iltasyazilim
FD Üye
Sancı Meşhur Yemekleri,
Ağrının Ünlü Yemekleri nelerdir,
Sızı ilinin Yemekleri
Ağrının Ünlü Yemekleri
Sızı yöresinin en leziz yemeği Abdigör Köftesi ’dir Doğubeyazıt'ta yaygın olan bu köfte, içli köfteye aynı Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, fazla eksik miktarda soğan, bir yumurta ve farklı alanlara yönlendirilmiş baharatlar kullanılarak yapılır Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür Hamur haline gelen et, soğan, yumurtave su katılarak elle çırpılır Çırpıldıktan daha sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerinde servise sunulur
Sızı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması nedeniyle et tüketimi epeyce fazladır Hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadır Kuzeydoğuda sevimli Balık gölü etrafında balık restoranları ve yerel yemeklerin lezzetle yendiği lokantalar bulunmaktadır
Sızı mutfağında tahıl manâlı bir yer tutar Tahıla dayalı olarak yapılan yemeklerin başlıcaları: Hengel, haşıl, erişte, kuymak, kete, bişi, erdek, hasude, bulgur pilavı, palavracı köfte, ekmek aşı, ayran aşı, halise, çiriş ketesi, murtuğa ve ağızyakan ve hecin süvarisi çorbası Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç biçiminde pişirilir Sonradan ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konur Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir *
Ağrının Ünlü Yemekleri nelerdir,
Sızı ilinin Yemekleri
Ağrının Ünlü Yemekleri
Sızı yöresinin en leziz yemeği Abdigör Köftesi ’dir Doğubeyazıt'ta yaygın olan bu köfte, içli köfteye aynı Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, fazla eksik miktarda soğan, bir yumurta ve farklı alanlara yönlendirilmiş baharatlar kullanılarak yapılır Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür Hamur haline gelen et, soğan, yumurtave su katılarak elle çırpılır Çırpıldıktan daha sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerinde servise sunulur
Sızı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması nedeniyle et tüketimi epeyce fazladır Hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadır Kuzeydoğuda sevimli Balık gölü etrafında balık restoranları ve yerel yemeklerin lezzetle yendiği lokantalar bulunmaktadır
Sızı mutfağında tahıl manâlı bir yer tutar Tahıla dayalı olarak yapılan yemeklerin başlıcaları: Hengel, haşıl, erişte, kuymak, kete, bişi, erdek, hasude, bulgur pilavı, palavracı köfte, ekmek aşı, ayran aşı, halise, çiriş ketesi, murtuğa ve ağızyakan ve hecin süvarisi çorbası Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç biçiminde pişirilir Sonradan ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konur Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir *