9MB | Tüketim Pahası: 65W | PCI Express 3.0 x40

Intel Core i5 9400F Coffee Lake Refresh mimarisi ile geliştirildi. 14nm üretim süreci de daha evvel ki 14nm üretim sürecinden bir adım daha ileri taşındı. 14nm ++ olarak da geçen bu süreç ahir 9. nesil Intel işlemciler yüksek çekirdek sayılarına ve daha yüksek frekans kıymetlerine ulaştılar.

Intel Core i5 9400, 6 fizikî çekirdeğe ve 6 süreç ünitesine sahip bir işlemcidir. Hyper Threading özelliği olmadığından ötürü izlek sayısı, fizikî çekirdek sayısı ile eş paha. Gayrı taraftan işlemci 2.90 GHz temel frekans bedeline, 4.10 GHz maksimum frekans bedeline sahiptir. Tüm çekirdekler faalken işlemci yalnızca 3.90 GHz suratında çalışabilmektedir.

Core i5 9400F tam bir fiyat/performans canavarı. Evvel ki nesilden selefi olan Core i5 8400 ile performans açısından aralarında bir fark olmasa da fiyat performans oyun sistemi toplamak isteyen oyuncular ve kullanıcılar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

6. AMD Ryzen 5 3600X

Orta seviye, muteber bir işlemci

Çekirdek sayısı: 6 | İş Parçacığı Sayısı: 12 | Frekans Suratı: 3.8GHz | Max Frekans Suratı: 4.4GHz | Sürat aşırtma: Var, 4.3 GHz typical | L3 Önbellek: 32MB | Tüketim Kıymeti: 95W | PCI Express 4.0 x16

Öbür Ryzen 3000 yongaları üzere, altı çekirdekli 12 modüllü Ryzen 5 3600, 12nm G / Ç'lik bir kalıpla eşleştirilmiş 7nm'lik bir hesaplama kalıbı (iki devre dışı fizikî çekirdekli) ile birlikte geliyor. Bu iki bileşen, 65W TDP zarfının içine sığacak ve fizikî olarak 95W Ryzen 5 3600X ile tıpkı olacak halde tek bir pakette bir araya geliyor.

Ryzen 3000 yongaları, evvelki neslin DDR4-2966 desteğinden bir adım öteye giden çift kanallı DDR4-3200'ü resmi olarak destekliyor. AMD, bellek uyumluluğu ve sürat aşırtma özelliklerini büyük ölçüde geliştirdi, gelgelelim DIMM cinsine ve yuva popülasyonuna bağlı olarak desteklenen maksimum frekansı belirleyen kurallara uymanız gerekiyor. Ryzen 3000 ayrıyeten, bu kuralları belirlemek için elle ayarlama yahut fiyatlandırma kitlerine sahip tek tıklamayla A-XMP profillerini kullanarak bellek sürat aşırtma özelliğini destekliyor.

7. AMD Ryzen 5 2600

Oyun oynamak için münasebetli bütçeli bir seçenek

Çekirdek sayısı: 8 | İş Parçacığı Sayısı: 12 | Frekans Suratı: 3.4GHz | Max Frekans Suratı: 3.9GHz | Sürat aşırtma: Var, 4.0 GHz typical | L3 Önbellek: 16MB | Tüketim Kıymeti: 65W | PCI Express 3.0 x16

Amd Ryzen 5 2600 Zen + mimarisi ile geliştirilen hem teknolojik hem de performans mealinde kıymetli iyileştirmelere sahip olan başarılı bir işlemcidir. İşlemcinin temel saat suratı 3.4 GHz iken turbo saat suratı 3.9 GHz’dir.

İşlemcinin çarpan kilidi açık olduğundan sürat aşırtma yapılıp daha yüksek frekans kıymetlerine ulaşmanız mümkün. Ancak kutu içeriği olarak sunulan Wraith Stealth soğutma tahlili burada zayıf kalmakta. Sürat aşırtma yapmak isteyen kullanıcılar daha performanslı soğutma tahlillerine yönelmeliler.

İşlemcinin günlük tasarruf performansı pek başarılı. Oyunlarda ise Intel Core i5 serisi işlemcilerin gerisinde kalıyor. Ryzen 5 2600x ile yakın sonuçlara sahip. Ryzen 5 2600’ün arkaya dönük uyumluluğu bulunmaktadır. X370, B350 ya da A320 yonga setli anakart modelleri ile bu işlemciyi BIOS güncellemesi yaparak kullanabilirsiniz.

8. AMD Ryzen 5 3400G

Yüksek bütçeli toplamalar için entegre grafiklere sahip ucuz işlemci

Çekirdek sayısı: 4 | İş Parçacığı Sayısı: 8 | Frekans Suratı: 3.7GHz | Max Frekans Suratı: 4.2GHz | Sürat aşırtma: Var, 4.1-4.2 GHz typical | L3 Önbellek: 4MB | Tüketim Bedeli: 65W | PCI Express 3.0 x8

Ryzen 5 3400G, 12 nm üretim süreci ve Zen + mimarisi ile geliştirilen yeni nesil bir APU olarak önümüzde. 65 Watt TDP pahası olan işlemci, dört çekirdek ve 8 izlek ile gelmekte. İşlemcinin temel frekans bedeli 3.90 GHz, maksimum frekans bedeli ise 4.20 GHz olarak belirlenmiş. Zen + 12nm tabanlı olduğundan dolay bu APU’lar, Ryzen 3000 serisinin (7nm) tersine, PCI Express 4.0’ı desteklemiyorlar.

Ryzen 4 3400G, 2400G’de olduğu üzere Vega 11 grafik işlemcisine sahip bir APU. Evvelki nesile nazaran CPU turbo frekansında 300 MHz, GPU frekansında ise 150 MHz artış bulunuyor. AMD tarafından paylaşılan performans testlerinde yeni nesil AMD APU Ryzen 5 3400G, Core i5 9400’den ortalama 2 kat daha yüksek performans sunuyor. Yeni nesil Vega grafik işlemcisi AMD tarafından yapılan açıklamada evvelki nesil nazaran çok daha yüksek oyun performansı sunuyor.

858,478Konular
981,307Mesajlar
29,567Kullanıcılar
Üst Alt