Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Abur Cubur Tüketmek, Bunama Riskini Artırıyor

Abur Cubur Tüketmek, Bunama Riskini Artırıyor
0
119

bilgisayarci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,141
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
97
F-D Coin
68

Tatlı yahut tuzlu abur cuburlar her ne kadar yemesi zevkli olsa da yapılan yeni bir araştırma, abur cubur severleri üzecek cinsten sonuçlara ulaştı. Neurology mecmuasında yayınlanan araştırma, içecekler ve çikolata üzere çok işlenmiş besinleri tüketen şahıslarda bunama görülme riskinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya nazaran günde yarım elma muadili kadar işlenmemiş yahut asgarî seviyede işlenmiş besin tüketenler, ultra işlenmiş besinleri tüketenlere nazaran %3 daha az bunama riskine sahip. Ultra işlenmiş besin yerine az işlenmiş yahut işlenmemiş besin tüketmek ise bu riskin azalmasına yardımcı oluyor.

Sadece 50 gram daha fazla tüketmek bile bunama riskini artıyor:


def2e56baede79d72c0f91de8c7b4e56d1f6f4e7.jpeg

Yapılan araştırma, küçük çaplı bir araştırma değildi. Bilim insanları, UK Biobank bünyesinde bulunan 72 bin 83 kişinin sıhhat bilgilerini inceledi. 55 yaşından büyük olan bu şahıslar, birinci başta bunama belirtileri göstermezken 10 yıl sonra 518 şahsa bunama teşhisi konuldu. Bu bireyler, çok işlenmiş besinleri tüketen şahıslardan oluşuyordu.

Bunama tanısı konan 518 kişinin 150’si günde ortalama 814 gram çok işlenmiş besin tüketiyordu. Teşhis konan bireyler ortasından 105’iyse çok az ölçüde çok işlenmiş besin tüketenlerden oluşuyordu. Bu küme, günde ortalama 225 gram çok işlenmiş besin tüketiyordu. Yani bu besinlerin tüketiminin sadece 50 gram kadar, ya da bir elmanın yarısına denk gelecek ölçüde artırılması bile bunama riskini yükseltiyordu.

İlave şeker, yağ ve tuz bakımından yüksek, protein ve lif bakımından düşük olan ultra işlenmiş besinler, alkolsüz içecekler, tuzlu ve şekerli atıştırmalıklar, dondurma, sosis, derin yağda kızartılmış tavuk, konserve kuru fasulye, ketçap ve aromalı tahıllar üzere besinleri kapsıyor.


 

Similar threads

CNN'de yer alan habere nazaran, ABD ve İtalya'da yapılan araştırmalarda, çok işlenmiş besinlerin insan sıhhati açısından önemli riskleri beraberinde getirdiği görüldü. Aşırı işlenmiş besinler ortasında hazır çorbalar, soslar, dondurulmuş pizzalar, hazır yemekler ve sosisli sandviçler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
Kırmızı et tüketmek bazılarına nazaran sağlıklı ve olmazsa olmaz bir beslenme tipiyken bazıları ise hayvansal her türlü besinden uzak durmayı tercih edebiliyor. Uzmanlar ise hususla ilgili sıklıkla araştırmalar yaparak beslenme çeşitlerinin sıhhatimize tesirlerini gözler önüne sermeye devam...
Cevaplar
0
Görüntüleme
82
4 evlattan biri şiddetli kilolu yahut obez. Sıhhatsiz eserler ile beslenmek en değerli neden. Validelerin 'yesinde daha âlâ büyüsün ve can boğazdan gelir' diye yaptığı yanlış pratikler süreci hızlandırıyor. Evlatların ara öğünleri ana öğün oldu. Globalleşme ile birlikte daha çok tüketimi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
Sistemli formda yemek yediğiniz halde açlık hissiniz bir türlü kaybolmuyor, sık sık acıkıyor ve daima bir şeyler atıştırma gereksinimi duyuyorsanız vücudunuz gereksiniminiz dışında hala ziyade yiyebilmek için size sinyaller yolluyor olabilir. Bu sinyaller doğrultusunda, açlık hissini daima yemek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
178
İnsan vücudunun likit, asit-baz istikrarının sağlanması, had ve kas sistemlerinin akıllıca çalışması üzere işlevleri için muayyen nispette tuza gereksinimi vardır. Yerküre Sıhhat Örgütü (DSÖ) erişkinlerin günde ortalama 5 gram yani bir çay kaşığı tuz tüketmelerini önerir. Lakin, Türkiye'de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
127
858,506Konular
982,996Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt