
İzmit yöresine ilişkin olan saray helvasını konutta denemeye ne dersiniz? Ağızda dağılan saray helvası çayla bir arada çok düzgün gidiyor. Büyüklerimizin evvelce çok yaptığı saray helvasının asıl tarihi Osmanlı'dan geliyor. Evet saray helvası nasıl yapılır?
Şerbetsiz tatlı sevenlerin çok beğeneceği saray helvası, İzmit'te yol kenarlarındaki bir çok duraklarda görebilirsiniz. Ama kalabalık misafirlerinize kendi ellerinizle hazırlamak istiyorsanız konutta saray helvası tanımını sizler için paylaşıyoruz.Helva hem besleyici hem de lezzetli bir besin kaynağı olarak asırlar boyunca, Osmanlının vazgeçemediği, ziyafetlerinden... Kimileri irmikli kimiler ise unla yapılıyor. Depme helva olarak da bilinen bu enfes tatlıyı misafirlerinize de zevkle ikram edebilirsiniz. Denemek isteyenler için işte gereçleri ve yapılışı metnimizin detaylarında.

SARAY HELVA TANIMI:
MATERYALLER
6 su bardağı un
2 su bardağı pudra şekeri
250 gram tereyağı
Üzeri için;
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Servis için;
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
Yapışmaz teflon bir tencerenin içerisine unu alın ve kısık ateşte kokusu çıkana kadar kavurun. Bu süreç yaklaşık yarım saat kadar sürecek.
Unu şıkça kavurduktan sonra altını kapatın ve 15 dakika kadar dinlenmesi için bekletin.
Akabinde pudra şekerini ilave edin ve kaşık yardımıyla unla bütünleşmesini sağlayın.
Daha sonra tereyağını kısık ateşte eritin, kaynatmayın. Tereyağı erir erimez ocaktan alın.
Tereyağını da unlu karışımın içerisine ekleyin. ve elinizle güzelce yoğurun.
Helvayı ocaktan alıp, cam düz bir tepsinin üzerine döküp eşit olacak biçimde dilimleyin.
Helvanın kesinlikle sıcakken kesilmesi gerekmektedir.
Süslemek için de pudra şekerini üzerine serptikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...