Aci kirmizi biber sagligimiz icin cok kayda değer Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini değil eden özelliği, İngiltere’de yapılan bir araştırmayla bir defa daha doğrulandı Nottingham Üniversitesi kadar yapılan araştırmada, jalapeno biberinin (acı kırmızı biber) içinde bulunan “kapsaisin maddesinin, hücrelerin enerji üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak “apostosisi veya hücreli ölümünü tetikliyorlar Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki dinç hücrelere hasar vermiyorlar Kapsaisin etmen maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen bilim adamları, bu faktör maddenin tümörlü hücrenin bütün kalbine saldırdığını belirterek, “Tüm kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz diye konuştular Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin biyokimyasal yapısının olağan hücrelerdekinden çok ayrı olduğunu kaydetti Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol açtığını, fakat adi hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, “Bu, kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu belirten bir koşul dedi Türkiye’de çoğunlukla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin ilk kez kanser elde etmek üzere çoğu sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti Türkiye ve ABD’deki incelemeler Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi’nde geçen yıl yapılan bir araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin, kanser ilk önce elde etmek üzere çoğu sağlık durumu sorununda olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmişti Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Necat Yılmaz, çalışmalarının sonuçlarına kadar, kırmızı biberin içerisinde çokça bulunan kapsaisin maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu belirlediklerini ifade etmiş, “analjezik ve irin çözücü etkisini P maddesi değil ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor Hem kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip Sanıldığının tersine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösteriyor diye konuşmuştu Yılmaz, bu faydaların dinç kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biberde görüldüğünü bildirmişti ABD’nin Los Angeles kentindeki CedarsSinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı Los Angeles’taki CedarsSinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya tarafından, acı kırmızı biberde yoğun olarak yer alan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor İsot capsicum anitum Türkiye’de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise “capsicum anitum adıyla tanıdık kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki Anavatanının Meksika olduğu farzedilen ve Azteklerin yazılı belgelerinde laf ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa’ya 15 yüzyılın sonlarında geldi, 16 yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan’a ise bu bitki 17 yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye’de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte LT Tresh adlı bilim adamı, 1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit ederek, adını “capsaicinkapsaisin koymuştu alinti