ABD’deki mortgage krizi Türk bilye ihracatına darbe vurdu Türkiye’nin en fazla doğaltaş (mermer) ihraç ettiği ülke olan ABD’ye bu konudaki ihracat uzun aradan sonra başta gerileme eğilimine girdi ABD’de yaşanan mortgage krizi nedeniyle inşaat sektörünün darbe yemesi düşüşte etkin oldu ABD’ye 2007 OcakHaziran döneminde 2118 milyon dolarlık doğaltaş ihraç eden Türkiye, bu yılın aynı döneminde 1764 milyon dolarlık satmak yapabildi İSTANBUL Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, ABD’de yaşanan mortgage krizinin etkisiyle bu ülkeye yapılan doğaltaş ihracatının ilk olarak gerilediğini açıkladı Gerilemede Türkiye’deki üretim maliyetlerinin yükselmesinin ve YTL’nin değerlemesinin de etkli olduğunu söyleyen Kahyaoğlu, Türk madencilerinin ’kárlı’ çalışma ortamını kaybettiğini anlattı Kahyaoğlu, İhracatta büyük hedeflerimiz var ama şartlar bizi fazla zorluyor Uzun zaman yıllık bazda yüzde 2535 arası ihracat artışı kaydettiğimiz ABD pazarında gerilemeye başladık 2008 Ocak Haziran döneminde ABD’ye doğaltaş ihracatımız geçen yılın aynı döneminde yüzde 17 geriledi ABD’ye 2007 Ocak Haziran döneminde 2118 milyon dolarlık doğaltaş ihraç etmiştik Bu yılın benzer döneminde 1764 milyon dolara düştüdedi Hükümet bizi yalnız bıraktı Ali Kahyaoğlu, sektörün sorunlar aleyhinde yalnız bırakıldığını söyleyerek, Bir sene öncesine dek kárlı olan işimizi, hemen para kazanmadan yapıyoruz Biz ihracatımızdaki artışı sürdürelim, devlet en azından yakıtta ÖTV desteği versin Keza maden arama ve çıkarma faaliyetlerinde büyük sıkıntılar yaşıyoruz Devlet bizi hemen hemen yalnız bırakıyordiye konuştu Madencilerin alıştırma yaptıkları her alan için fidan parası, kira gibi ödemeler yaptığını, maden sahası için yol, elektrik, su gibi ihtiyaçlarını genel olarak kendilerinin giderdiğini andıran Kahyaoğlu, şöyle devam etti: Köylüler bize sürekli problem çıkarıyor Biz bu işi doğaya arkadaş olarak yapıyoruz Ama valilerden, siyasetçilerden yardım alamıyoruz Biz istihdam yaratıyoruz, ülkemezi zenginleştiriyoruz fakat onlar defalarca bize karşı olan köylüleri destekliyor Kaz Dağları’nda Türkiye’ye yetecek dek petrol olsa kim çıkartılmasına itiraz ederdiABD’ye İran bile satıyor İMİB Idare Heyeti Üyesi Bilger Güneş de, dünya doğaltaş rezervelerinin yüzde 3040’ının Türkiye’de olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: İran, Meksika, Mısır, Peru dünya pazarlarından pay almaya başladı İran, ABD’ye ’mülk satamaz’ diyorduk Dubai üzerinden öyle hoş satıyorlar fakat ABD’de İran mermeri başka isimlerle yerini alıyor Çünkü fiyat avantajı var İran’da enerji maliyeti sıfır, özendirme var Bizde elektriğe yüzde 22 zam geldi Avrupa ve ABD’deki müşterilerimize her ay ayrı fiyat söylemekten belirsiz olduk ABD’ye ihracatımız gerilerken Çin’ e ihracatımız artışa geçti Oysa Çin’e ihracat daha fazla kütük olarak yapılıyor O nedenle ABD’ye ihracat dek kıymetli değilMadenciler TİM yönetimine asılmaya kararlı İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, yeni yönetim kurulu olarak madenciler için projeler geliştirdiklerini de belirterek, şunları söyledi: Madenciye özel telefon hattı, indirimli kredi kartı, maliyet muhasebesi için standart yazılım, karşılıklı satın alma şirketi, sektörel dış ticaret şirketi, doğaltaş markalaştırma projesi gibi konularda alıştırma başlattık Hem maden sektörü olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM)’ ya başkan ya da başkan yardımcısı çıkarmakta kararlıyız Benim baştan başkan yaradılış bir inat değil, sektör istediği için döndüm Oğuz Satıcı TİM’i marka yapan kişidir Ancak 3 dönemdir başkanlık koltuğunda oturuyor Oğuz Satıcı haricinde bu işi benden daha iyi yapacak biri olacaksa onun yardımcılığını yaparım TİM kurulduğundan beri tekstilciler kadar yönetildi Tekstilcilere aleyhinde değil ama TİM’de artık başka bir sektör başa geçmeli Seçime biz de asılacağız Hürriyet