yargı ve tevazu YARGI VE TEVAZU Emevi halifelerinin büyüğü Ömer b Abdülaziz Hazretleri, devlet başkanlığı sırasında kul hakkı ve sosyal hak hususunda fazla dikkatli davranırdı Gece çalışmalarında öbür işlere tahsis ettiği iki kandili vardı Bunlardan birini kendi özel işleriyle ilgili notları yazarken kullanır, öbürünü ise devlet ve halk müziği işleriyle ilgili yazışmalarda kullanırdı Halife, pat diye artı gömleği olmayan, varlıksız biriydi Yakınlarından birisi Ömer b Abdülaziz'e bir elma hediye göndermişti O da elmayı biraz kokladıktan daha sonra sahibine geri yolladı Elmayı geri götüren görevliye şöyle dedi: Ona de oysa, elma yerini bulmuştur Fakat görevli itiraz edecek oldu: Ey müminlerin başkanı! Rasulullah Aleyhisselâm hediye kabul ederdi Bu elmayı gönderen de senin yakınlarındandır Halife cevap verdi: Evet fakat, Rasulullah sav'e bahşedilen hediye idi Bize gelince, bize verilen hediyeler rüşvet olur Valilerin maaşlarını fazla bol verirdi Sebebini şöyle açıklardı: Valiler para sıkıntısı çekmezler, tüm ihtiyaçları karşılanırsa, kendilerini halkın işlerine vakfederler Bir gece halifenin yanına bir misafiri vardı Kandilin yakıtı tükenmişti Konuk dedi ancak: Hizmetçiyi uyandıralım da kandilin yağını koyuversin Hayır, bırak onu uyusun Ben ona iki bambaşka işi yaptırmak istemem Öyleyse ben kalkıp kandile yağ koyayım Olmaz, misafire meslek gördürmek yiğitlikten sayılmaz Kendisi kalktı, kandilin yağını koyup yerine döndü ve şöyle dedi: Ben kalkıp meslek yaparken de Ömer'dim; gelip oturdum, yeniden aynı Ömer'im İki buçuk yıllık halifelik döneminde İslâm aleminde adaleti hakim kılmıştı Büyük dedesi Hz Ömer ra gibi adalet ve basiret sahibiydi Az Önce kırk yaşlarında iken onu çekemeyenler kadar bin dinar altın para karşılığında hizmetçisi eliyle zehirlenmişti Hizmetçisi suçunu itiraf ettiğinde, Ömer b Abdülaziz, paraları adamdan alarak devlet hazinesine koymuş, kendisini özgürlük bırakmış, öldürülmekten kurtulması için de kaçmasını söylemişti