ABD'de Türk kirazı yorumu Dünyanın en nitelikli kirazının yetiştiği Türkiye, geçen yıl 54 bin tonluk ihracatla ABD'nin gerisinde daha sonra 2 sıraya yerleşti Bundan Böyle, Napolyon olarak da aşina ''Ziraat 900'' cinsi kiraza bundan böyle dünyada ''Türk kirazı'' denilmeye başlandı AA muhabirinin edindiği bilgiye takriben, dünya kiraz üretimi ve ihracatında başı çeken ülkelerden biri olan Türkiye'de, yılda takriben 250 bin ton kiraz üretiliyor Geçen yıl bu kirazın 54 bin tonu ihraç edildi İhracat miktarı açısından geçen sene ABD'nin peşinde dünyada 2 sırada bulunan Türkiye, coğrafi özellikleri, güneşlenme süresi gibi iklim şartları nedeniyle dünyada en nitelikli kirazını üreten ülke durumunda Türkiye'de o kadar çok yerde kiraz üretilirken, özelikle Konya'nın Ereğli, Hadim ve Akşehir ilçeleri, ihracata dışarı giden kirazın büyük bölümünü karşılıyor Bu 3 ilçe arasında en fazla üretim yapan Ereğli, Türkiye'nin beyaz kiraz üretiminin tamamına yakınını karşılarken, Türkiye'deki en kaliteli Napolyon (Ziraat 900kırmızı) kirazı ise Hadim ilçesinde üretiliyor HADİM'DE ÜRETİLEN KİRAZ EN DAYANIKLISI Hadim'de üretilen kirazlar, ihracatta en kayda değer kriter olarak gösterilen uzun vakit dayanıklılık özelliğine sahip oluyor Kirazda dayanıklılık, yetiştiği yerin gecegündüz sıcaklık farkına alt olarak değişiyor Torosların üstünde yer alması sebebiyle gecegündüz sıcaklık farkı, kiraz üretilen yerler içinde maksimum olan Hadim, sadece Türkiye'nin yok, dünyanın en kaliteli kirazını üretiyor Türkiye'de azami kiraz fidanına sahip olan Hadim'in, genç fidanların da meyveye durmasıyla, sadece stratejik üstünlükleri açısından değil rakamsal olarak da liderliği ele geçirilmesine belirli gözüyle bakılıyor BU YIL SONU 5 AVRODAN SATILDI Hadim ilçesini kiraz üretiminde ön plana çıkaran bir başka nitelik ise Türkiye'de hiç bir yerde olmayan, kirazın çok daha yüksek fiyattan satılmasını karşılayan uzun hasat dönemine sahip olması Öteki bölgelerle birlikte Haziran başında hasada başlanan Hadim'de, yüksek yerlerindeki kirazlar ise Ağustos ayının 15'ine dek hasat edilmeye devam ediyor Bu yıl kilosu ortalama 2,5 YTL'den alıcı bulan Hadim kirazının geç olgunlaşanları, 5 avrodan satın alındı Konya Tarım İl Müdürlüğünde görevli, Hadim ilçe ilk kez almak üzere Konyalı kiraz üreticisi ve çiftlik sahibi kuruluşlarına danışmanlık yapan Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Napolyon olarak da aşina ''Ziraat 900'' cinsi kiraza dünyada ''Türk kirazı'' denilmeye başlandığını söyledi ABD, GÖRDÜ Türkiye'nin kiraz üretimindeki dev potansiyelinin ABD'ler kadar da fark edildiğini anlatan Ayan, şunları kaydetti: ''Türk kirazı, güzel koku, kalite, yola dayanım gibi kriterlerle fazla önde, dünyanın da en nitelikli kirazı durumunda Bunu biz yok ABD'liler söylüyor Washington Seattle Üniversitesi'nden Profesör LLong, geçen yılın sonunda yazdığı, ABD'de çok sayıda dergide yayınlanan makalesinin başlığını 'Uyuyan dev uyanıyor' biçiminde attı Profesör LLong, makalesinde Türkiye'nin üretim alanı halen çok minik olmasına rağmen dünya piyasasında ABD'yi zorladığını dile getirdi Makalede, Türkiye'nin kiraz üretimdeki artma ivmesinin devam etmesi durumunda ABD'yi gerilerde bırakacağı öngörüsünde bulundu''