Shakespeare’in ‘Romeo ve Juliet’ oyunu, yerkürenin en klasik aşk hikayelerinden biri. Yıllarca direktörlerin ve müelliflerin ilham aldığı Capulet ve Montague ailesinin doğurduğu imkansız aşk hikayesi bu sefer de Pirelli takviminin esin kaynağı oluyor. Trajik ve talihsiz bir aşk hikayesini anlatan Romeo ve Juliet, Paris’te yaşayan İtalyan fotoğrafçı Paolo Roversi’nin tercihi oldu. Pirelli 2020 takvimi için ‘Looking for Juliet’ (Juliet’i Ararken) konseptini seçen Roversi, takvim için birinci kere fotoğraf ve sineması bir araya getirecek.
18 dakikalık bir kısa sinema hazırlayan Roversi, kendisine direktör rolü vererek, Juliet’i oynayacak oyuncular ile röportajlar yapıyor. Teker teker kamera önüne geçen ünlüler, farklı hisleri yansıtıyorlar. Tüm cinsî tercihlerden, ırklardan, vücut biçimlerinden isimler ile çalışan Roversi, yarattığı çeşitlilik ile takdir topladı. Emma Watson, Kristen Stewart, Claire Foy, Mia Goth, Indya Moore, Yara Shahidi, Roversi’nin kızı Stella, Çinli müzikçi Chris Lee ve İspanyol müzikçi Rosalia üzere isimleri bir araya getiren Roversi, Juliet’ini arıyor.
14. yüzyılda Verona İtalya’da geçen ‘Romeo ve Juliet’ oyununu yepyeni mahallinde çeken Roversi, Pirelli takviminin bir kısmını Verona’da bir kısmını ise Paris’te çekti. “Bu takvim fotoğrafçılar için çok hususî. Daha evvel yapılan tüm takvimleri gördüm. Hepsi harika, hepsi en değerli fotoğrafçılar tarafından çekildi. Bu bir gelenek ve bu nedenle beklenti çok yüksek,” diyen Roversi üzerinde olan gerilimi anlattı. Romeo ve Juliet’in film ve gösterimde yapılan versiyonlara atıfta bulunan Roversi, “Müthiş direktörler oyunlarda bunun için çalışıyor. Ben küçük bir versiyonunu yaptım” dedi.
Hikayenin sonsuz olduğunun altını çizen Roversi, Romeo ve Juliet’in her vakit şimdiki olduğunu ekledi. “Juliet, düşmanına aşık olabilen bir bayan. O yürekli, güçlü fakat birebir hengamda narin,” diyen Roversi, “Bu iki kişinin—düşmanın— aşk hikayesi ve aşkın gücünü temsil eden bir hikaye. Birbirlerine güveniyorlar. Her şeyin arkasında olan işte bu aşk,” diye ekledi.
“Paolo her hengam çalışmak istediğim biriydi,” diyen Emma Watson, “Fotoğraflarımın bir hikayesi olması çok hoş, bu fotoğrafları daha güçlü yapıyor. Bu hikaye benim için birinci aşkları temsil ediyor, hislerinizin teninize çok yakın olması. Çok narin olabilir lakin birebir devirde çok acı verici… Juliet bu ikisinin ortasında. Ben Juliet’i asla kırılgan olarak görmüyorum,” diye ekledi.
“Onun fotoğrafları inanılmaz sıklıkta fotoğrafları andırıyor. Her yaştan ve tercihten hatun Romeo yahut Juliet’i canlandırabilir zira ikisinde de feminenlik ve maskülenlik var. Aşk, umutsuzluk, umutsuz aşk… Bunu her yaşta deneyimleyebilirsiniz. Aşk için ölmek… bu benim kalbimi kırıyor” diyen Foy, hikayeye olan bakışını WWD’ye anlattı.
Hala Juliet’i aradığını söyleyen Roversi, “Sanırım hayatım boyunca arıyordum, sonuçta Juliet bir hayal,” diyerek 2020 Pirelli takviminin sonsuz tesirini belirtti.