Abdulkadir Geylani Hicri 471 Ramazanın son günleri Geylân8217;a bir kara kış çöker ki sormayın Ortalık nasıl sis, nasıl duman? Bırakın hilali, gök bulunmaz İyi de Şevval girmiş midir acaba? O Kadar ya Ramazan oruçsuz olmaz, bayram oruçlu olmaz Ulema çare düşünürken biri 8Üdurun8221; der 8Üben bu işi çözdüm galiba8221; Derhal hanımını Ümmül Hayr diye anılan Seyyide Fatıma8217;ya yollar Seyyide Fatıma nurlu bebeğini emzirmeye yeltenir ama çocuk sıkıntılı olur, ağzını saklar Fatıma Hatun 8ÜSiz orucunuzu tutmaya devam edin8221; der, 8Üeğer Ramazan çıkmış olaydı, Abdülkadir emmeye başlardı8221; Seçilmişlerin farkı Biliyor musunuz, bir takım çocuklar allah vergisi şanslıdırlar Abdülkadiri Geylani babası ile şeriflere, annesi ile seyyidlere mensuptur ve doğmadan müjdelere kavuşur Bir gün, babası rüyasında Efendimizi görür Serveri evren ona döner ve 8ÜEy Ebû Salih!8221; der, 8ÜAllahü teâlâ sana kâmil bir evlâd nasip eyledi O benim oğlumdur Evliya arasında derecesi çok yüksek olacak Oniki imam haricindeki bütün veliler ondan feyz alacak8221; Geylanlı Abdülkadir de çocuktur lakin çocukluk yapmaz Koşmaz, kovalamaz, çelik çomak oynamaz O Kadar ya melekleri görebilen biri diğer nasıl olabilir fakat? Bir arefe günü tarlayı sürerken öküzü durur, nelerle uğraşıyorsun gibilerden bakar ve 8Üsen bu meslek için yaratılmadın8221; diye mırıldanır Olup biteni anlamaya çalışırken ufuklar açılır, Arafat ovası önüne yayılır O sıra hacılar vakfeye durmuş dua yapmaktadırlar Abdülkadir orada olamadığına çok yanar Evet, Geylân da hoş yerdir lâkin Abdülkadir, Bağdat8217;a gitmeli,âlimleri, velileri görmelidir Annesi ona çok düşkündür lakin laf ilimden açıldı mı boynunu büker Rahmetli babasından kalan altınların yarısını kardeşine ayırır, yarısını cepkenin astarına diker Ve ondan tek bir şey ister: 8ÜYalan söyleme!8221; Altının var mı? Küçük aşık birincil kâfileye katılıp yola çıkar Hemedan8217;ı geçince, altmış atlı çıka gelir, kervanı basarlar Herkesi soyar ama onu ciddiye almazlar Haydutlardan biri, söz ola beri gele cinsinden sorar Senin de bir şeyin var mı? Var Hani şöyle çil çil altınlar Keza de kırk tane Astarına mı dikili? Evet Git işine, eğlenme benimle Olacak bu ya bir diğer şaki de benzer soruları sorar Benzer cevapları alır fakat inanmaz Eşkıyaların reisi haninin kurdudur Abdülkadir8217;in tavrı gözünden kaçmaz Bu defa o sorgular: Sahi altının var mı? Var Kaç tane Kırk tane Nerede? Elbisemin kolu içinde Göster bakayım İşte İyi de bunu neden söylüyorsun? Anneme söz verdim Üç beş altın için yalan konuşacak değilim ya Tanık olun ki Bir an göz göze gelirler Minik dervişin yüzü pek temiz, çehresi öyle nurludur oysa reisin içinde bir şeyler kıpırdar Önce dudakları titrer, daha sonra hıçkıra hıçkıra ağlamaya başlar 8Ühalbuki ben8221; der, 8ÜRabbime verdiğim sözleri bile tutmuyorum8221; Sonradan ani bir kararla denklerin üzerine çıkar ve 8Üduyduk duymadık demeyin8221; diye haykırır: 8ÜBundan böyle eşkıyalık yapmayacağım8221; Önce açık açık tövbesini eder, sonra sebebini açıklar Adamları bu konuşmadan fazla etkilenir ve 8Üyol kesmede reisimiz idin, yol bulmamızda da reisimiz ol8221; derler Aldıkları malları iade eder, yolculardan yalvara yakara helallik dilerler Geylanlı Abdülkadir, Bağdat8217;ta nice sohbetlere katılır, nice alimin önünde diz kırar Kısa sürede fıkıh, hadis, öğrenir ve gün gelir hocası Ebû Sâid Mahzûmî8217;nin emriyle vaaza çıkar Bağdatlılar bu kürsüde kimleri görmüşlerdir lakin bu genç fazla farklıdır Zira o kulaklara yok,gönüllere hitap eder Kalabalık sokaklara taşınca Abdülkadiri Geylâni8217;nin sevenleri civar evleri satın alır, medreseye katarlar Hatta genç bir kız kendisini isteyen delikanlıya 8ÜSenden mihr filan istemiyorum8221; der, 8ÜAbdülkadiri Geylâni8217;nin mescidinde amelelik yap hazır