Dişhekimliğinde bu hal için “xerostomia” terimi kullanılır. Tükürük bezlerinin tükürük salgılama fonksiyonlarının azalması sonucunda oluşur. Tükürük salgısındaki azalma ağızda epey önemli dertlerin oluşmasına yol açabilmektedir.
Sebepleri:
Biyolojik yaşlılık: Bu tesirli bir faktördür, tek başına tesirli değildir.
Sistemik illetler: Romatizmal hastalıklar(Sjogren’s sendromu), Bağışklık sistemi hasarı (AIDS), Hormonal bozukluklar (Şeker hatalığı), Nörolojik bozukluklar (Parkinson)
Çiğneme kabiliyetinin azalması: Şayet beslenmealışkanlıklarınızda likit ve yumuşak azıklar ağırlıktaysa çiğneme fonksiyonu azalır.
Tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması
Radyoterapi (Radyasyon tükürük bezlerinde kalıcı hasar yapar.
İlaçlar (400’ün üstünde ilaç çeşidi ağız kuruluğu yapar: deconjestanlar, diüretikler, tansiyon ilaçları,antidepresanlar, antihistaminikler,…)
Kafein ve alkol tüketimi
Belirtileri:
lisanda yanma hissi
bilhassa kuru yiyecekler için yeme zorluğu
konuşma zorluğu
sık susama
protez kullanmada zorluk
dudaklarda çatlaklar ve kuruluk
tat bozukluğu
beğenilmeyen ağız kokusu
Ağız kuruluğu nelere yol açar?
tükürüğün az olması önemli meseleleri de beraberinde getirebilir.
bakteri plağı ve yiyecek artıkları basitçe birikir bu, dişeti illetleri ve çürüğü hızlandırır. Tükürüğün kendi başına yıkama-temizleme mekanizması diş yüzeylerini duru tutmaya yardımcıdır.
tükürük çürükleri önler, diş yüzeyini temizler ve asitleri nötralize eder böylelikle çürük önlenir.
Ağız kuruluğu nasıl denetim altına alınır? nasıl tedavi edilir?
sık sık yudum yudum su içilmeli gece yatarken yanında likit içecek, su bulundurulmalı
şekersiz sakız çiğnenmeli
sigara, alkol, şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı
yaşanılan mekanın nemi ayarlanmalı
gerekirse eczanelerden temin edilebilen yapay tükürük tabletleri kullanılmalı
bakteri plağı denetim altına alınmalı
floridli diş macunu, jel, gargara kullanılmalı
C vitamini kullanılmalı
bileşiminde alkol ve sodyum lauryl sülfat bulunan ağız ve diş bakım eserlerini kullanmamalı.
Sebepleri:
Biyolojik yaşlılık: Bu tesirli bir faktördür, tek başına tesirli değildir.
Sistemik illetler: Romatizmal hastalıklar(Sjogren’s sendromu), Bağışklık sistemi hasarı (AIDS), Hormonal bozukluklar (Şeker hatalığı), Nörolojik bozukluklar (Parkinson)
Çiğneme kabiliyetinin azalması: Şayet beslenmealışkanlıklarınızda likit ve yumuşak azıklar ağırlıktaysa çiğneme fonksiyonu azalır.
Tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması
Radyoterapi (Radyasyon tükürük bezlerinde kalıcı hasar yapar.
İlaçlar (400’ün üstünde ilaç çeşidi ağız kuruluğu yapar: deconjestanlar, diüretikler, tansiyon ilaçları,antidepresanlar, antihistaminikler,…)
Kafein ve alkol tüketimi
Belirtileri:
lisanda yanma hissi
bilhassa kuru yiyecekler için yeme zorluğu
konuşma zorluğu
sık susama
protez kullanmada zorluk
dudaklarda çatlaklar ve kuruluk
tat bozukluğu
beğenilmeyen ağız kokusu
Ağız kuruluğu nelere yol açar?
tükürüğün az olması önemli meseleleri de beraberinde getirebilir.
bakteri plağı ve yiyecek artıkları basitçe birikir bu, dişeti illetleri ve çürüğü hızlandırır. Tükürüğün kendi başına yıkama-temizleme mekanizması diş yüzeylerini duru tutmaya yardımcıdır.
tükürük çürükleri önler, diş yüzeyini temizler ve asitleri nötralize eder böylelikle çürük önlenir.
Ağız kuruluğu nasıl denetim altına alınır? nasıl tedavi edilir?
sık sık yudum yudum su içilmeli gece yatarken yanında likit içecek, su bulundurulmalı
şekersiz sakız çiğnenmeli
sigara, alkol, şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı
yaşanılan mekanın nemi ayarlanmalı
gerekirse eczanelerden temin edilebilen yapay tükürük tabletleri kullanılmalı
bakteri plağı denetim altına alınmalı
floridli diş macunu, jel, gargara kullanılmalı
C vitamini kullanılmalı
bileşiminde alkol ve sodyum lauryl sülfat bulunan ağız ve diş bakım eserlerini kullanmamalı.