Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
0
113

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68
Dişhekimliğinde bu hal için “xerostomia” terimi kullanılır. Tükürük bezlerinin tükürük salgılama fonksiyonlarının azalması sonucunda oluşur. Tükürük salgısındaki azalma ağızda epey önemli dertlerin oluşmasına yol açabilmektedir.

Sebepleri:

Biyolojik yaşlılık: Bu tesirli bir faktördür, tek başına tesirli değildir.

Sistemik illetler: Romatizmal hastalıklar(Sjogren’s sendromu), Bağışklık sistemi hasarı (AIDS), Hormonal bozukluklar (Şeker hatalığı), Nörolojik bozukluklar (Parkinson)

Çiğneme kabiliyetinin azalması: Şayet beslenmealışkanlıklarınızda likit ve yumuşak azıklar ağırlıktaysa çiğneme fonksiyonu azalır.

Tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması

Radyoterapi (Radyasyon tükürük bezlerinde kalıcı hasar yapar.

İlaçlar (400’ün üstünde ilaç çeşidi ağız kuruluğu yapar: deconjestanlar, diüretikler, tansiyon ilaçları,antidepresanlar, antihistaminikler,…)

Kafein ve alkol tüketimi

Belirtileri:

lisanda yanma hissi

bilhassa kuru yiyecekler için yeme zorluğu

konuşma zorluğu

sık susama

protez kullanmada zorluk

dudaklarda çatlaklar ve kuruluk

tat bozukluğu

beğenilmeyen ağız kokusu

Ağız kuruluğu nelere yol açar?

tükürüğün az olması önemli meseleleri de beraberinde getirebilir.

bakteri plağı ve yiyecek artıkları basitçe birikir bu, dişeti illetleri ve çürüğü hızlandırır. Tükürüğün kendi başına yıkama-temizleme mekanizması diş yüzeylerini duru tutmaya yardımcıdır.

tükürük çürükleri önler, diş yüzeyini temizler ve asitleri nötralize eder böylelikle çürük önlenir.

Ağız kuruluğu nasıl denetim altına alınır? nasıl tedavi edilir?

sık sık yudum yudum su içilmeli gece yatarken yanında likit içecek, su bulundurulmalı

şekersiz sakız çiğnenmeli

sigara, alkol, şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı

yaşanılan mekanın nemi ayarlanmalı

gerekirse eczanelerden temin edilebilen yapay tükürük tabletleri kullanılmalı

bakteri plağı denetim altına alınmalı

floridli diş macunu, jel, gargara kullanılmalı

C vitamini kullanılmalı

bileşiminde alkol ve sodyum lauryl sülfat bulunan ağız ve diş bakım eserlerini kullanmamalı.

858,496Konular
981,879Mesajlar
29,918Kullanıcılar
gorkemnocSon üye
Üst Alt