iltasyazilim
FD Üye
40 yaş üstü erkeklere uyarılar
Sağlık Bakanlığı, 40 yaş üstü erkekleri karşı karşıya oldukları afiyet risklerikonusunda uyardı
Türkiye'de erkeklerin karşılaştıkları sağlık durumu risklerinin başında koroner kalp hastalıkları geliyor Hastalığa yakalanma riskini artıran nedenlerse yüksek tansiyon, sigara ve içki kullanımı, şişmanlık, atıl hayat, şeker hastalığı ve bilinçsiz beslenme
Sağlık Durumu Bakanlığı, Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin karşılaştıkları sağlık risklerinin başında koroner yürek hastalıklarının geldiğini bildirdi Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin hayat sürelerinin kadınlara oranla daha kısa olduğu belirtilerek, bu erkeklerin karşılaştıkları sağlık risklerinin başında koroner kalp hastalıklarının yer aldığı kaydedildi
Açıklamada, Türkiye'de koroner yürek hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla birincil sırada yer aldığına uyarı çekilerek, bu ölümlerin manâlı bir bölümünün 4158 yaş grubundaki erkeklerde gerçekleştiği bildirildi Koroner yürek hastalıklarının erkeklerde kadınlara oranla daha erken yaşlarda görüldüğüne muhabere edilen açıklamada, yüksek kan basıncı, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, dingin yaşam tarzı, şeker hastalığı ve bilinçsiz beslenmenin özellikle erkeklerde yürekdamar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında geldiği vurgulandı
Erkeklerin yüzde 93'ü sigara kullanıyor
Esas Sağlık Durumu Hizmetleri Genel Müdürlüğü açıklamasında, Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 93'ünün sigara içtiğine dikkat çekerek, bu yaş grubunda yer alan erkeklere karşın şu uyarılarda bulundu:
Yeterli ve dengeli beslenin Tatmin Edici ve dengelenmiş besin dört gıda grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır Bu besinler; süt grubunda bulunan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır
Bu besinlerin önerilen tüketim miktarlarının kişiye özgü değiştiği vurgulanan açıklamada, bireyin yaşı, cinsiyeti ve somut aktivite durumunun bu oranları etkilediği belirtildi Açıklamada, içki ve sigaradan uzak durulması istenilerek, sigaranın öldürücü zararları nedeniyle çok manâlı bir ırk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı Içki tüketiminin ise sindirim enzimlerini bozduğunu, karaciğer ve beyin üstünde olumsuz tesir yaptığına dikkat çekilen açıklamada, Sigara akciğer, ağız boşluğu, yemek yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımı ise karaciğer ve yemek yemek borusu kanserine yol açaruyarısında bulunuldu
Yağlar konusunda ölçülü olunması ve doymamış yağların tercih edilmesi gerektiği belirtilmiş açıklamada, şöyle denildi:
Tereyağı, öteki hayvansal yağlar ve margarinlerin çoğu batmış yağlardır ve kolesterol düzeyini artırırlar Gündöndü, soya, mısırözü gibi nebati yağların çoğu ise doymamış yağlardır ve kolesterol içermezler bu nedenle yemeklerin doymamış yağlarla birlikte zeytinyağı ile pişirilmesi ve tüketimi, afiyet açısından daha yararlıdır
Vücut ağırlığınızı dengeli tutun
Esas Afiyet Hizmetleri Genel Müdürlüğü açıklamasında, 40 yaş üstü erkeklere günlük protein ihtiyacının hayvansal ve bitkisel gıdalardan dengeli olarak alınması, posalı yiyeceklerin sıkça tüketilmesi, şekerli içecek ve tatlı tüketiminin azaltılması, tuz tüketimine uyarı edilmesi, vücut ağırlığının dengeli tutulması ve maddesel aktivitelerin artırılması önerildi Açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:
Jurnal protein ihtiyacınızı hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalardan dengeli olarak alın Besinler aracılığıyla alınan kolesterole uyarı edin Kolesterol miktarı kırmızı et, sakatat gibi hayvansal gıdalarda yüksektir Besinler tüketilirken kolesterol içerikleri göz önünde bulundurulmalıdır Posalı besinleri sık sık tüketin, posanın kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir Bunun yanında kuru baklagiller, yulaf, mercimek, mısır, buğday ve ekmek gibi posa yönünden varlıklı besinler beslenmede yer almalıdır
Şeker ve tuz kullanımına uyarı
Şekerli içecekleri ve tatlı tüketiminizi azaltın, şeker içeriği azolan besinlerin seçim edin Şekerle saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır Bu besinlerin pozitif miktarda tüketimi, cisim ağırlığının artırılmasına ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur Tuzlu tüketimine uyarı edin Tuzlu tüketimi ile yüksek tansiyon arasında yakın bir ilişki vardır Ayrıca artı tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını artırarak kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur Tuz tüketimini azaltmak için lezzetine bakmadan yemeklere tuzlu eklemeyin Tuz içeriği düşük besinler tüketin Sebze ve meyve tüketimini artırın Ceset ağırlığınızı dengede tutun, somut aktivitenizi artırın, ceset ağırlığının normalden az ya da çok olması çeşitli sıhhat sorunlarına zemin hazırlar böylece kilonuzu normal sınırlar içindetutmak için tatmin edici ve dengelenmiş beslenmeye özen gösterin Hareketli bir yaşam sürmeye çalışın, kısa mesafeleri yürüyün Fazla gerekmedikçe asansör ve yürüyen merenleri kullanmamaya itina gösterin Her gün asgari 3035 dakika yürüyüş yapın *
Sağlık Bakanlığı, 40 yaş üstü erkekleri karşı karşıya oldukları afiyet risklerikonusunda uyardı
Türkiye'de erkeklerin karşılaştıkları sağlık durumu risklerinin başında koroner kalp hastalıkları geliyor Hastalığa yakalanma riskini artıran nedenlerse yüksek tansiyon, sigara ve içki kullanımı, şişmanlık, atıl hayat, şeker hastalığı ve bilinçsiz beslenme
Sağlık Durumu Bakanlığı, Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin karşılaştıkları sağlık risklerinin başında koroner yürek hastalıklarının geldiğini bildirdi Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin hayat sürelerinin kadınlara oranla daha kısa olduğu belirtilerek, bu erkeklerin karşılaştıkları sağlık risklerinin başında koroner kalp hastalıklarının yer aldığı kaydedildi
Açıklamada, Türkiye'de koroner yürek hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla birincil sırada yer aldığına uyarı çekilerek, bu ölümlerin manâlı bir bölümünün 4158 yaş grubundaki erkeklerde gerçekleştiği bildirildi Koroner yürek hastalıklarının erkeklerde kadınlara oranla daha erken yaşlarda görüldüğüne muhabere edilen açıklamada, yüksek kan basıncı, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, dingin yaşam tarzı, şeker hastalığı ve bilinçsiz beslenmenin özellikle erkeklerde yürekdamar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında geldiği vurgulandı
Erkeklerin yüzde 93'ü sigara kullanıyor
Esas Sağlık Durumu Hizmetleri Genel Müdürlüğü açıklamasında, Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 93'ünün sigara içtiğine dikkat çekerek, bu yaş grubunda yer alan erkeklere karşın şu uyarılarda bulundu:
Yeterli ve dengeli beslenin Tatmin Edici ve dengelenmiş besin dört gıda grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır Bu besinler; süt grubunda bulunan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır
Bu besinlerin önerilen tüketim miktarlarının kişiye özgü değiştiği vurgulanan açıklamada, bireyin yaşı, cinsiyeti ve somut aktivite durumunun bu oranları etkilediği belirtildi Açıklamada, içki ve sigaradan uzak durulması istenilerek, sigaranın öldürücü zararları nedeniyle çok manâlı bir ırk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı Içki tüketiminin ise sindirim enzimlerini bozduğunu, karaciğer ve beyin üstünde olumsuz tesir yaptığına dikkat çekilen açıklamada, Sigara akciğer, ağız boşluğu, yemek yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımı ise karaciğer ve yemek yemek borusu kanserine yol açaruyarısında bulunuldu
Yağlar konusunda ölçülü olunması ve doymamış yağların tercih edilmesi gerektiği belirtilmiş açıklamada, şöyle denildi:
Tereyağı, öteki hayvansal yağlar ve margarinlerin çoğu batmış yağlardır ve kolesterol düzeyini artırırlar Gündöndü, soya, mısırözü gibi nebati yağların çoğu ise doymamış yağlardır ve kolesterol içermezler bu nedenle yemeklerin doymamış yağlarla birlikte zeytinyağı ile pişirilmesi ve tüketimi, afiyet açısından daha yararlıdır
Vücut ağırlığınızı dengeli tutun
Esas Afiyet Hizmetleri Genel Müdürlüğü açıklamasında, 40 yaş üstü erkeklere günlük protein ihtiyacının hayvansal ve bitkisel gıdalardan dengeli olarak alınması, posalı yiyeceklerin sıkça tüketilmesi, şekerli içecek ve tatlı tüketiminin azaltılması, tuz tüketimine uyarı edilmesi, vücut ağırlığının dengeli tutulması ve maddesel aktivitelerin artırılması önerildi Açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:
Jurnal protein ihtiyacınızı hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalardan dengeli olarak alın Besinler aracılığıyla alınan kolesterole uyarı edin Kolesterol miktarı kırmızı et, sakatat gibi hayvansal gıdalarda yüksektir Besinler tüketilirken kolesterol içerikleri göz önünde bulundurulmalıdır Posalı besinleri sık sık tüketin, posanın kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir Bunun yanında kuru baklagiller, yulaf, mercimek, mısır, buğday ve ekmek gibi posa yönünden varlıklı besinler beslenmede yer almalıdır
Şeker ve tuz kullanımına uyarı
Şekerli içecekleri ve tatlı tüketiminizi azaltın, şeker içeriği azolan besinlerin seçim edin Şekerle saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır Bu besinlerin pozitif miktarda tüketimi, cisim ağırlığının artırılmasına ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur Tuzlu tüketimine uyarı edin Tuzlu tüketimi ile yüksek tansiyon arasında yakın bir ilişki vardır Ayrıca artı tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını artırarak kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur Tuz tüketimini azaltmak için lezzetine bakmadan yemeklere tuzlu eklemeyin Tuz içeriği düşük besinler tüketin Sebze ve meyve tüketimini artırın Ceset ağırlığınızı dengede tutun, somut aktivitenizi artırın, ceset ağırlığının normalden az ya da çok olması çeşitli sıhhat sorunlarına zemin hazırlar böylece kilonuzu normal sınırlar içindetutmak için tatmin edici ve dengelenmiş beslenmeye özen gösterin Hareketli bir yaşam sürmeye çalışın, kısa mesafeleri yürüyün Fazla gerekmedikçe asansör ve yürüyen merenleri kullanmamaya itina gösterin Her gün asgari 3035 dakika yürüyüş yapın *