İştah yahut açlık hissi vücudumuzda hipotalamus tarafından denetim edilen yaşamsal mekanizmalarımızdan biridir. Kandaki glukoz seviyesi düştüğünde dimağa ihtar göndererek yemek yenilmesi gerektiğini belirtir. Birden fazla bilim adamına nazaran iştah geçmişten atalarımızdan gelen bir alışkanlıktır.
Bayanlarda iştah mahsusen vücutlarında hormonal değişimler olduğunda, hamilelik, menapoz, regl öncesi.. üzere durumlarda artmaktadır. Bunun yanı sıra mevsimsel değişimlerde hatunlarda mahsusen karbonhidrat yüklü bir beslenmeye yönlendirmekte, memnunluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlamaktadır.
Pekala iştahımızı bastırmak için ne yapmalıyız?
*Yemeklerinizi yavaş yemeye çalışın. Beynimiz yemeğe başladıktan 20 dakika sonra tokluk hissini algıladığından yavaş yemek iştahı baskılamaktadır.
*Yemeklere çorba ile başlayın, mahsusen zerzevat çorbalarını tercih edin. Mide kapasitesini dolduracağından daha az yemek yiyeceksiniz.
*Az az sık sık yemek kan şekerinizi de dengelediği için açlık hissini baskılamaktadır. Günde 3 ana, 3-4 ara öğün illaki kaide.
*Ayrıca yemekten evvel büyük bir bardak su içmekte tesirli bir sistemdir. Kendinizi aç hissettiğinizde 1-2 bardak su için ve 10 dakika bekleyin. Açlık hissinizin azaldığını hissedeceksiniz.
*Yemeklerinizde, salatalarınızda elma sirkesi kullanın. Sirkenin iştahı baskılayıcı özelliği bulunmaktadır.
*Bol bol yeşil yapraklı sebzeler yiyin, hem kalorisi yok denecek kadar azdır hem de içeriğindeki posa tokluk hissinizi artıracaktır.
*Yemek ve salatalarınıza iyotlu tuz kullanın. İyotun da iştahı baskılayıcı özelliği vardır.
*Protein’in insulin seviyesini azalttığı, insulinin azalmasının da açlık hissini azalttığı bilinmektedir. Beslenme programınızda hem bitkisel kaynaklı (mercimek,nohut,kuru fasulye,barbunya), hem de hayvansal kaynaklı (kırmızı et ,tavuk ,balık ,hindi ,yumurta ,yoğurt ,süt ,peynir) protein içeren yiyeceklerin bulunması değerlidir. Mümkün olduğu kadar da yağsız olanları tercih edin.
*Bol lifli eserler tüketin, ekmek olarak tahıllı, kepekli ekmek, makarna yahut pilav olarak kepekli makarna, kepekli pirinç pilavı ve bulgur pilavını tercih edin. Vesair eserlere nazaran daha ziyade lif içerdiklerinden tokluk hissiniz de artacaktır.
*Adaçayı ve ıhlamur çayının tekrar iştahı baskılayıcı özelliği bilinmektedir. Ara öğünlerde rastgele bir sıhhat meseleniz yoksa tüketebilirsiniz.
*Ara öğünlerde tekrar lif nispeti yüksek olan elma, armut, ananas, ayva üzere meyveleri tercih edin ve yanında süt yahut yoğurt tüketin.
*Günde 1/2 çay kaşığı kadar toz tarçın tüketimi de kan şekerini dengeleyici tesirinden ötürü açlık hissinizi azaltacaktır. Günlük tüketeceğiniz süt, yoğurt yahut bitki çaylarınıza ek edebilirsiniz.
*Günde 10-15 adet fındık, badem yahut ceviz tüketin. Hem lif nispeti yüksek hem de içeriğindeki krom minerali sayesinde tokluk hissiniz de artacaktır.
*Yağlı, şekerli yiyecekler başka yiyeceklere nazaran daha çabuk tüketildikleri ve yağa dönüştükleri için en bed seçeneklerdir. Mümkün olduğu kadar light eserleri tercih edin.
Bayanlarda iştah mahsusen vücutlarında hormonal değişimler olduğunda, hamilelik, menapoz, regl öncesi.. üzere durumlarda artmaktadır. Bunun yanı sıra mevsimsel değişimlerde hatunlarda mahsusen karbonhidrat yüklü bir beslenmeye yönlendirmekte, memnunluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlamaktadır.
Pekala iştahımızı bastırmak için ne yapmalıyız?
*Yemeklerinizi yavaş yemeye çalışın. Beynimiz yemeğe başladıktan 20 dakika sonra tokluk hissini algıladığından yavaş yemek iştahı baskılamaktadır.
*Yemeklere çorba ile başlayın, mahsusen zerzevat çorbalarını tercih edin. Mide kapasitesini dolduracağından daha az yemek yiyeceksiniz.
*Az az sık sık yemek kan şekerinizi de dengelediği için açlık hissini baskılamaktadır. Günde 3 ana, 3-4 ara öğün illaki kaide.
*Ayrıca yemekten evvel büyük bir bardak su içmekte tesirli bir sistemdir. Kendinizi aç hissettiğinizde 1-2 bardak su için ve 10 dakika bekleyin. Açlık hissinizin azaldığını hissedeceksiniz.
*Yemeklerinizde, salatalarınızda elma sirkesi kullanın. Sirkenin iştahı baskılayıcı özelliği bulunmaktadır.
*Bol bol yeşil yapraklı sebzeler yiyin, hem kalorisi yok denecek kadar azdır hem de içeriğindeki posa tokluk hissinizi artıracaktır.
*Yemek ve salatalarınıza iyotlu tuz kullanın. İyotun da iştahı baskılayıcı özelliği vardır.
*Protein’in insulin seviyesini azalttığı, insulinin azalmasının da açlık hissini azalttığı bilinmektedir. Beslenme programınızda hem bitkisel kaynaklı (mercimek,nohut,kuru fasulye,barbunya), hem de hayvansal kaynaklı (kırmızı et ,tavuk ,balık ,hindi ,yumurta ,yoğurt ,süt ,peynir) protein içeren yiyeceklerin bulunması değerlidir. Mümkün olduğu kadar da yağsız olanları tercih edin.
*Bol lifli eserler tüketin, ekmek olarak tahıllı, kepekli ekmek, makarna yahut pilav olarak kepekli makarna, kepekli pirinç pilavı ve bulgur pilavını tercih edin. Vesair eserlere nazaran daha ziyade lif içerdiklerinden tokluk hissiniz de artacaktır.
*Adaçayı ve ıhlamur çayının tekrar iştahı baskılayıcı özelliği bilinmektedir. Ara öğünlerde rastgele bir sıhhat meseleniz yoksa tüketebilirsiniz.
*Ara öğünlerde tekrar lif nispeti yüksek olan elma, armut, ananas, ayva üzere meyveleri tercih edin ve yanında süt yahut yoğurt tüketin.
*Günde 1/2 çay kaşığı kadar toz tarçın tüketimi de kan şekerini dengeleyici tesirinden ötürü açlık hissinizi azaltacaktır. Günlük tüketeceğiniz süt, yoğurt yahut bitki çaylarınıza ek edebilirsiniz.
*Günde 10-15 adet fındık, badem yahut ceviz tüketin. Hem lif nispeti yüksek hem de içeriğindeki krom minerali sayesinde tokluk hissiniz de artacaktır.
*Yağlı, şekerli yiyecekler başka yiyeceklere nazaran daha çabuk tüketildikleri ve yağa dönüştükleri için en bed seçeneklerdir. Mümkün olduğu kadar light eserleri tercih edin.