Bütçe açığını kapatmak için hükümet yeni kaynaklar aramaya devam ediyor. Mahallî seçimlerden çabucak evvel Merkez Bankası'nın 33 milyar liralık kârının tüzük değiştirerek Hazine'ye erken aktarılması, akabinde Merkez Bankası'nın kefen parası olarak da bilinen 21 milyar liralık ihtiyat akçesinin de Hazine'ye aktarılması için yasal düzenleme yapılması iktidarın kaynak arayışını karşılamaya yetmedi.
Hazine'nin kasasına imar affı münasebetiyle yaklaşık 19 milyar liralık gelir aktarıldı. Lakin tüm bu kaynaklar uygulanan seçim iktisadı ve plansız harcamaları karşılamaya yetmedi. Çeşitli başlıklar altında çıkarılan aflardan elde edilen kaynaklar da tükenince iktidar yeni kaynak arayışına girdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yılın birinci yarısını değerlendirdiği toplantıda ekonomik gelişmelere ait değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, “Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı devirlerde farklı gereksinimlere uygun adımlar atılabilir” diye konuştu.
OTOMOTİVİ İZLİYORUZ
Vergi konusuna yönelik sürecin de devam ettiğine işaret eden Albayrak, “Vergi reformuyla ilgili çalışmalar çok ağır halde devam ediyor. Sonbahara bununla ilgili bir paketi hazırlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. Otomotiv kesimine yönelik yapılan ÖTV indirimlerine değinen Albayrak, “Süreci yakından takip ediyoruz, bu noktada atılması gereken bir adım olursa atarız” dedi.
Albayrak, Merkez Bankası'nda tutulan yedek akçenin Hazine'ye aktarılmasına yönelik soruya, “Biraz bu mevzudan anlayan herkes, Merkez Bankası bilançosundaki bir kalemin yer değiştirmesinde kaynaklı olduğunu görür. Para basmayla yakından uzaktan alakası yok” karşılığını verdi.
UZUN TATİLİ GERÇEK BULMUYORUM
Albayrak, Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağına ait ise “Açıkçası ben bayram tatilinin uzatılmasına çok olumlu bakmıyorum” tabirini kullandı.
Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'ya bir vazife verilip verilmeyeceği konusunda ise Albayrak, “Bugüne kadar kamuda çok farklı durumlarda çalıştı, performansı malum. Bununla ilgili en hoş formda değerlendirilir” dedi.
Bankalardan faiz indirimi göreceğiz
Türkiye'de önümüzdeki devirde faizlerde düşüş trendi olacağını belirten Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, “Kamu bankalarında bunu daha kısa müddette izleyeceğiz” diye konuştu. Merkez Bankası'nın faiz konusundaki adımlarını emsal örneklere, iktisadi faaliyete, enflasyondaki iyileşmelere dayalı değerlendirmelerine nazaran attığını anlatan Albayrak, kendisinin de gerçek kesimin maliyetlerinin düşmesi açısından faizlerdeki her türlü güzelleşme ve gevşemeye olumlu bakacağını söyledi.
Kabineyi kuran Cumhurbaşkanı'na sormanız lazım
Kabine değişikliğiyle ilgili soruya Albayrak, “Kabinenin üyelerinden biriyim. Münasebetiyle bu soruyu bana değil kabineyi kuran iradeye, yani Cumhurbaşkanı'na sormak lazım” diye yanıtladı. Kıdem tanzminatına ait yapılan çalışmalara da değinen Albayrak “Bunu o denli bir sonuçla sona erdirmemiz lazım ki bütün paydaşların keyifli olacağı ve kazanacağı bir adım atılması gerekiyor” dedi.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.