Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Abdülmelik Et-Taberi Kimdir

Abdülmelik Et-Taberi Kimdir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Abdülmelik EtTaberi hakkında bilgi
Abdülmelik EtTaberi hayatı
Abdülmelik EtTaberi biyografisi

Abdülmelik EtTaberi'nin Hayâtı hakkında kaynaklarda pozitif ve tatmin edici data yoktur Evliyânın büyüklerindendir On ikinci asırda Mekke'de yaşadı Nizâmiye Medresesinde fıkıh ilmi tahsil etti

Zühd ve verâ bakımından zamânında yaşayan evliyânın önde gelenlerindendi Haramlardan kuvvetle kaçınır, kesin olmayan korkusuyla mübahların çoğunu terk eder ve dünyâya zerre dek meyl etmezdi Fazla ibâdet eder, nefsini terbiye etmek için sıkı riyâzet ve mücâhede ederdi Nefsinin isteklerini hiç yapmaz, istemediklerini yerine getirmek için çok uğraşırdı Elbise olarak sert kumaşları tercih eder, katıksız yemek yemek yer, vaktini sıkıntılara göğüs gererek sabırla geçirirdi Kendisine zikir olarak şu iki kelimeyi seçmişti Sübhânallahi ve bihamdihi, sübhânallahilazîm ve bihamdihi

Mekke'ye gelen Hibetullah Kuşeyri, Abdülmelik Taberî'yi ziyarete gitti ve ateşler içinde buldu Binbir zorlukla oturan Abdülmelik Taberî; Hummaya yakalandığımda bununla sevinirim Çünkü nefs, hummâ, ile meşgûl olup, beni meşgûl etmez Bu haldeyken kalbimle istediğim gibi yalnız kalırımbuyurdu

Suyuna el ulaşamayacak kadar aşağı olan ve Anber denilen bir havuz vardı Abdülmelik Taberî abdest almak için havuza elini uzattığında su yükselir abdestini bitirdiğinde alçalırdı

Bir gün yanında dışarı giden Hüseyin Zegandânî onu, başını göğsüne tamamen eğmiş murâkabe hâlinde buldu O sırada bir kısım halk müziği gelerek ona sorular sordular Abdülmelik Taberî sorulan ilk iki suale cevap vermedi Üçüncü sual sorulunca yanıt verdi Hüseyin Zegandânî ona bunun sebebini sorunca; Resûlullah efendimiz yalnızca üçüncü suâlin cevabını telkin etti Öncekilerine ise ses çıkarmama buyurdular Onun için ilk ikisine cevap vermedimbuyurdu

Abdülmelik Taberî, bir gece ElHüseynî isimli bir zâtla beraber Mescidi Haram'da bulunuyordu Soğuk bir gece idi Abdülmelik Taberî'nin gömleği olmadığından sırtı soğuktan çatlayıp yarılmıştı Mescidin kapısında sağ elini yanağı altına, sol elini başı üzerine koymuş bir halde Allahü teâlâyı zikrediyordu ElHüseynî ona; Şâyet mescidin bir köşesinde uyursanız daha iyi olur Soğuktan korunmuş olursunuzdeyince; Bir gece Mescidde uyudum İki birey gördüm Mescide girdiler bana yaklaşıp Mescidde uyumadediler Onlara kim olduklarını sorunca; Biz meleklerizdediler Bunun üzerine uyandım ve bundan sonra mescidde uyumadımdiye cevap verdi

1) TabakâtüşŞâfiiyye; c7, s190192

2) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c5, s379 *

858,496Konular
981,640Mesajlar
29,722Kullanıcılar
kurtlarSon üye
Üst Alt