bilgisayarci
FD Üye
Dilek Güngör, 25 Milyarlık paklığın ayrıntılarını yazdı...
Bankaların ortaklaşa kuracağı Varlık Yönetim Şirketi projesi herkesi çok heyecanlandırdı. Milletlerarası kuruluşlar, şirketler, finans kurumları yeni yapının nasıl işleyeceğini merak ediyor.
Öncelikle şunun altını çizmekte yarar var.
Yeni yapıyı halihazırda faaliyet gösteren Varlık İdare Şirketleri ile karıştırmamak gerekiyor. Üzerinde çalışılan yeni model ile bir 'Bad Bank' (kötü banka) kurulmayacak. Muhteviyatına bakıldığında yeni yapıyı Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi olarak adlandırmak daha doğru olabilir.
Çünkü, bankacılık bölümünün muhtaçlığı yalnızca problemli alacakların bir öbür şirkete devredilip tahsilinden ibaret değil... Klasik borç-alacak alakasının daha ötesinde... Tahsil kabiliyeti daha düşük borçlu şirketlere takviye olunarak bu firmaların iktisada kazandırılacağı, üretim ve istihdama devam etmelerinin sağlanacağı, böylelikle büyümeye katkı sağlayacakları bir modelden bahsediliyor.
Yani, bankaların ortaklaşa kuracağı şirketin öbür misyonları da olacak.
Yasal düzenlemeler buna el veriyor.
Gerekirse yine sermayelendiren, sermaye gibisi kredi yapan, mali bünyeyi ıslah eden, verimsizlikleri gidererek EBITTA üretimini arttırmayı hedefleyen bir yapı kurgulanıyor.
Yeni Varlık Geliştirme ve İdare Şirketi, borçlu şirkete gereksinim duyduğu yeniden yapılandırmayı, refinansmanı, rehabilitasyonu gerçekleştirecek kapasitede olacak. Borçlu şirkete her türlü yönetimsel desteği verecek bir yapı öngörülüyor. Bir nevi, şirket tabibi üzere...
Gelelim, yeni modelin ne vakit hayata geçirileceğine...
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) çalışmayı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a sundu. Önümüzdeki günlerde hatta birinci idare şurası toplantısında bahsin gündeme gelmesi bekleniyor. Şirket kurulduktan sonra bankalardan satın alınacak kredilerin büyüklüğü belirlenecek.
Şirkete ortak olan bankalar da kendi bilançosunda bir ayrıştırma yapacak. Kriterlere nazaran hangi kredilerin bu şirkete geçirileceğini belirleyecek.
Bankacılık bölümü yetkilileri, bu yapının yanlışsız kurgulanması haline 25 milyar dolarlık dosyanın Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi'ne aktarılabileceğini vurguluyor.
Bildiğim kadarıyla, yeni model EBRD ve IFC üzere kuruluşlarla da paylaşıldı. Bakarsınız, memleketler arası kuruluşlardan bu şirkete ortak olmak isteyen de çıkar.
Sabah