adaçayı izah etme Adaçayı sıkça içildiğinde bütün bedeni güçlendirir, yürek krizi tehlikesini azaltır ve kötürümlüklerde fazla yaralıdır Gece terlemelerinde ve aşırı terlemelerde, lavanta çiçeğinin yanı sıra, muavin olabilecek tek bitkidir Gece terlemesine niçin olan hastalığı iyileştirir ve bu hastalıkla el ele dışarı giden fazla güçsüzlüğe, canlandırıcı etkisi doğru son verir Hastalık sonrası güçsüzlük hallerinde başarıyla kullanılabilir Kanı temizler, karaciğere dosttur Onu kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, beze hastalıklarında ve organ titrekliklerinde büyük bir başarıyla kullanıyorlar Yukarda açıklanmış hastalıklarda, günde 2 su bardağı dere yudumlanarak içilmelidir Adaçayı, hasta karaciğeri de çok olumlu etkiler, onunla ilgili bütün rahatsızlıkları giderir ve gazları yok eder Kan arıtıcı etkisi vardır Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, iştah açıcıdır Mideyi ve bağırsakları rahatlatır, gazların dışkılanmasını sağlar Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde fazla rahatlatıcıdır Haşere sokmalarında, sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanır Adaçayı, dıştan uygulandığında, yaprağın tozu uygulanır Bademcik iltihaplarına ve ülsere muavin Adaçayı dışarıdan uygulandığında (Çalkalama ve Gargara), bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında ya da ülserlerinde bilhassa önerilir Eğer vaktinde adaçayı kullanılmış olsaydı, öyle fazla çocukta ve yetişkinde bademcik ameliyatına lüzum kalmayabilirdi Bedenimizin polisleri olarak, zehirli maddeleri yakalayan ve zararsız ülkü getiren bademcikler alındığında, ağızdan giren zararlı maddeler baştan sona böbreklere ulaşırlar Adaçayı, sallanan dişlere, dişeti çekilmesine ve kanamasına aleyhinde da (Çalkalama ve Gargara) başarıyla kullanılabilir veya bitki çayına batırılan pamuk hasta bölgelere uygulanır Keza dıştan kullanımda da, gargara ve çalkalamaların yanısıra yara kompresi olarak da kullanılabilir Sinirli ve halsiz olan kişiler ve dölyatağı (rahim) hastalığı çeken kadınlar bazen adaçayı oturma banyoları almalıdırlar Zayıf ve kuvvetsiz çocuklara balla tatlandırılarak içirilir Bu akarsu, tahriş kaynaklı öksürüklerde de başarılıdır Şifalı bitki olarak kullanılmasının yanı sıra, adaçayının çok değerli bir baharat olduğunu ve böylece mutfaklara girdiğini de unutmamak gerekir Kullanış şekilleri Akarsu hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonradan süzülür Günde 23 bardak içilir Taze bitki kullanılması durumunda 45 dakika demleme süresi yeterlidir ÇalkalamaGargara: 23 tatlı kaşığı kurutlmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten daha sonra süzülür Günde o kadar fazla kere 510 dakika süreli gargaralar yapılır Tentür Kullanımı : Günde 3 kere, 1520 damla değin D2 inceltisindeki tentür, yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır Nehir olarak kullanılabildiği her tarafta tentür de kullanılabilir Karışımlar: Gargaralarda ve çalkalamalarda kekikle, sindirim sorunlarında ise Mayıs papatyası ile eşdeğer oranda karıştırılır Adaçayı Sirkesi : Geniş ağızlı bir şişe, otlak adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üstüne çıkacak kadar doğal üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte ya da sıcak bir ortamda, ara sıra çalkalanarak bekletilir ve süzülür Oturma banyosu : İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece her tarafında bekletilir Ertesi gün kaynama derecesine dek ısıtılır, 56 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir Bu uyarılara uyarı! Adaçayının fazla kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir Dölyatağı (Rahim) kaslarını uyardığı için, hamilelik sürecinde kullanılmaz Annelerin süt üretimini durdurur Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen diğer bir ast etkisi yoktur alıntıdır