Adam ol baban gibi, eşek olma atasözünün hikayesi, ortaya çikişi adam ol baban gibi eşek olma anlamı adam ol baban gibi eşek olma atasözünün anlamı hikayesi oku hikayesi oku Eskiden Eğitim Bakanlığı da yapmış olan tarihçi Abdurrahman Asalet Bey, Galatasaray Lisesi’ nde müdür iken , birgün Sultan Abdülhamid’ in hizmetkarlarından bir paşanın oğluna kızar Öğrencilerin aralarında çocuğa; “Adam ol der, “baban gibi eşek olma! Çocuk bunu babasına anlatır Babası: “Vay, seslenmek ben bugüne bugün padişahımın mahiyetinde bir paşa olayım da, bana eşek desin Bunu ona soracağım der Ertesi gün okula gidip hocayı bularak; “Beyefendi, sizin bana eşek demeye ne hakkınız var? Ben, padişahın mahiyetinde paşayım deyince, Abdurrahman Haysiyet bey; “Ne münasebet ben sizi tanımıyorum Ne vakit eşek dedim, diye sorar Paşa; “Geçen gün okulda oğluma “adam ol, baban gibi eşek olma diye bağırmışsınız der Bunun üstüne Abdurrahman Bey; “Dürüst, çocuğunuzu payladım Çalışmıyordu Sizi misal göstererek, “adam ol baban gibi! eşek olma! diye söyledim“ der Bu cevap üzerine paşa, hem özür diler, hem de teşekkür eder ve oradan ayrılır