Su içmenin ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz, pekala 500 gün boyunca insanlara önerilen ölçüde 4 litre su içerseniz bedeninizde nasıl değişimler meydana gelir? Buyurun bir göz atın... ????
Kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
...Vücudumuzun yaklaşık %60'ını oluşturan su en değerli hayati gereksinimlerimizden birisi bildiğiniz üzere. Bilim kuruluşlarına nazaran bayanların günde 3 litre, erkeklerin ise 4 litre su içmesi gerekiyor.
Tabii günlük bu kadar çok su içmek lafta kolay... Birçoğumuz ya unuttuğundan ya da üşendiğinden su içmeye fazla dikkat etmiyoruz. Lakin şanslıyız ki günlük beslenmemiz su gereksinimimizin %20'sini karşılıyor.
Su muhtaçlığının bir kısmını da çay, kola, kahve üzere içeceklerden alıyoruz. Lakin bu içeceklerin sıhhatimize olan tesirini suyla kıyaslamak mümkün değil.
Medium'da Denys isimli bir kullanıcı, bundan tam olarak 500 gün evvel sıhhat kurumlarının önerdiği üzere günde 4 litre su içmeye ve yaşadığı değişimleri kaydetmeye karar vermiş.
Normal besinlerden aldığı su ölçüsünü çıkarınca, günlük içmesi gereken suyun 12 bardak olduğunu hesaplamış. Bu hesabın içine çay, kahve üzere öbür içecekleri de dahil etmiş ayrıyeten.
İlk günlerde hayli zorlandığını söyleyen Denys, ortadan geçen 500 günün sonunda yaşadığı değişimleri şöyle özetliyor;
1- Öncelikle birinci aylarda beden kütlem ve iştahım değişmeye başladı, derken vakitle metabolizmam hızlandı.
Kendimi daima tıka basa doymuş üzere hissettiğim için yemek yiyesim gelmiyordu. Sonra hayatıma idmanı de katma kararı aldım. Sporla bir arada terleyerek atmaya başladığım su, bedenimdeki sıvıyı dengeledi.
Yeni su alışkanlığımla bir arada spor yapmaya başlayınca haliyle metabolizmam hızlandı. Daha enerjik hissettim, daha çok kalori yaktım ve günlük işlerimin kolaylaştığını fark ettim.
Saat başı bir bardak su içtiğinizde tüm gün enerjik oluyorsunuz, herkese tavsiye ediyorum.
2- Üretkenliğim arttı.
Vücudumuzun en kıymetli organı olan beynimizin çalışmak için suya muhtaçlığı var. Bedenimizin ürettiği gücün %80'ini beynimiz tüketiyor. Olağan suyun verdiği güçle birlikte kendinizi daha etkin hissediyor, daha sıkı çalışıyor ve üretken oluyorsunuz.
Bu ortada beyin demişken, beynimizin en uygun formda çalışmasını sağlayan üç etken var: oksijen, glikoz ve su.
Her gün nizamlı yürüyüş yaparak pak hava alırsanız beyninize gereğince oksijen sarfiyat. Glikoz yani şeker gereksiniminizi ise doğal meyvelerden yahut benim üzere şekerli kahve içerek alabilirsiniz. Son olarak da bahsettiğimiz üzere, su.
3- Cildinizde yaşayacağınız değişimlere hazır değilsiniz!
Herkesin kendine mahsus bir cilt tipi var, benimki de çok kuru ve bilhassa tıraş olduktan sonra pul pul dökülen bir cilt. Sistemli su içmeye başladıktan sonra birkaç ay içinde cildimin yumuşadığını ve dökülmelerin azaldığını fark ettim!
Biraz araştırma yaptıktan sonra su içmenin cilt dokusuyla ilişkili olduğunu ve cildi hakikaten nemlendirdiğini öğrendim.
Benim cildim kuru olduğu için bana yeterli geldi lakin yağlı cildi olan insanlarda nasıl bir tesir yaratacağını bilmiyorum...
4- Kas kütlemde kıymetli bir artış gördüm.
Yılın 365 günü, 24 saati daima çalışan kaslarınızın sıhhati için su içmeye dikkat etmeniz gerek. Ne kadar çok su tüketirseniz, bedeniniz o kadar güzel çalışacaktır.
Su içmenin beden üzerindeki öbür kıymetli tesirleri şu halde;
Eklemlerinizde yağ tesiri yapar ve hareketlerinizi kolaylaştırır.
Vücut ısınızı ayarlar.
Aldığınız besinleri bedende taşır.
Enerji üretir.
Kas-iskelet sistemine takviye verir.
Protein ve glikojeni taşır.
Kaslarınızın kuruyarak sertleşmesini maniler.
Daha fazla su içmek sandığınız kadar güç bir alışkanlık değil fakat bedeninizde çok büyük tesirler yaratıyor. 500 gün boyunca hem sağlığımın hem de genel olarak yaşantımın daha güzele gittiğine şahit oldum. Sıhhatim için yeni ve değerli bir alışkanlık kazandım ve sevdiğim herkese bunu denemelerini öneriyorum!
Ancak unutmayın ki her insanın bedeni birbirinden farklı işler, bu yüzden birtakım insanlara çok su tüketimi yeterli gelmeyebilir. Şayet siz de hayatınıza daha fazla su katmak istiyorsanız bedeninizde gördüğünüz değişimlere yakından takip edin.
Siz ne düşünüyorsunuz bu hususta hakkında? Yorumlarda buluşalım!