Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Adananın meşhur yemek ve içecekleri

Adananın meşhur yemek ve içecekleri
0
119

nicebayan

FD Üye
Katılım
Ara 24, 2016
Mesajlar
94,678
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
36
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Adananın meşhur yemek yemek ve içecekleri nelerdir?


Adana'nın en ünlü içecekelrinden birtanesi şalgam suyudur

Şalgam suyu Turpgiller familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir Kırmızı renkli, flu görünüşlü ve ekşimsidir Acılı ve acısız çeşitleri mevcutturŞalgama acı olarak çoğunlukla acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır Fermantasyon sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar Bunlara tane denir, yöre aksanı nedeniyle dene dendiği bilinmektedir

Şalgam suyu Adana'da yalnızca şalgam diye ifade edilir Şalgam suyu çoğunlukla kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir

ŞALGAM SUYU NASIL YAPILIYOR?

Şalgam suyu, adındaki şalgamın aksine mor havuçtan bulgur ile mayalanarak yapılıyor Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, tamamen ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor Ardından, mor havuç adamakıllı temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üstüne de az miktarda şalgam turpu yerleştiriliyor Eksik miktarda nohut ilave edenler de var

Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma diğer taraftan tuz ilave ediliyor Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, ‘ayazlama ’ denilen bir işleme de alt tutulduktan daha sonra umma süresi sonunda süzülerek içime hazır ülkü getiriliyor

*
 
858,497Konular
982,566Mesajlar
30,311Kullanıcılar
inzebygameSon üye
Üst Alt