İtalyan gastronomi kültürünün tüm dünyada eş vakitli tanıtımı hedefiyle İtalyan Dışişleri Bakanlığının organize ettiği İtalyan Mutfağı Haftası, 18-24 Kasım tarihleri ortasında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
1885 yılında Türk ve İtalyan iş adamlarınca kurulan ve 134 yıldır iki ülke ortasındaki ticari bağlantıları geliştirmeye yönelik sayısız faaliyetler gerçekleştiren İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği de bu yıl 4'üncüsü düzenlenen haftayı ünlü İtalyan sanatçı Leonardo Da Vinci’nin 500'üncü mevt yıl dönümü anısına, o periyoda ilişkin yemeklerle hazırlanan özel bir menü ile kutladı.
Ünlü İtalyan Şef Giancarlo Gottardo, devrin en sevilen yemeklerinden oluşturduğu menüyü Casa d’Italia’da düzenlenen tertipte İtalyan otoriteler ve gastronomi dünyasının beğenisine sundu.
Düzenlenen yemekte İtalya İstanbul Başkonsolosu Elena Sgarbi, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Lider Yardımcısı Stefano Kaslowski, Genel Sekreter Fatih Ayçin ve İdare Şurası üyeleri de yer aldı.
YEMEK ULUSAL KİMLİĞİMİZ
İtalyan Mutfağı Haftası aktifliğinin ülkenin gastronomisini, mutfağını ve kültürünü dünya çapında yükseltmeyi hedeflediğini belirten İtalya İstanbul Başkonsolosu Elena Sgarbi, aktifliği düzenleyerek buradaki öteki tüm İtalyan kurumlarına işbirliği ortamı sağlayan İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası Derneğine teşekkür etti.
Aktifliğin birebir vakitte İtalyan kültürü ile İtalyan mutfağı ortasındaki etkileşimi tüm başarısıyla göstermek istediğini kaydeden Sgarbi, "Yemek bizi yalnızca hayatta tutan bir şey değil tıpkı vakitte ulusal kimliğimiz, bizi bir ortada tutan değerli bir öge ve kültürümüz için de çok kıymetli. İtalyan kültürü kelam konusu olduğunda Leonardo Da Vinci'yi es geçemeyiz. Hele de vefatının 500. yılı olduğu düşünüldüğünde..." sözlerini kullandı.
Sgarbi, Da Vinci anısına yapılan aktifliğin sanattan mühendisliğe pek çok alanda dünyanın bilinen en büyük dahilerinden biri olan ünlü İtalyan sanatkarın çok güzel bilinen istikametleri dışında mutfakla ortasındaki pek de bilinmeyen ilişkiyi öne çıkarma fırsatı verdiğini belirtti. Sgarbi, Da Vinci ile birlikte İtalya'nın yemek ve kültürünü daima birlikte tek bir masada kutlamanın büyük bir talih olduğunu tabir etti.
MENÜ GEÇMİŞTEN ESİNLENEREK OLUŞTURULDU
Şef Giancarlo Gottardo da hazırladığı menü ile ilgili sunumunu yaparken, Leonardo Da Vinci’nin yaşadığı devirde, yani bundan 500 sene önce, beslenme zincirinde yavaş pişirme tekniği ve avcılığın büyük ehemmiyet taşıdığını söyledi.
Geyik eti, ördek, bıldırcın ve tavşan üzere hayvanların beslenmenin ana ögelerini oluşturduğunu kaydeden Gottardo, güne özel hazırlanan menünün de bu nedenle geçmişten esinlenerek oluşturulduğunu belirtti.
Şef Giancarlo Gottardo'nun hazırladığı menüde başlangıç olarak ördek terin ve kuru meyve hoşafı servis edilirken, ana yemek olarak orman mantarlarıyla doldurulmuş ve fırınlanmış bıldırcın konfi, safranlı risotto eşliğinde sunuldu. Tatlı olarak ise konuklara kestane püresi, kavrulmuş fındık, badem sütü jölesi ve tarçın esansı ile servis edilen ayva tatlısı ikram edildi.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.