Özlem sınırı 738 TL En Düşük ücretin 527 TL olduğu Türkiye’de Nisan ayında dört şahsiyet ailenin özlem sınırının 738, yokluk sınırının 2 bin 404 TL olduğu hesaplandı TÜRKMESLEK, 22 yıldır sürdürdüğü Istek ve Fakirlik Sınırı çalışmasının Nisan sonuçlarını açıkladı Buna kadar; dört kişilik bir ailenin dengeli, dinç ve tatmin edici beslenebilmesi için yapması gereken yiyecek harcaması tutarı (özlem sınırı) 73833 TL olarak hesaplandı Mutfak harcaması yanısıra yapılması gerekli ev (kira, yakacak, elektrik, su vb), ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme ve sanki harcamalar da dikkate alındığında, diğer bir ifadeyle dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır hayat sürdürebilmesi için haneye girmesi gereken toplam tutar(yokluk sınırı) ise 2 bin 40497 TL oldu Geçen yılın Nisan ayında özlem sınırı 71707, sefalet sınırı ise 2 bin 33573 TL olarak hesaplanmıştı Mart ’da ise arzu sınırı 74465, sefalet sınırı 2 bin 42555 TL olmuştu KRİZ ETKİSİ GÖRÜLÜYOR TÜRKIŞ’in çalışmasına tarafından, dört karakter ailenin yapması gereken ek masraf tutarı yılbaşına tarafından geriledi Hesaplı krizi ile kendini gösteren istek gerilemesi gerekli harcamalarda bile etkisini gösterdi Gerçekte enflasyondaki gerileme bir anlamda sağlıksız ekonominin kayda değer bir göstergesi oldu Bir aylık çalışmanın karşılığı olarak elde edilen net minimum ücret halen 52713 TL düzeyinde bulunuyor Ekonomik kriz nedeniyle işini kaybedip işsizlik sigortası dahilinde işsizlik ödeneği alabilen sınırlı sayıdaki çalışana yapılan sıradan aylık ödeme ise 348 TL Kayıtdışı çalışmak durumunda olanların bu ödenekten faydalanma imkanı zaten bulunmuyor TÜRKIŞ’in verileri esas alındığında Nisan ayı itibariyle “mutfak enflasyonundaki metamorfoz şöyle oldu: Ankara’da yaşamış dört şahsiyet bir ailenin “gıda için yapması gereken en düşük harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 085 oranında geriledi Yaşanan ekonomik kriz sonucu gerileyen talep gıda harcaması tutarındaki değişimi de etkilemiş ve yılın ilk dört ayı itibariyle yüzde 018 oranında gerileme belirlendi Yiyecek harcaması tutarındaki artma son 12 ay itibariyle sadece yüzde 296 düzeyinde oldu Yıllık sıradan büyüme ise yüzde gerilemeye devam etti ve yüzde 951 oranında gerçekleşti Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında bulunan bir takım ürünlerin fiyatlarında Nisan itibariyle gözlenen başkalaşım şu şekilde gerçekleşti: GIDA FİYATLARINDA DEĞIŞIM Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve peynir fiyatı değişmedi, peynir fiyatı ise yüzde 402 oranında arttı Bunun etkisiyle mutfak harcamasına takriben 135 TL tutarında ağırlık geldi Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et fiyatı kıyma ve kuşbaşı olarak yüzde 125 ve 132 oranında arttı, tavuk fiyatı ise geçtiğimiz avuç içi tarafından geriledi Benzer biçimde balık fiyatı sıradan olarak geriledi, yumurta ve sakatat fiyatı benzer kaldı Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, barbunya) fiyatı ise çoğunlukla değişmedi, yalnızca kırmızı mercimek fiyatında –fazla eksik da olsa gerileme gözlendi Bu grupta yer alan gıda maddelerindeki fiyat değişimi bir tam olarak değerlendirildiğinde, mutfak harcamasını artıran etkisi oldu Mutfak harcamasını olumlu yönde etkileyen unsur bilhassa sebze fiyatlarındaki gerileme oldu Mart ayında sıradan kilogram sebze fiyatı 225 TL ve meyve fiyatı 2 TL iken, bu ay sebze fiyatı 195 TL ve meyve fiyatı 229 TL olarak hesaplandı Hesaplamada pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünler esas alındı Bu grupta yer alan yiyecek maddelerindeki fiyat değişimi mutfak harcamasını azaltan etkide oldu Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek, un ve irmik fiyatı aynı kalmış, makarna ve bulgur fiyatında gerileme görüldü Oysa pirinç fiyatında bu ay yüzde 1374 oranında büyüme görüldü Bu grupta bulunan yiyecek maddelerindeki fiyat değişimi mutfak harcamasını yükselten yönde oldu Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin, zeytinyağı ve gündöndü yağı fiyatı değişmemiş, margarin fiyatı ise arttı Siyah zeytin fiyatı değişmezken yeşil zeytin fiyatı biraz geriledi Baharatlardan (kimyon, nane, karabiber, vb) fiyatı değişen olmamış, aynı şekilde bal, reçel, şeker, tuz, çay, ıhlamur, salça fiyatı da benzer kalmış, pekmez ise ucuzladı Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden ceviz ve antep fıstığının fiyatı gerilemiş, fındığın fiyatı ise arttı Bu grupta bulunan yiyecek maddeleri bir tamamen değerlendirildiğinde, fiyatlardaki metamorfoz mutfak harcamasını azaltan yönde oldu