Better.com'un CEO'su Vishal Garg, 3 dakikalık Zoom görüşmesi gerçekleştirerek 900 çalışanı işten çıkardıktan sonra tenkit oklarının maksadı haline gelmişti. Çalışanlardan biri daha sonra yaptığı açıklamada "Hepimiz gerimize bakıyoruz, sıradaki kovulmayı bekliyoruz." demişti.
Şirketin idare heyeti, cuma günü çalışanlarına bir e-posta gönderdi ve Garg'ın müsaadeye ayrıldığını duyurdu. Ayrıyeten bu orta dönemde CFO olarak Kevin Ryan'ın şirketin günlük kararlarını yönetip Kurul'a rapor vereceği belirtildi.
Şirket içi liderlik ve şirket kültürüne ait kıymetlendirme yapması için bağımsız bir firmayı da görevlendiren şirket, mesajda "Better'da uzun vadeli sürdürülebilir ve olumlu bir kültür oluşturmak için bu değerlendirmenin teklifleri dikkate alınacaktır. Yapacak çok işimiz var ve umarız herkes yine müşterilerimize odaklanabilir ve kusursuz bir şirket olmaya devam etmek için birbirini destekleyebilir" dedi.
Şirket Çalışanı Konuştu: Siz Şanslısınız Dedi
Şirkette çalışmaya devam eden bir kişi ise ismini vermeden Business Insider'a yaptığı açıklamada yaşananları şöyle anlattı:
- Better.com CEO'su Vishal Garg 900 iş arkadaşımı işten çıkardıktan sonra geri kalanımızı bir toplantıya çağırdı. Bize "Şanslı olan sizlersiniz," dedi. Garg, işten çıkardığı şahısların düşük performans gösterdiğini söyledi ve akabinde kalanlar için çıtayı daha da yükselterek bize eskisinden daha fazla çalışma vaktinin geldiğini söyledi. Az evvel 900 kişiyi işten çıkaran birinden bunu duymak hayli korkutucuydu. İşten çıkarmalar yaşayan bir şirkette birinci kere bulunmuyordum, lakin bu farklıydı. Muhakkak hiçbir ihtar yoktu ve sonrasında Garg işten çıkarılan emekçileri küçümsedi ve bundan sonra ikinci bir baht olmayacağını söyledi. Her şey moral bozucuydu. İşten çıkarmalardan beri herkes gergin. Hepimiz gerimize bakıyoruz, sıradaki kovulmayı bekliyoruz. Sağlıklı bir ortam değil.
- Yöneticilerimiz daha fazla işten çıkarma olmayacağı konusunda bizi temin ediyor, lakin 900 meslektaşımız kovulduktan sonra onlara nasıl güvenebiliriz? Bu türlü bir kaos devrinden sonra bize açıklamalar yapmamalılar.
- İşten çıkarmaların nedeninin fazla işe alım olduğunu hissediyorum. Bu bana nazaran daha çok bir liderlik yanlışı. Lakin bu insanları sorumlu tutmak yerine daha düşük konumdaki insanları kovuyorlar.
- Her şey daha da garipti zira Better yatırımcılardan 750 milyon dolar aldı.
- Geride kalanlarımız işten atılmadığımıza sevinsek de eskisi üzere bir ortam yok. Konuştuğum insanların yüzde doksanı öteki bir iş bulmuş ya da çıkmak üzere. Bana gelince... Devam etmem için yanlışsız bir fırsat olmalı, zira bu iş için çok şeyden vazgeçtim ve yeni bir kente taşındım.
- Moralimiz şu ??anda çok düşük. Yalnızca çok fazla güvensizlik ve acı var. Yöneticiler gemiyi ayakta tutmaya çalışıyorlar fakat güya batacakmış üzere geliyor.
- Garg'ın bu karmaşanın akabinde "izin aldığı" haberiyle biraz daha umutlu hissediyorum. Giderse, yerine yanlışsız kişi gelirse, buradan çıkabiliriz üzere geliyor.
- Genç bir şirket için inancı tekrar kazanmak hakikaten sıkıntı. Better'ın hayatta kalması için birçok şeyin yolunda gitmesi gerekiyor. Bu durum prestijimizi zedeleyebilir. Lakin Garg giderse prestijimiz onarılabilir olduğunu düşünüyorum.
- Hala orada çalışıyor olmama karşın öteki durumlar için görüşmelerim oldu. Önümüzdeki ay daha fazla işten çıkarma ihtimaline karşı hazırlıklı olmak istiyorum.
- Garg'ın müsaadesi açıklandığından beri ruh halimiz biraz yükseldi, fakat herkes hala korkuyor. İşten çıkarılanların birçoklarını tanıyorum. Tembel, verimsiz de değillerdi.
New York merkezli online mortgage kredisi veren şirket better.com'un CEO'su Garg, 900 kişiyi 3 dakikalık bir Zoom toplantısı ile işten çıkartmıştı. Şirketin yaklaşık yüzde 15'inin işten çıkarıldığı haberini son dakikada planlanan ve üç dakika süren toplantıda soğukkanlılıkla duyuran CEO Vishal Garg, "Bu aramayı aldıysanız işten çıkartılacak şanssız kümenin bir parçasısınız. Bu işyerindeki misyonunuza şu andan itibaren son verilmiştir" tabirlerini kullanmıştı. Toplumsal medyada viral olan manzaralarda Garg, "Piyasa değişti" savunusu yapmış fakat şirketin bir Japon bankası tarafından desteklenen 750 milyon dolarlık yatırımdan bahsetmemişti.
- 900 kişiyi 3 dakikada Zoom'da kovdu
- Büyük skandal sonunu getirdi!