Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ağrı Yöresel Yemek Tarifleri

Ağrı Yöresel Yemek Tarifleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Ağrının Bölgesel Yemekleri,


ABDİGÖR kÖFTESİ
En meşhur yemeği Abdigor Köftesi ’dir Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzerYöremizin en nefis yemeğidir Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, fazla eksik miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır Hazırlanması taze et, bir tokmak ile taş üstünde merhem şeklini alıncaya dek dövülür Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üstüne konularak servis yapılır



GOSTEBERG ET
Tereyağı, soğan, salça ve benzer addaki ot harmanlanıp hayvan postuna doldurulur ve nemli toprağa gömüldükten sonra üstünde ateş yakılarak pişirilir ki, buna buğulama da denir

SELEKELİ (SAÇ KAVURMA)
Taze oğlak veya kuzu eti, sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılır Hazırlanışı; taze et doğranır, içine tereyağından eritilmiş salça konulur Bu şekilde kızartılan et indirilip bir süre dinlendirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır


ALABALIK
Balık Göl ’ü, Çuma Çayı ve derecik sularında bulunan kırmızı pullu kızıl alabalık hoş tadından öte kırık, çıkık gibi ortopedik tedavilerde hap olarak kullanılır


BEYAZ BAL
Türkiye ’nin en hoş çiçek balı burada elde edilir Binbir renk ve farklı alanlara yönlendirilmiş kokulardaki plato çiçeğinden elde edilen bembeyaz balın tadına doyum olmaz

HAŞIL;
Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç şeklinde pişirilir Sonra ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konur Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir Haşıl ortasına açılan yağ havuzu nedeni ile farklı tabaklara bölünmez ve tek bir kaptan yenir

HENGEL
Buğday unundan hazırlanan hamur bir süre dinlendirilir, yufka biçiminde ince olarak açılır ve kareler şeklinde kesilir Kaynar suda haşlandıktan daha sonra süzülür ve bir tepsiye çekilir Üstüne sarımsaklı yoğurt ya da hengel sosu dediğimiz yöremize has kurut isimli bir malzeme ezilerek dökülür yine içinde minik soğan parçacıkları kavrulmuş tereyağı dökülerek servis yapılır Bekletilmeden ve soğutulmadan yenmesi gerekir

ERİŞTE:
Evde kesilen erişte ve yeşil mercimekle hazırlanır Evvelden haşlanan yeşil mercimek, erişteyle kaynatılıp süzüldükten sonra yağlanmış tencerenin tabanına patates dizilir, üstüne mercimekli karışım konur Son olarak üstüne kızdırılmış yağ gezdirilir ve patatesler kırmızı renk alıncaya dek pişirilir Ters çerilip servis edilen bu yemek, kimi süre patates yerine lavaş ekmeği ile de yapılır

KUYMAK:
Önce bir tavaya kaymak konulur ve ısıtılır sonra alabildiği dek Darı unu ya da buğday unu konularak kesintisiz bir biçimde karıştırılır Birazcık su dökülerek karıştırılamaya devam edilir Ta ancak kaymağın yağı çıkıncaya değin, yağ çıktığı süre yenmeye hazırdır

KETE:
Mayalanmış hamurun, yufka seklinde açılarak aracısız olarak sacın üstünde pişirilmesidir Yağlanarak veya kuru olarak yenir Yufkadan kalın lavaştan ince olduğu için yöremize özeldir


PİŞİ(BİŞİ) ERDEK:
İsteğe tarafından, süt ya da su ile mayalanarak yoğrulan hamur, azıcık bekletildikten daha sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye üzüntü çevrilir, dairesel hamur kavgalı yağa atılarak kızarıncaya dek pişirilir

HASUDE:
Hasuda tatlı bir yiyecektir Önce şerbet hazırlanır Şerbetin içine fazla az un atılır ve çırpılır sonra tavada yağ ısıtılır ve içine hazırladığımız şerbetle un dökülerek karıştırılır 510 dakika böylece ateşte pişirildikten daha sonra hazırlanmış olan hasuda yenmeye hazırdır

YALANCI KÖFTE:
Bulgur, kabuğu alınmış buğdayın öğütülmüşü ve un karıştırılıp mermer haline getirilen köfteler su,salça ve yağ karışımında kaynatılmak suretiyle yemeye hazırlanmış ışık halkası getirilir

AYRANAŞI:
Kabuğu alınmış buğdayın uygun bir şekilde suda kaynatılıp, ayran eklenerek nane ve doğranmış kabağın içinde kaynatılması ile yemeye hazırlanmış ayla getirilir

HALİSE:
Kabuğu küskün buğday ve Tavşan etinin tandırda kiremit kaplarda saatlerce tuz katmadan kaynatılıp hazırlanmış hale getirildikten sonradan üzerine yağ ve tuzlu katmak suretiyle yemeye hazır ışık halkası getirilir

ÇİRİŞ KETESİ:
Buğday unundan hazırlanan hamur bir vakit dinlendirilir, yufka biçiminde açılır ve içine yöremizde yetişen çiriş isimli bir bitki konularak sac üzerinde pişirilir Azıcık dinlendirildikten daha sonra içine tere yağı dökülerek yenilir

MURTUĞA:
Un,şeker,süt ve su ’nun karıştırılması ile yağda kızartılıp helva şekline getirildikten daha sonra içine ceviz içi,fındık atılabildiği gibi sade olarak ta yeme haline getirilir *
 
858,496Konular
982,236Mesajlar
30,152Kullanıcılar
SeroxanSon üye
Üst Alt