Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

_salebe_

_salebe_
0
131

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Salebe

Ebu Ummetul Bahilî'nin rivayet ettiğine göre Salebe İbni Hâtip Peygamber'imize
Ya Rasûlallah, Allah'a duâ et de bana mal versindedi
Peygamber'imiz onun bu arzusunu
Yâ Salebe, şükrünü edâ ettiğin az mal, şükrünü yerine getiremeyeceğin çok maldan daha iyidirdiye karşılık verdi
Salabe yine de Ya Rasûlallah , Allah'a dua et de bana mal versindiye ısrar etti
Peygamberimiz ona
Ya Salabe, beni misâl edinmek istemezmisin? Allah'ın Rasûlu gibi elde etmek istemezmisin? Nefsimi kudret elinde tutan Allah'a ant ederek söylüyorum ama, dağların benim için altın ve gümüş olmasını dilesem, olurlardıdiye cevap buyurdu
Salabe bu sefer dedi ki, Seni Adalet dinle peygamber gönderen Allah'a yemin ederim oysa, bana mülk versin diye Allah'a dua edersen, her hak sahibine hakkını vereceğim, şöyle şöyle yapacağım
Bunun üstüne Peygamber'imiz Allah'ım, Salabe'ye mal nasib eylediye dua etti Salabe de koyun edindi
Salabe'nin edindiği koyunlar haşere gibi üredi Öyle ki, sürüsüne Medine kuytu geldiği için vâdiye taşındı Bu yüzden öğle ve ikindiyi cemaatle kılıp, öteki vakitler cemaatten geri kalmaya başladı giderken sürü üremesine devam ettiği için Salabe diğer bir yere taşınmak ihtiyacını duydu ve Cuma'dan diğer hiçbir namazı cemaatle kılmamaya başladı
Derken sürü haşere gibi üremeye devam etti Salabe de Cuma günleri kervanların yoluna çıkarak Medine'de olup bitenleri öğrenir oldu
Bir gün Peygamber'imiz Salabe ne yapıyor?diye sordu O'na Ya Rasûlallah, sürü edinince Medine'ye sığmaz oldudiye başlayarak olup bitenleri anlattılar Peygamber'imiz Eyvah Salebe'ye, yazık Salebe'ye yazık Salebe'yediye buyurdu
Bu sırada Onların mallarından kayıtlı bir sadaka al, bu nedenle onları temizlemiş ve nefislerini arındırmış olursun Onlar için duâ et, senin duân onları huzura kavuşturur(Tevbe süresi âyet: 103) meâlindeki âyet inerek zekat devretmek farz kılındı
Peygamber'imiz Cuheyne kabilesi ile Beni Suleym kabilesinden iki kişiye yazılmış bir emirname verip zekât toplamakla görevlendirdi, onlara Saleb Bin Hatib ile Beni Suleym'den falan adama varıp zekâtlarını alındiye dikte verdi Adamlar yola çıkıp Salebe'ye vardılar, Peygamber'imizin emirnamesini okuyarak kendisinden zekâtını vermesini istediler
Salebe tahsildarlara Bu cizyeden başka birşey yok, Bu cizyeden başka birşey yok, Bu cizyenin kardeşidir, gidin işiniz bitince bana yeniden uğrayındedi
Bunun üstüne tahsildarlar Suleymi'ye yöneldiler Suleymi onların geldiğini duyunca develerin en semizini seçerek onu zekatlık olarak ayırdı ve tahsildarları onunla karşıladı Tahsildarlar bunu görür görmez En semiz deveyi vermen zorunlu yok, o yüzden bunu senden edinmek istemiyoruzdediler Suleymi Ne münasebet alın onu, ben gönül hoşnutluğu ile veriyorum Onu siz alasınız diye ayırdımdedi
Tahsildarlar görevlendirdikleri öteki zekâtları toplamayı bitirince geri dönerken Salebe'ye yeniden uğradılar, zekâtını vermesini istediler Salebe bu sefer onlara Yanınızdaki yazıyı gösterindedi Yazıya göz atarken tekrar Bu cizyenin kardeşidir, siz gidin ben ne yapacağımı düşüneyimdedi
Tahsildarlar Paygamber'imize döndüler O onları görür görmez daha kendileri ile konuşmadan Yazıklar olsun Salebe'yededi ve Suleymi'ye duâ etti Tahsildarlar da Peygamber'imize gerekSalebe'nin ve gerekse Suleyni'nin nasıl davrandığını anlattılar Bunun üzerine Allah (CC) Salebe Hakkında:
Onlardan bir kısmı Eğer Allah bize mal bağışlarsa mutlaka zekat verir ve mutlaka salihlerden oluruzdiye söz verdiler Fakat Allah onlara mal bağışlayınca onu cimrilik ettiler, arka dönüp sözlerinden caydılar
Allah da kendisine verdikleri sözden cayarak yalan söyledikleri için O'nun karşısına çıkacakları güne kadar kalblerine nifak ekmek suretiyle onları cezalandırdı(Tevbe Suresi, Ayet: 7577) mealindeki ayet indi
Bu sırada Peygamber'imizin yanında yer alan Salebe'nin bir akrabası, inen ayeti duyunca Salebe'ye vararak ona Yâ Salebe, anan ölesi, yüce Allah senin hakkında o kadar şöyle bir ayet indirdidedi
Bunun üzerine yola meydana çıkan Salebe, Peygamber'imize vararak zekatını almasını istedi Peygamber'imiz kendisine
Allah, bana senden zekat almayı yasakladıdiye yanıt verdi
Peygamber'imizin bu cevabı üzerine Salebe başına toprak serperek döğünmeye koyuldu
Peygamber'imiz ona
İşte senin amelin, verdiğim emri yerine getirmedindediPeygamber'imiz (aleyhissalatu ve sellem) vereceği zekâtı edinmek istemeyince evine döndü
Peygamber'imiz (sav) Ahirete göçünce Salebe, zekât borcunu Hz Ebû Bekr'e getirdi, ama Ebû Bekr de onu geri çevirdi Ardından Hz Ömer'e getirince o da kabul etmedi Hz Osman'ın halifeliğe geçişinden sonradan da Salebe Öldü *

858,496Konular
982,154Mesajlar
30,094Kullanıcılar
tncylmz68Son üye
Üst Alt