Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Afet eğitimi hazırlık günü hakkında bilgi

Afet eğitimi hazırlık günü hakkında bilgi
0
63

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Yıkım Eğitimi Hazırlık Günü 12 Kasım,

Eğitim, uygarlıkların vazgeçilmez gereksinimidir Eğitimin amacı, insan ve toplum yaşamını kolaylaştırmak, güzelleştirmek, zenginleştirmek, iyileştirmek, kişiyi ve toplumu mutlu kılmaktır Eğitimde atılan her bir adim, toplumun duyarlık bilincini, yaratıcılığını, akilci düşünme gücünü, doğal yeteneklerini ve becerilerini geliştirmek için gereken gücü artırmaktadır
Doğal afetlerin etkisini eksilmek, kayıpları en üye indirmek, toplumun her ferdinin ve her kesimin şüphesiz iyi bir eğitim alması ile olası olacaktır Bu uğurda halkın bilinçlendirilmesi, eğitimin bütün öğelerinin seferber edilmesiyle gerekmektedir

Felaket Eğitimi;
• Örgün Eğitim Sistemi
• Yaygın Eğitim Sistemi
• Hizmet İçi Eğitim
• Iş İçi Eğitim
• Millet Eğitimi
sistemleri içinde bireylere kazandırılmalıdır

Yıkım Türleri

“Avrupa Atlantik Felaket Müdahale Merkezi Yönergesi ekinde ise yıkım türleri aşağıdaki şekilde tasnif edilmiştir
a Doğal Afetler: Bu kapsamda yer sarsıntısı, dev dalgalar, volkanik patlamalar, toprak kaymaları, tropikal siklonlar, su baskını, kuraklık, çevre kirlenmesi, ormanların değil edilmesi, çölleşme, veba salgını gibi afetler bulunmaktadır
b Teknolojik Afetler: Nükleer santral kazaları, kimyasal ve endüstriyel kazalar, uçak kazaları, demiryolu afetleri, gemi kazaları, terörizm ile ilgili eylemler bu derslik içinde yer almaktadır Teknolojik afetler kendi başına tetiklenebileceği gibi tabii bir facia tarafından da tetiklenebilir Büyük oranda doğal afetlere maruz kalan ülkemizde, doğal afetlere ilişkin sorumluluk kanunen İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı ’na aittir

Türkiye'de Yıkım Yönetimi

Afet, insanlar için somut, hesaplı ve sosyal kayıplara neden olan, olağan yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak, toplulukları negatif etkileyen doğal, teknolojik ya da insan kökenli olaylar olarak tanımlanmaktadır Bir olayın afet olarak adlandırılabilmesi için, insan toplulukları ve yerleşim yerleri üstünde kayıplar meydana getirmesi ve insan faaliyetlerini durdurarak yada kesintiye uğratarak bir yada daha fazla ikâmetgâh birimini etkilemesi gerekmektedir Bu tanımlamalardan da anlaşılabileceği gibi afet, olayın kendisinden çok doğurduğu sonuçlar olarak görülmektedir Bir afetin büyüklüğü ise ırk açısından neden olduğu can ve ekonomik kayıplarla ölçülmektedir
Öncelikle depremler almak üzere dağıtılmış afet türlerinin etkisinde olan ülkemizde meydana gelen natürel veya teknolojik afetler özellikle hesaplı açıdan büyük kayıplara yol açmaktadır Bunlara yakın zamanlarda meydana gelmiş örnekler 1992 Erzincan, 1995 Dinar depremleri, 1995 Senirkent heyelanıdır ve 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi
Marmara havzasında İstanbul ’u etkisi altına alabilecek bir büyük depremin ülkenin tamamını durma noktasına sürüklemesi akılda tutulması gereken bir ihtimaldir Böyle bir durumda devlete ait kuruluşların da etkisinin eksik kalmaması beklenmelidir Afet zararlarının azaltılması inşa edilmiş insan çevresinin iyi planlama ve teknik hizmetlerle afetlere dirençli ülkü getirilmesi ile mümkündür

İdeal Bir Yıkım Yönetimi;

1 Yıkım Öncesi
2 Felaket Esnası
3 Felaket Sonrası , safhalarından oluşmalıdır

a Yıkım Öncesi: Yıkım öncesi dönemde felaket yönetimi, genelde, felaket zararlarını en aza indirebilmek amacıyla gerekli önlemleri almayı, mümkün olan hallerde önlemeyi,muhtemel olmayan durumlarda ise acil kurtarma ve destek çalışmalarının etkili bir biçimde yapılmasını sağlamayı, felaket zararlarının azaltılması çalışmalarını kalkınmanın her aşamasına yaymayı ve insanları bu konularda eğitmeyi amaçlamaktadır

b Felaket Sırasında: Facia yönetiminin facia sırasındaki amaçları, muhtemel olan azami sayıdaki insanı kurtarmak, afetlerin doğurabileceği ek risk ve risklerden insan canını ve malını gözetmek; afetten etkilenen toplulukların yaşamsal gereksinimlerini en kısa zamanda yerine getirmek ve hayatın normale dönmesini sağlamaktır Bu amaçların gerçekleşmesi, afet öncesi yapılan plan ve hazırlık çalışmalarının, kurulacak teşkilatın facia derhal etkin bir biçimde harekete geçirilmesiyle mümkün olabilmektedir

c Yıkım Sonrası: Felaket sonrası dönemde afet yönetiminin amacı, afetin doğurabileceği idareli ve sosyal kayıpların en düşük düzeyde kalmasını ya da etkilerin en kısa sürede düzeltilmesini ve afetten etkilenen topluluklar için emniyetli ve gelişmiş yeni bir hayat çevresi oluşturulmasını sağlamaktır *