ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Afganistan’dan NATO kuvvetlerinin çekilmesine ait Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Esper “Biz NATO’yuz” etiketini kullanarak yaptığı paylaşımın görselinde Türkiye’nin Afganistan Eğitim, Yardım ve Müracaat Birliği Kumandanı Tuğgeneral Şahin Iğdır’ın fotoğrafını kullandı.
Taliban ile ABD ortasında yapılan mutabakat gereği ABD kuvvetlerinin Afganistan’dan çekileceği konuşulurken Esper hususa ait toplumsal medya hesabında açıklamada bulundu.
Esper, “Kararlı takviye bölgesine seyahatimden sonra Afganistan’ın geleceğinden umutluyum. Taliban mutabakatlara uyarsa ABD kuvvetlerini koşulara bağlı bir halde azaltacaktır. Kuvvetlerimizi azaltırken ülkede ortaya çıkabilecek terör tehdidine taarruzda bulunma konusunda tereddüt etmeyeceğiz” sözünü kullandı.
İkinci bir paylaşımda ise ABD’nin ülkedeki öteki ittifak kuvvetleri ile Afganistan’da vazifeli askerlerinin sayısını orantılı olarak azaltma konusunda yakından çalıştığını belirten Esper, “Bu savaşa birlikte girdiğimiz üzere buradan birlikte güçlerimizi azaltacağız ve nihayetinde birlikte çekileceğiz. Biz NATO’yuz” dedi.
ABD'li bakan bu paylaşımında Türkiye’nin Afganistan’nın başşehri Kabil’deki Eğitim, Yardım ve İstişare Birliği Kumandanı Tuğgeneral Şahin Iğdır ile Kararlı Takviye Operasyonu Kumandanı Orgeneral Austin S. Miller'le el sıkışırken çekilmiş bir fotoğrafını kullandı.
2002’den bu yana NATO’ya dayanak olarak Afganistan’da asker bulunduran Türkiye’ye İdlib’de ABD ve NATO’dan somut bir dayanak gelmezken Esper’in Tuğgeneral Iğdır’ın fotoğrafını “Biz NATO’yuz” etiketiyle paylaşması dikkati çekti.