nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Adananın meşhur yemek yemek ve içecekleri nelerdir?
Adana'nın en ünlü içecekelrinden birtanesi şalgam suyudur
Şalgam suyu Turpgiller familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir Kırmızı renkli, flu görünüşlü ve ekşimsidir Acılı ve acısız çeşitleri mevcutturŞalgama acı olarak çoğunlukla acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır Fermantasyon sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar Bunlara tane denir, yöre aksanı nedeniyle dene dendiği bilinmektedir
Şalgam suyu Adana'da yalnızca şalgam diye ifade edilir Şalgam suyu çoğunlukla kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir
ŞALGAM SUYU NASIL YAPILIYOR?
Şalgam suyu, adındaki şalgamın aksine mor havuçtan bulgur ile mayalanarak yapılıyor Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, tamamen ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor Ardından, mor havuç adamakıllı temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üstüne de az miktarda şalgam turpu yerleştiriliyor Eksik miktarda nohut ilave edenler de var
Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma diğer taraftan tuz ilave ediliyor Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, ‘ayazlama ’ denilen bir işleme de alt tutulduktan daha sonra umma süresi sonunda süzülerek içime hazır ülkü getiriliyor
*
Adana'nın en ünlü içecekelrinden birtanesi şalgam suyudur
Şalgam suyu Turpgiller familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir Kırmızı renkli, flu görünüşlü ve ekşimsidir Acılı ve acısız çeşitleri mevcutturŞalgama acı olarak çoğunlukla acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır Fermantasyon sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar Bunlara tane denir, yöre aksanı nedeniyle dene dendiği bilinmektedir
Şalgam suyu Adana'da yalnızca şalgam diye ifade edilir Şalgam suyu çoğunlukla kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir
ŞALGAM SUYU NASIL YAPILIYOR?
Şalgam suyu, adındaki şalgamın aksine mor havuçtan bulgur ile mayalanarak yapılıyor Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, tamamen ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor Ardından, mor havuç adamakıllı temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üstüne de az miktarda şalgam turpu yerleştiriliyor Eksik miktarda nohut ilave edenler de var
Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma diğer taraftan tuz ilave ediliyor Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, ‘ayazlama ’ denilen bir işleme de alt tutulduktan daha sonra umma süresi sonunda süzülerek içime hazır ülkü getiriliyor
*