elektronikci
FD Üye
![s-786bd7434fb355298501fef12bc2e887b0c71810.jpg](https://img-s3.onedio.com/id-61cd7de51e903d7e39cc5772/rev-0/raw/s-786bd7434fb355298501fef12bc2e887b0c71810.jpg)
Avrupa Birliği, Türk fındığı ithalatında 2002 yılından bu yana uygulanan zarurî aflatoksin denetimlerine son verdi. Karar hem ihracatçı hem de üretici cephesinde sevinçle karşılandı.
AB, Türk fındığı ithalatında 2002 yılından bu yana uygulanan mecburî aflatoksin denetimlerine son verdiğini duyurdu.
AB'nin 17 Aralık tarihli resmi gazetesinde yayımlanan tüzük değişikliğinde, “Türkiye menşeli fındık ve fındık mamullerinde, aflatoksin riskine yönelik AB gerekliliklerine sağlanan ahenk düzeyinin kâfi olması ve bu çerçevede yükseltilmiş denetim düzeyine artık gereksinim duyulmadığı” tabirlerine yer verildi.
Karar hem ihracatçı hem de üretici cephesinde sevinçle karşılandı.
"Aflatoksin sıkıntısı bitti"
KFMİB İdare Heyeti Üyesi Cem Şenocak, Avrupa’nın kendi fındığını daha kıymetli kılması için aflatoksin konusunu çok önemsediklerini söyledi.
Gelişmenin kıymetine dikkat çeken Şenocak, 'Başta üretici olmak üzere tüm paydaşların başarısı. Bundan sonra değerle, dikkatle, daima birlikte mecburi denetimlerin bitmesini lehimize çevireceğiz. Fakat mevzuya, mecburi denetimler sona erdi, aflatoksin sıkıntısı bitti gözüyle bakmamamız lazım” dedi.
"Bundan sonra rastgele denetim yapılacak"
Fındıkta bundan sonra rastgele denetim olacağını belirten Şenocak, “Zorunlu denetim kalktı dediğimiz vakit, fındıktaki aflatoksin denetimi kaldırıldığı gözüyle bakmamak lazım. Hem Avrupalı alıcılar hem bizler aflatoksin denetimlerimizi devam ettiriyoruz. Bundan sonra rastgele denetim olacak. Bugüne kadar verdiğimiz çabayı bundan sonra da sürdürmemiz lazım” diye konuştu.
Fındığın nemi seven bir eser olmadığını, hem toplanma hem de depolanma evresindeki kuralları uygulamaya devam edilmesi gerektiğini belirten Şenocak, fındıkların naylon çuvallarda koruma edilmemesi, kurutma etabında havalandırılması gerektiğini, sıhhi depolarda bekletilmesi gerektiğini belirtti.