Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Adıyamanın Ünlü Yemekleri

Adıyamanın Ünlü Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Adıyaman bölgesel yemekleri hakkında data

Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar

Yörenin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve öteki baharatlar kullanılmaktadırAdıyamana özgü tadlar arasında basalla,yapıştırma ve hitap bölgesel yemeklerdendir

Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve metamorfoz olduğu gözlenmektedir Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır Keza yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir


Adıyaman yemekleri genellikle şu özelliklere sahiptir:

Adıyaman'ın bütün yemekleri (birkaç cins hariç ) etle yapılmaktadır

Yemekler uzun süre alan incelik ve uyarı gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır

Bulgur ve Sümüt (Simit Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir

Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir



Adıyaman Basalla Tarifi




Malzemeler :

500 gr kuzu kuşbaşı
2 su bbulgur
1 su bnohut
1 çorba kbiber salçası
1 çorba k domates salçası
1 kase arpacık soğan
1 yumurta
3 çorba k un
3 çorba knar ekşisi
1 çorba k nane
pulbiber,karabiber,tuzlu


Hazırlanışı :

Tencereye sıvıyağı alınÜzerine 500 grkuzu etini ekleyinEtlerin üzerine arpacık soğanları ve salçayı ilave edinÜzerine sıcak su ekleyin ve pişirinNohutu ekleyin2 su bardağı bulgurun üzerine su ekleyin ve bulguru ıslatınBulgur demlendikten daha sonra üzerine tuzlu,karabiber,nane ilave edin

Bulgurdan minik köfteler yapınKöfteleri tencereye alınYemeğiniz piştikten daha sonra servis tabağına alınÜzerine çokça nane ek ederek servis edin

Adıyaman Hıtap Tarifi

MALZEMELER

5 su bardağı un (benzeri yarıya bütün buğday unu da olabilir)
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı dek su
Kızartmak için akışkan yağ

TARİF

Unu yoğurma kabına alın, üzerine kabartma tozunu ve tuzunu ek edin

Karışımı havuz yapın, yumurtayı içine kırın Tekrar havuzun içine suyu da ilave ederek yoğurun Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra yarım saat dinlendirin

Cevizden büyük bezeler alarak merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde hamurlar açın

Kızgın yağda önlü arkalı kızartın Yağını en ince ayrıntısına kadar süzdürerek servis tabağına alın ve mutlaka sıcak servis yapın

Anekdot:

Çok çabuk kızardığı için fazla kısa sürede çevirmeniz gerekir

Karıştırmalı Adıyaman Pilavı

Malzemeler :

15 kg bulgur
500 gr tereyağı
2 kg doğranmış et (kavurma et)
100 gr Salça
100 gr Pul biber
50 gr baharat
yeteri değin tuzlu

Hazırlanışı:

Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üstüne 15 litre su ek edilir
Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir tedarik kaynatılıp suyu çekildikten daha sonra servis yapılır

Adıyaman Tavası

15 kg koyun eti kuşbaşı
250 gr çekilmiş kuyruk yağı
5 kg domates
15 kg patlıcan
250 gr yeşil biber
100 gr sarımsak
Yeteri değin tuzlu

Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üstüne yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve
fırına verilir Piştikten sonra servis yapılır *
 
858,496Konular
981,665Mesajlar
29,734Kullanıcılar
Üst Alt