iltasyazilim
FD Üye
Adananın nesi ünlü
Adana ne yenir
Adana neyi meşhur
Adana yemekleri
Adana'da hangi yemekler meşhur? Adana'ya gidildiği vakit neler yenir? Bakalım
Adana epeyce varlıklı bir mutfağa sahiptirAdana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve değişik baharatların kullanılmasıdır bununla birlikte süt, yoğurt, peynir ve çökelek de oldukça çok kullanılmaktadır Adana kebabı fazla ünlüdür Bunun yanında bol yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine tarafından ayran veya yöreye özgü şalgam suyu içilir Kesme veya hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, çingene kebabı, içeceklerden şalgam veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının eşsiz yemeklerindendir
İşte birkaç tarif
Çingene Kebabı
Malzemeler:
12 kg patlıcan
1 kg domates
2 baş soğan
45 yeşil biber
12 demet maydanoz
yeterince tuzlu ve sumak
Hazırlanışı:
Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir Piştikten sonradan kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir Öteki tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonradan içine doğranmış maydanoz konur ve bitmiş karıştırılır Bu karışım dargın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir Sıcak servis yapılır
Ispanaklı ya da Etli Kömbe
Malzemeler:
4 kg un
1 su bardağı yağ
1 tatlı kaşığı maya
2 kg ıspanak ya da 1 kg kıyma
1 nehir kaşığı susam
yeterince tuzlu ve su
5 baş kuru soğan
2 çorba kaşığı salça
Hazırlanışı:
Ortası açılan un tuzlu ve su eklenerek hamur haline getirilir Mayalanması için 12 saat bekletilir Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır Büyükçe bir tepsinin içi bir akarsu bardağı yağla adamakıllı yağlanır Beziler tepsinin çapına göre açılarak tepsiye yayılır Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır Başka bir kapta susam, 1 bardak un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür En üste bir su bardağı yağ dökülür Baklava dilimi biçiminde dilimlenen yemek fırında pişirilir *
Adana ne yenir
Adana neyi meşhur
Adana yemekleri
Adana'da hangi yemekler meşhur? Adana'ya gidildiği vakit neler yenir? Bakalım
Adana epeyce varlıklı bir mutfağa sahiptirAdana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve değişik baharatların kullanılmasıdır bununla birlikte süt, yoğurt, peynir ve çökelek de oldukça çok kullanılmaktadır Adana kebabı fazla ünlüdür Bunun yanında bol yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine tarafından ayran veya yöreye özgü şalgam suyu içilir Kesme veya hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, çingene kebabı, içeceklerden şalgam veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının eşsiz yemeklerindendir
İşte birkaç tarif
Çingene Kebabı
Malzemeler:
12 kg patlıcan
1 kg domates
2 baş soğan
45 yeşil biber
12 demet maydanoz
yeterince tuzlu ve sumak
Hazırlanışı:
Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir Piştikten sonradan kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir Öteki tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonradan içine doğranmış maydanoz konur ve bitmiş karıştırılır Bu karışım dargın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir Sıcak servis yapılır
Ispanaklı ya da Etli Kömbe
Malzemeler:
4 kg un
1 su bardağı yağ
1 tatlı kaşığı maya
2 kg ıspanak ya da 1 kg kıyma
1 nehir kaşığı susam
yeterince tuzlu ve su
5 baş kuru soğan
2 çorba kaşığı salça
Hazırlanışı:
Ortası açılan un tuzlu ve su eklenerek hamur haline getirilir Mayalanması için 12 saat bekletilir Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır Büyükçe bir tepsinin içi bir akarsu bardağı yağla adamakıllı yağlanır Beziler tepsinin çapına göre açılarak tepsiye yayılır Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır Başka bir kapta susam, 1 bardak un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür En üste bir su bardağı yağ dökülür Baklava dilimi biçiminde dilimlenen yemek fırında pişirilir *