iltasyazilim
FD Üye
Adıyaman bölgesel yemekleri hakkında data
Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar
Yörenin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve öteki baharatlar kullanılmaktadırAdıyamana özgü tadlar arasında basalla,yapıştırma ve hitap bölgesel yemeklerdendir
Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve metamorfoz olduğu gözlenmektedir Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır Keza yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir
Adıyaman yemekleri genellikle şu özelliklere sahiptir:
Adıyaman'ın bütün yemekleri (birkaç cins hariç ) etle yapılmaktadır
Yemekler uzun süre alan incelik ve uyarı gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır
Bulgur ve Sümüt (Simit Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir
Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir
Adıyaman Basalla Tarifi
Malzemeler :
500 gr kuzu kuşbaşı
2 su bbulgur
1 su bnohut
1 çorba kbiber salçası
1 çorba k domates salçası
1 kase arpacık soğan
1 yumurta
3 çorba k un
3 çorba knar ekşisi
1 çorba k nane
pulbiber,karabiber,tuzlu
Hazırlanışı :
Tencereye sıvıyağı alınÜzerine 500 grkuzu etini ekleyinEtlerin üzerine arpacık soğanları ve salçayı ilave edinÜzerine sıcak su ekleyin ve pişirinNohutu ekleyin2 su bardağı bulgurun üzerine su ekleyin ve bulguru ıslatınBulgur demlendikten daha sonra üzerine tuzlu,karabiber,nane ilave edin
Bulgurdan minik köfteler yapınKöfteleri tencereye alınYemeğiniz piştikten daha sonra servis tabağına alınÜzerine çokça nane ek ederek servis edin
Adıyaman Hıtap Tarifi
MALZEMELER
5 su bardağı un (benzeri yarıya bütün buğday unu da olabilir)
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı dek su
Kızartmak için akışkan yağ
TARİF
Unu yoğurma kabına alın, üzerine kabartma tozunu ve tuzunu ek edin
Karışımı havuz yapın, yumurtayı içine kırın Tekrar havuzun içine suyu da ilave ederek yoğurun Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra yarım saat dinlendirin
Cevizden büyük bezeler alarak merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde hamurlar açın
Kızgın yağda önlü arkalı kızartın Yağını en ince ayrıntısına kadar süzdürerek servis tabağına alın ve mutlaka sıcak servis yapın
Anekdot:
Çok çabuk kızardığı için fazla kısa sürede çevirmeniz gerekir
Karıştırmalı Adıyaman Pilavı
Malzemeler :
15 kg bulgur
500 gr tereyağı
2 kg doğranmış et (kavurma et)
100 gr Salça
100 gr Pul biber
50 gr baharat
yeteri değin tuzlu
Hazırlanışı:
Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üstüne 15 litre su ek edilir
Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir tedarik kaynatılıp suyu çekildikten daha sonra servis yapılır
Adıyaman Tavası
15 kg koyun eti kuşbaşı
250 gr çekilmiş kuyruk yağı
5 kg domates
15 kg patlıcan
250 gr yeşil biber
100 gr sarımsak
Yeteri değin tuzlu
Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üstüne yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve
fırına verilir Piştikten sonra servis yapılır *
Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar
Yörenin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve öteki baharatlar kullanılmaktadırAdıyamana özgü tadlar arasında basalla,yapıştırma ve hitap bölgesel yemeklerdendir
Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve metamorfoz olduğu gözlenmektedir Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır Keza yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir
Adıyaman yemekleri genellikle şu özelliklere sahiptir:
Adıyaman'ın bütün yemekleri (birkaç cins hariç ) etle yapılmaktadır
Yemekler uzun süre alan incelik ve uyarı gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır
Bulgur ve Sümüt (Simit Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir
Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir
Adıyaman Basalla Tarifi
Malzemeler :
500 gr kuzu kuşbaşı
2 su bbulgur
1 su bnohut
1 çorba kbiber salçası
1 çorba k domates salçası
1 kase arpacık soğan
1 yumurta
3 çorba k un
3 çorba knar ekşisi
1 çorba k nane
pulbiber,karabiber,tuzlu
Hazırlanışı :
Tencereye sıvıyağı alınÜzerine 500 grkuzu etini ekleyinEtlerin üzerine arpacık soğanları ve salçayı ilave edinÜzerine sıcak su ekleyin ve pişirinNohutu ekleyin2 su bardağı bulgurun üzerine su ekleyin ve bulguru ıslatınBulgur demlendikten daha sonra üzerine tuzlu,karabiber,nane ilave edin
Bulgurdan minik köfteler yapınKöfteleri tencereye alınYemeğiniz piştikten daha sonra servis tabağına alınÜzerine çokça nane ek ederek servis edin
Adıyaman Hıtap Tarifi
MALZEMELER
5 su bardağı un (benzeri yarıya bütün buğday unu da olabilir)
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı dek su
Kızartmak için akışkan yağ
TARİF
Unu yoğurma kabına alın, üzerine kabartma tozunu ve tuzunu ek edin
Karışımı havuz yapın, yumurtayı içine kırın Tekrar havuzun içine suyu da ilave ederek yoğurun Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra yarım saat dinlendirin
Cevizden büyük bezeler alarak merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde hamurlar açın
Kızgın yağda önlü arkalı kızartın Yağını en ince ayrıntısına kadar süzdürerek servis tabağına alın ve mutlaka sıcak servis yapın
Anekdot:
Çok çabuk kızardığı için fazla kısa sürede çevirmeniz gerekir
Karıştırmalı Adıyaman Pilavı
Malzemeler :
15 kg bulgur
500 gr tereyağı
2 kg doğranmış et (kavurma et)
100 gr Salça
100 gr Pul biber
50 gr baharat
yeteri değin tuzlu
Hazırlanışı:
Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üstüne 15 litre su ek edilir
Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir tedarik kaynatılıp suyu çekildikten daha sonra servis yapılır
Adıyaman Tavası
15 kg koyun eti kuşbaşı
250 gr çekilmiş kuyruk yağı
5 kg domates
15 kg patlıcan
250 gr yeşil biber
100 gr sarımsak
Yeteri değin tuzlu
Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üstüne yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve
fırına verilir Piştikten sonra servis yapılır *