Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyeti Birleşmiş Milletler toplantısı için ABD'de bulunduğu müddette, kritik bir dava açıldı.
Dört yıl evvel Batı Şeria'nın Nablus bölgesinde otoyolda üç Hamas militanın silahlı saldırısına uğrayan İsrailli çift, Eitham ve Naama Henkin, yanlarında bulunan dokuz, yedi, dört ve on aylık çocuklarının gözleri önünde öldürüldü.
Henkin çiftinin çocukları, "Uluslararası Terör Yasası" ve "Amerikan Anti Terör" yasası kapsamında, New York Doğu Bölgesi Mahkemesi'ne başvurup, Hamas’a 2012-2015 yılları ortasında maddi dayanak sağladığı gerekçesiyle Kuveyt Türk İştirak Bankası aleyhine dava açtı.
Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine nazaran; dava evrakını New York Doğu Bölgesine Mahkemesi'ne çocuklar ismine iki Amerikan hukuk firması verdi. Avukatlar mahkemeden Kuveyt Türk İştirak Bankası’nın cezalandırılması ve müvekkillerinin ziyanlarının tazmin edilmesini talep etti.
“KUVEYT TÜRK NEW YORK’TAKİ AMERİKAN BANKALARI ARACILIĞIYLA HAMAS’A PARA GÖNDERDİ”
Dava dilekçesinde Kuveyt Türk Bankası’nın çeşitli tarihlerde New York’tan Citibank, HSBC, Standard Chartered Bank ve Bank of New York Mellon’taki hesaplarından Amerikan doları kullanarak, Hamas ile irtibatlı kuruluş, tertip ve yardım hedefli etkinliklere para transferi yaptığını öne sürdü.
34 sayfalık dava dilekçesinde Hamas’ın şimdiye kadar yapmış olduğu terör faaliyetleri sıralandı. Hamas'ın eski Lider Bill Clinton periyodunda çıkarılan kararnameyle 1995 yılından bu yana ABD'nin terör örgütleri listesinde olduğu vurgulandı.
Dava dilekçesinde Kuveyt Türk’ün kurulduğu Türkiye’deki yasalar çerçevesinde, terör örgütlerine yardım ve kara para aklama üzere operasyonlar yapamayacağını, ayrıyeten birçok milletlerarası mukaveleler gereği terörle irtibatlı kuruluşlarla ilgili finansal süreçler yapamayacağını taahhüt ettiği belirtildi.
“TERÖR OPERASYONLARI HAMAS’IN İSTANBUL’DAKİ OFİSİNDEN PLANLANIYOR”
Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, Türkiye’de Hamas’a maddi yardım için bir ağ oluşturulduğu öne sürüldü. Türkiye’nin Hamas’ı hem siyasi hem de maddi olarak açıkça desteklediği, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ın başkanları Halid Meşal ve İsmail Haniye ile de açıkça görüştüğü kaydedildi.
Türk yetkililerin Hamas’a finansal takviye sağlayan ve Batı Şeria’da terörist operasyonları planlayan Kassam Tugayları’nın İstanbul’da ofis açmalarına müsaade verdiği, bu ofisin de Hamas’ın siyasi işlerden sorumlu lider yardımcısı Salih El Aruri tarafından yönetildiği sav edildi.
Dava dilekçesinde Türkiye'nin İsrailli asker Gilad Şalit'in özgür kalması karşılığında bırakılan 11 Filistinli mahkumu kabul ettiği ve bunların kimilerinin da Türkiye'de yaşarken Hamas içinde etkin olan Hamas üyeleri olduğu sav edildi.
Birçok operasyonun İstanbul’daki bu ofisten planlandığı, 2014 yılın Filistinli önder Mahmut Abbas’a yönelik Batı Şeria’da bir darbe teşebbüsünün de İstanbul ofisinden planlandığı öne sürüldü.
DAVA DİLEKÇESİNDE İHH DA YER ALDI
Dava dilekçesinde, "Müslüman Kardeşler'in" bir kolu olduğu öne sürülen “İnsani Yardım Vakfı’nın” (IHH) da Hamas için çalıştığı tez edildi.
İnsani Yardım Vakfı'nın 2000 yılı Ekim ayında İkinci İntifada'nın başlangıcında kurulan “The Union of Good” adlı kuruluşun üyesi ve faal bir iştirakçisi olduğu ve bu kuruluşun da Hamas'ın global bağış faaliyetleri için kurulan çatı örgüt olduğu argüman edildi.
Dava dilekçesinde, İsrail hükümetinin 2 Aralık 2012'de İHH'yı terör örgütü ilan ettiği bilgisine de yer verildi.