Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ağrının Ünlüleri

Ağrının Ünlüleri
0
126

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Sızı Ünlüleri,
Ağrılı Ünlüler,
Ağrılı Sanatçılar kimlerdir,
Ağrının Ünlüleri

Ağrılı Ünlü Siyasetçi, İşadamı, Bürokrat ve sanatçıları

Ağrının Meşhur Sanatçıları

Erol TAŞ
Türk Sineması ’nın fena adam rolündeki büyük ismi Erol Taş, 28 Şubat 1928'de Karaköse'de (Ağrı'da) dünyaya geldi Hemen Şimdi iki yaşında iken, babası Hamza Bey'in ölümü üstüne annesi Nazife Bayan ile birlikte İstanbul'a taşındı Mektep çağında olmasına rağmen ailesine yardım etmek için okuldan ayrıldı ve çeşitli mesleklerde çalıştı Bunların aralarında hamallık, tezgahtarlık sayılabilir O dönem bununla beraber boksör de olan Taş, 1947 yılında İstanbul ve Türkiye ikinciliğini kazandı Tekrar o sene askere gitti ve üç sene askerlik görevini yaptı Askerden dönünce Cankurtaran ’da bir iplik fabrikasında çalışmaya başladı
Erol Taş ’ın sinemaya tesadüf sonucu girişi de o sıralarda olduSinemaya birincil 1957 yılında Mümtaz Alpaslan ’ın çektiği “Acı Günler filmiyle girdi

45 yıllık oyunculuk yaşamı süresince sinemaya büyük emek veren Erol Taş, bu emeğin bir sonucu olarak; 1965 yılında Duvarların Ötesi ile Antalya Film Festivali'nde, 1967'de İnce Cumali ile tekrar Antalya Film Festivali'nde, Sahildeki Gövde ile İzmir Film Festivali'nde, Susuz Yaz'daki oyunculuğu ile ise Turizm Bakanlığı ve Meksika Accopulco Festivali'nde en iyi tezgâhtar erkek oyuncu ödüllerini aldı Artist, 8 Kasım 1998 günü, Samatya SSK Hastanesi ’nde hayata gözlerini yumdu

Şahin EVLİYAOĞLU

1964 Yılında Ağrı ’da doğdu Ilk ve ortaöğrenimini Sızı ’da tamamladı Daha ufak yaşlarda Ağrı Insanlar Eğitim Merkezi Türk Millet korosunda atama yaptı Türkiye genelinde ve yurt dışarıya farklı alanlara yönlendirilmiş festival ve yarışmalarda birinci olup ödüller aldı 1988 yılında İzmir Radyosu Polifonik koro sınavını kazanarak İzmir Radyosunda 2 sene çalıştı 1991 yılında TRT Erzurum Radyosu Türk Ahali solo yarışmasında birinci oldu 1991 yılında Sancı Irk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne Koro şefi olarak görev yaptı Bu çalışmaları esnasında Türkiye ’de düzenlenen farklı alanlara yönlendirilmiş Türk Millet yarışmalarında dereceler aldı Sanatkâr, Türkiye ve yurt haricen sahne çalışmaları yaptı Sanatçının, Gel Gör Beni ve Öleyim mi Kirvem adlı iki albümü yayınlandı Usta, Türk Irk Müziğine; Penceresi Yeşilboya, Maviboncuk Tülbentte ve Murat Kenarında Esvap Kaldırır adlı eserleri kazandırdı 1999 yılında TRT Erzurum Radyosu Türk Ahali Akitli Sanatçısı olarak tayin yaptı Artist Ağrı Sağlık Yüksek Okulunda atama yapmakta olup, evli ve iki çocuk babasıdır Halen Ağrı Halk Müziği Eğitim Merkezinde Türk Halk Müziğine olan katkı ve çalışmaları devam etmektedir

Salih KALYON
1946 yılında Ağrı'da doğdu Orta mektep yıllarında Adapazarı Halkevi'nde tiyatro çalışmalarına başladı Cahit Atay'ın Sultan Gelinadlı oyunu ile Ankara Sanat Tiyatrosu'nda profesyonel oldu Bundan sonradan AST'da rol aldığı birçok oyundan sonra 1976 yılında AGTAnkara Çocuk Tiyatrosu'nu kurdu Burada yirmi çocuk oyunu sahneleyen artist 1979 yılında Dünya Çocuk Yılı nedeni ile Ankara ve İstanbul Devlet Operaları'nda Britten'in Bir Opera Yapalımadlı operasını gençler için sahneye koydu Dört yıl süreyle ara verdiği tiyatro çalışmalarına Yılmaz Erdoğan'ın Sen Hiç Alev Böceği Gördün müoyunu ile BKM'de yeniden başlamış oldu Çoğu televizyon dizilerinin yanı sıra “Bana Bir Şeyhler Oluyor tiyatro oyunu, Güneşli Bataklık, Rahat Yüz, Şanslı Ameleve en son olarak da Yılmaz Erdoğan'ın Vizonteleadlı sinema filminde rol aldı

Burhan ÇAÇAN
1960 yılında Sancı nın Eleşkirt ilçesinde doğdu 1978 yılında TRT Erzurum Radyosu nun açmış olduğu Amatör Sesler Yarışması'nı kazandı Daha Sonra Ankara ya arkasından da İstanbul a geldi 1981 yılında ilk albümünü çıkardı “Sefa Geldin, Ben Yarime Neler Alayım, Memik Erkek Çocuk, Ipekli Kırpıntı gibi albümleriyle müzik dünyasında dikkatleri üzerine çekerek, dinç sesi ve yorumuyla yediden yetmişe herkesin gönlünde taht kurdu
“Ayaz Geceler albümüyle iki milyon satış rakamına ulaştı ve tekrar “Yağ Yağmur, Vurun çoğu albümüyle milyonların üzerinde satış rakamıyla, ulaşılması baskı bir başarıya imza atmıştır

Bu güne dek “Altın Kelebek, Müzik Oskarları, Müyap, Müzik Magazin gibi kayda değer organizasyonlarda Yılın Sanatçısı, Yılın Albümü ve Yılın Türküsü dallarında sayısız ödüller almıştır

3 yıllık bir ayrılıktan sonra 2007 yılında sevenleriyle yeni albümü YALANile buluşan Burhan Çaçan, kuvvetli sesiyle ve dillerden düşmeyecek şarkılarıyla dinleyenlerinin gönlünde bir kere daha taht kurdu

Albümleri:Sus Dinle, Gecenin Yarısı, Türküleri Özledim, Alınyazım, İlahiler'99, Namussuz Ayrılık, Unutulmayanlar1, Beni Anneme Götürün, Niçin Geldim İstanbul'a, Mevlit ve ilahiler, Sen Nerdesin, Senden Sonra, Damla Damla, Vurun Valgalar, Yağ Yağmur, Ayaz Geceler, Memik Oğlan, Ipek Kırpıntı, Deh deyin kızlar, Ben Yarime Neler Alayım

Ebru YAŞAR
08 Ağustos 1977 Yılında Ankara'da doğdu Aslen Ağrı Eleşkirt Hayrangöl'lü 3 kardeş Bir abisi ve kendisine fazla eş diğer taraftan kız kardeşi var Babası emniyet Şube müdürlüğünden, annesi ise maliye'den emekli Babasının görevi Dolayısıyla çocukluğunda tüm Türkiye'yi dolaştı Sızı, Ankara, Adapazarı, Konya ve Bitlis şehirlerinde yaşadı Liseyi Bitlis'te bitirdikten Sonradan Ankara'ya gitti ve Buradan Konservatuar Sınavlarına girmek için İstanbul'a geldi Birinci sınıfta Okurken Burhan Çaçan'ın Plak şirketiyle iş Yapanlar Göre keşfedildi Burhan Çaçan sesini dinledikten Sonra anlaşma yapıldı ve ilk kaseti Bu Sahildepiyasaya çıktı

Albümleri: Bu Sahilde, Aşkımız Buraya Dek, Seni Anan Benim İçin Doğurmuş, Sevenler Ölmez, Yeşillenirim

Erol PARLAK
Erol Aydinlik, 1964 yılında Ağrı da doğdu Birincil ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladı 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'na girdi 19851986 öğretim yılında öğrenimini tamamladıktan sonra benzer kurumda dört sene süreyle öğretim görevlisi olarak çalıştı İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 1987 yılında başladığı Yüksek Lisans eğitimini 1990'da Bozlaklarkonulu tezi ile tamamladı

1988 de TRT İstanbul Radyosu'na sınavla yetişmiş artistolarak girdi On sene sürdürdüğü bu görevinden 1998 de istifa ederek ayrıldı İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 1992 yılında başlamaya yargı kazandığı sanatta Yeterlik (sanat doktorası)eğitimini 1998 deTürkiye'de El İle (Tezenesiz) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleriadlı çabuk çalışması ile tamamladı Takriben on sene her tarafında Anadolu'nun değişik yörelerinde özellikle bağlama çalış teknikleri, saz ve ses tavırlarıkonusunda araştırma, incelemeler yaptı 1000'e yakın ahali ezgisi derledi 1995 yılında Arif Sağ ve Erdal Erzincan ile birlikte bağlama üçlüsü oluşturarak dünyanın dağıtılmış yerlerinde konserler verdi 1996 yılında Alman cumhurbaşkanı Roman Herzog himayesinde Köln Filarmoni Orkestrası eşliğinde Köln Filarmoni salonunda, sonra Berlin ve Strazburg flarmoni salonlarında bahşedilen ve büyük alaka gören konserler bunlardan bazılarıdır Aynı dönemde Erdal Erzincan'la ikili olarak Türkiye'nin farklı alanlara yönlendirilmiş yerlerinde, mızraplı sazlar festivalizarfında Hollanda ve Belçika'da sahne aldı 10 haziran 2003 de Fransa Amiens milli sahnede, 12 haziran 2003 te dünyanın en önemli ırksa müzik konser salonlarından olan Paris Theatre de la Villede bir solo konser verdi 2000 yılı başlarında öğrencileriyle oluşturduğu Erol Aydinlik Bağlama Beşlisiile Yurtiçi ve yurtdışında fazla sayıda konser verdi, TV ve radyo programına katıldı 2004 yılında grubun Eşikadlı albüm çalışması yayımlandı 1990'lı yıllardan itibaren ilk olarak Avrupa almak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde, lüzum özel okullar gerekse resmi üniversite, yüksekokul ve konservatuarlarda halen devam etmekte olan fazla sayıda konser, konferans, seminer, workshop vb etkinliklere katıldı 2006 yılında Müzikoloji Bölümüne Yardımcı Doçent olarak atandı
Arif Sağ ve Erdal Erzincan'la ve bağlama beşlisi ile birer adet, üç adet sözlü bir solo enstrümantal olmak üzere altı albümü bulunmaktadır Türkiye'de El İle (tezenesiz) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleriadlı kitabı 2000 yılında TC Kültür Bakanlığı, Şelpe Tekniği Metodu 1adlı kitabı 2001 yılında Ekin Yayımları ve Şelpe Tekniği Metodu 2adlı kitabı 2004 yılında Alfa yayımları kadar yayımlandı Dört yeni çalışması devam etmekte olan sanatçının Bozlaklaradlı yayıma hazırlanmış bir kitabı da bulunmaktadır

Erol Parlak, çalışmalarında defalarca Anadolu'nun kültürel zenginliğini vurgulamış, insanı evrensel bir olgu olarak esas alan ve kültürel çeşitlilikleri açıklama etmeye yönelik bir davranış sergilemiştir Bu gün milli ve uluslararası bir çok projede bulunan ve benzer doğrultuda üreten bir usta olarak, Anadolu ruhunu ve kültür zenginliğini yorulmadan, usanmadan dünya insanlarına aktarmaya devam etmektedir Halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarında Öğretim Üyesi olarak tayin yapmaktadır

Albümleri: Ah Bu Türküler, Göç Yolları, Katre, Pervane

Özcan DENİZ
Aslen Ağrılı olan Özcan Deniz, 1972 yılında Ankara'da doğdu Ressam, 1977 yılında ailesiyle birlikte Aydınlatılmış'a yerleşti Erken yaşta okumayı bıraktı ve müzikle uğraşmaya karar verdi 13 yaşındayken İzmir'de şarkı söylemeye başladı ve 16 yaşında Antalyada şarkı söyleyerek tüm ailesini geçindirecek parayı kazanmaya başladı 17 yaşında İstanbul'a geldi ve burada bir süre pavyonlarda çıktıktan daha sonra 18 yaşında Almanya München'e gitti Yaşar Yağmur'la tanıştı ve bu nedenle “Yine Ağlattın Beni adını içeren ilk albümünü çıkardı Almanya'da 3 yıl kaldıktan daha sonra İstanbul'a döndüIlk albümü olanMeleğimpiyasaya çıktığında büyük tirajlara ulaştı
Albümleri:Aslan Gibi, Asmali Konak Muzikleri, Beyaz Kelebegim, Coban Yildizi, Leyla, Melegim, Ses Ve Ayrilik, Türkülerle, Yalan mı, Tekrar Aglattin Beni

Çoban Ali
1971 Ağrı doğumlu olan Çoban Ali 1985 yılında Erzurum radyosu'nda yılın en iyi çocuk ahali ödülünü aldı Takriben 10 yıl Sızı Dağı eteklerinde çobanlık yaparken hoş sesi ile ünlendi

Tarık ŞIMŞEK
17 Nisan 1945 yılında Sızı'da doğdu 19 Ekim 1991 yılında öldü Türk sinemasının kayda değer isimlerinden Yeşilçam'da bir çok filmi var

Yıldız TİLBE
Aslen Ağrılı olan artist 1966 yılının 16 Temmuzunda İzmir'de doğdu 6 kardeşten en küçüğü olan Yıldız Tilbe, Gültepe Lisesi'nde okurken eğitimini yarıda bırakarak evlendi Bu evlilikten Sezen adında bir kızı oldu Eşinden ayrıldıktan daha sonra ailesine ve kızına bakabilmek için şarkı söylemeye başladı Sezen Aksu ile tanıştı ve onun daveti üzerine İstanbul'a gelerek vokalisti oldu İstanbul'da bir süre barlarda çalıştı ve Aydın Oskay'la anlaşarak Delikanlımisimli şarkısı ve benzer ismi taşıyan albümüyle müzik piyasasına epeyce iyi bir antre yaptı
Albümleri: Tanıdım Seni, Papatya Baharı, Sevdiğime Hiç Pişman Olmadım, Yıldız'dan Türküler, Yürü Anca Gidersin, Haberi Olsun, Gülüm, Salla Gitsin Dertleri, Aşkperest, Dillere Epope, Delikanlım

Nimet ÇETİN
1946 Sızı doğumlu Türk sinemasının önemli isimlerinden

AĞRILI SİYASETÇİLER

Celal ADAN
AĞRI 1951, Baba Adı:Temur, Anne Adı:Fatma İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Mezunu Orman Yüksek Mühendisi İngilizce ve Fransızca biliyor İMPA AŞ ve İNMAŞ Limited Şirketi Sahibi ve Yöneticisi DYP Genel Başkan Yardımcısı, DYP İstanbul Milletvekili Evli, 2 Çocuk

Ahmet Tekdal
1931 Ağrı DoğumluAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi Bağımsızlık Avukatlık, Huzur Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı, XX Dönem Ankara Milletvekilliği yaptı Evli ve 3 Çocuk babasıdır

Murat ŞEVKATLİ
1959 yılında Sızı'da doğdu Gazi üniversitesi Ticaret Ve Turizm Eğitim Fakültesini okudu Sancı Eğitim Yüksek Okulu'nda Öğretim Görevlisi olarak çalıştı TUTİBAY ve Soy TV'nin Idare Heyeti Başkanı MHP Genel Başkan Yardımcısı

Selahattin SALMAN
Prof Dr Selahattin Salman, 1944 yılında Ağrı'da doğdu Lisans Eğitimini Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiiye Bölümünde bitirdi Eylül 1979Ekim 1980 tarihleri arasında 13 ay süreyle British Museum (Natural History) de Türkiye Orthopterleri üzerine araştırmalar yaptı1993 yılında Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi'ne dekan olarak atandı ve 9 sene süreyle bu görevi sürdürdü

Yüksekokul Müdürlüğü ve dekanlık yaptığı 17 sene boyunca akademi yönetim kurulu, fakülte idare heyeti başkanlıkları ile üniversite senatosu ve üniversite idare heyeti üyeliği görevlerini de yürüttü Birçok bilimsel makalesi ve projeleri yer alan Prof Dr Salman Gazi Üniversitesi Öğretim Üyeliğinin yanına, Gazi Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesine Rektör olarak atandı Rektörlük görevine devam ediyor

Selahattin Beyazıt

Sızı Doğubayazıt doğumludur Iş adamı Galatasaray ’da başkanlık görevi yaptı Galatasaray onun başkanlığı döneminde, 19691973 ’de 9 kupa (Lig Şampiyonluğu3, TSYD Kupası2) 19751977 ’de 2 Federasyon Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası kazandı

İbrahim ÇEÇEN
1941 Sızı doğumlu olan İbrahim Çeçen Ilk ve orta öğrenimini Ağrı'da yaptıktan sonra, lise ve yüksek öürenimini tamamlamak için geldiği Ankara'da karşılaştığı fiziksel zorlukların üstesinden gelerek 1969 yılında İçtaş İnşaat 'ı kurmuş ve inşaat mühendisi olarak hür meslek hayatına atılmıştır Halen inşaat, enerji, turizm, sanayi, hava ve liman işletmeciliği sektörlerinde faaliyet bildiren 19 şirketi bünyesinde barındıran IC Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir İbrahim Çeçen, 40 takvim engebeli iş hayatı süresince kendisi gibi zorluklarla öğrenimlerini tamamlamaya çalışan gençlere destek olmayı ve pırıl pırıl genç beyinlere imkansızlıklardan nedeniyle yoksun kalabilecekleri eğitim imkanını sunmayı ve onların kendilerine yeten, Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi bireyler olarak yetişmelerini gaye edinmiştir Bu hedefini gerçekleştirmek nedeniyle eğitim, sağlık, spor ve sanat alanında yaptığı hizmetler sonucunda 2007 yılında TBMM kadar üstün hizmet ödülüne bedel görülmüştür

YazanŞairEdebiyatçı

Seyit Ahmet ARVASİ

15 Şubat 1932 Pazartesi günü Sancı ilinin Doğubayazıt İlçesinde doğan Seyyid Ahmed Arvasî, ailece Van'ın Müküs (Bahçesaray) ilçesine alt, Arvas (Doğanyayla) köyündendir Babası Gümrük Müdürlüğü'nden emekli Abdulhakim Efendi, annesi Cevahir Hanım'dır Babası Anadolu'da yetişen büyük velilerden Seyyid Abdülhakim Arvasi'dir
Ailenin altı çocuğundan birincisi olan SAhmed Arvasî, birincil öğrenimini Van'da başlayıp Doğubayazıt'ta tamamlamıştır Orta okulu Erzurum'da tüketen Arvasî, lise öğrenimine Erzurum Erkek Hoca okulu'nda başladı, Erciş Hoca Okulu'nda bitirdi 1952 yılında Konya'nın Doğanbeyli Nahiyesi'de ilkokul öğretmeni olarak göreve başladı Yurdun farklı alanlara yönlendirilmiş yerlerinde öğretmenlik görevini sürdüren Arvasî, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Pedegoji Bölümünü 1958 yılında tamamlayarak farklı alanlara yönlendirilmiş eğitim enstitülerinde pedegoji öğretmenliği yaptı 1978 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü'nden 24 arkadaşıyla birlikte siyasi amaçlar için sürgün edilen Arvasi 1979 yılında emekli olmak zorunda kaldı Benzer yıl aktif siyasete atıldı

Mustafa ÖZEL
1956 yılında Sızı ’da doğdu Naci Gökçe Lisesi (1974) ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetimle Ilgili Bilimler Fakültesi (İktisat 1980) mezu oldu Bankacılık, dış ticaret ve sanayi sektörlerinde idareci ve danışman olarak çalıştı Dergâh, Izlenim, Kayıtlar, İlim ve Sanat, İslam, Yedi İklim, İktisat ve Iş Dünyası dergilerinde yazı ve çevirileri yayımlandı Halen dağıtılmış kuruluşlara danışmanlık yapmakta ve muhtelif yayın organlarında köşe yazarlığı yapmaktadır ESERLERİ:Amerikan Yüzyılının Sonu, Piyasa Düşmanı Kapitalizm, Küresel Rekabet (editör), Stratejik Yönetim ve Liderlik (yayımcı), İktisat Risaleleri (yayımcı), İktisat ve Din, Tarih Risaleleri (editör), Devlet ve Ekonomi, Değişim ve Kriz, İstikbal Köklerdedir, Yöneticilik Dersleri, Refahlı Türkiye, Müslüman ve Ekonomi, Önderlik Sanatı

Ahmet Metin ŞAHİN

1 Ocak 1935 ‘de SancıTutak'ta doğdu Erciş Köy Enstitüsünü bitirdi Van ve Ankara'da öğretmenlik yaptı Bursa'ya yerleşti; kitapevi işletti
Hisar (19731975), Türk Edebiyatı, Töre, Eflatun, Bahçe, Yeni Adam gibi dergilerde şiirleri, Hürsöz gazetesinde (Erzurum) yazıları yayınlandı Farsçadan şiirler çevirdi
Şiirleri: Sabrın Acı Suları (1975) Çevirileri: Pakistanlı ünlü şair Muhammed İkbal'den üç kitap tercüme etti: Cavitname (1996), Benliğin Sırları (1998), Benliğin İşaretleri (1998) Mesneviden Tercümeleri bulunmaktadır

İsmet KOÇKAR
Ağrılı olan İsmet KOÇKAR Sancı Halk Eğğitim Merkezi Müdürlüğü yaptı Sızı yöresine ait folklorik değerleri derleyen ve ilimizin kültür hazinesine katkı karşılayan KOÇKAR TRT repertuarına birçok eser vermiştir

Bu Esreleri: Al Şalım Yeşil Şalım, Çıktım Çöp Yığını Başına, Gule Uyan Sabahtır, Küpkıran Ovaları, Merenden İndim Düze, Oy Eleşkirt, sana Dertli Derler Sızı, Sine Sine, Yoncalıdan Kazlar Çıkar Çayıra

Nuri TANER
29 Şubat 1952 yılında Sancı İli''nin Ozanlar Köyü'de doğduIlk ve orta öğrenimini öğretmen olan babasının görevi gereği farklı alanlara yönlendirilmiş ilçe ve illerde sürdürdüİlkokulu Sancı ’da,ortaokulu Denizli ilinin Tavas İlçesinde,Liseyi Sızı ’da okudu1970 yılında liseyi bitirdi Öğretmen okulu sınavlarına katıldı,bitirerek 1971 yılında Öğretmen olarak göreve başladı Sonradan Anadolu ÜnivÖn lisans bölümünü bitirdi Birincil göreve Sancı ilinin Ballıbostan Köyünde öğretmenlikle başladıArdından Yetiştirme yurdunda ve Irk Eğitimi merkezinde devir aldı1978 yılında İstanbul ilinin Silivri ilçesi millet Eğitimi Merkezine atandıBurada beş yıl atama yaptıktan sonradan Yalova Ahali Eğiti Metkezine atandı1986 yılında Halk Müziği Eğitimi Merkezindeki görevinden ayrılarak Yalova ’nın değişik köylerinde devir yaptı Son olarak Yalova Merkez Yusuf Ziya İlköğretim okulu öğretmenliğinden l997 yılında seve seve emekli oldu
Ödev yaptığı il ve ilçelerin yöresel gazete ve dergilerinde yazılar yayımladıilk şiiri 1968 yılında İstanbul ’da yayımlanan Hey dergisinde çıktı
1970 yılında Hoca Okulları arasında açılan bir öykü yarışmasında aldığı birincilikle yazı yaşamına başladı

Osman BALKIS

23 Eylül1967 Yılında Sancı İlinin Eleşkirt İlçesine alt Esir (Hüriyyet) Köyünde doğdu Birincil Öğrenimini köy İlkokulunda okudu Ortaokulu Ağrı İmam Konuşmacı Lisesi orta bölümünde, lise eğitimini de Kars ve Giresun İmam Hatip Liselerinde yatılı olarak tamamladı
İnönü Üniversitesi FenEdebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden 1991 yılında mezun oldu Vatani görevini Değiştirme Subay Öğretmen olarak AnkaraPolatlı Topçu ve Füze Okulunda 3 ay muvazzaf, kalan kısmını Rize Fındıklı İlçesi Fındıklı Lisesinde Felsefe Grubu Öğretmeni olarak yaptı
1994 Yılında Van İli Erciş İlçesi Taşevler Köyüne sınıf öğretmeni olarak birincil ataması yapıldı Erciş İlçe merkezinde çoğu okulda ödev yaptıktan sonradan 2000 yılında İstanbul ’a ataması yapıldı Sultanbeyli ve Kartal İlçelerinde İlköğretim okullarında çalıştı 2005 Yılından itibaren de Sultanbeyli Insanlar Eğitimi Merkezinde müdür yardımcısı olarak görevine devem etmektedir Evli ve üç çocuk babasıdır
Osman Balkıs, engin kültürü ve eğitimci kişiliği ile derin sözcük hazinesine sahip bir şair ve yazar Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve M Akif İnan ekolü şairlerinden birisi Bu tarzını Mavera ve Diriliş şiirlerinde daha açık görmek olası Özetle Osman Balkısı, edebiyata iz bırakan şairler arasında göreceğiz Şiirlerinde tefekkür ve hikmetin derin izlerini gördüğünüzde, uzun soluklu bir şair olduğunu anında anlayabilirsiniz
Ey Aşk ve Savaş Ritimleri adlı iki şiir kitabı vardır

Murat ALAN
1972 yılında Sancı ’da doğdu Birincil, orta ve lise dönemini Sancı ’da tamamladı Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi Şırnak, Kırıkkale ve Sızı İllerinde öğretmenlik ve idarecilik yaptı Değişik dergi ve gazetelerde eserleri yayınlandı 2000 yılında “Asyanın Düşleri isimli şiir kitabı yayınlandı 2007 yılında Eğitim Birsen ’in düzenlediği “Hatıra Yarışmasında Türkiye Jüri Özel Ödülü aldı “Yüreğimdeki Resimler adlı hatıra yazısı Sendikanın bastığı kitaba ad olarak seçildi “Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi ‘nde şair ve yazan olarak bulunan hemşerimiz yazın alanındaki faaliyetlerini sürdürmektedir

Cemal Yıldırım

1970 yılında Sızı ’da doğduEğitimini Sızı ilinde tamamladıHabitat ’ın ağrı sekretaryasının oluşumlunda yer aldı Sızı Belediye başkan danışmanlığı yaptı Çeşitli dergilerde kültürel makaleler yazdı Sorumluluk gazetesi köşe yazarlığı, Sancı Radyo Televizyonu ART yönetim kurulu üyeliği ve program yapımcılığı görevlerinde bulundu Kendi firması olan ÜMAK Ajans ile ve danışmanlık hizmetleri verdi Bir dönem DAP(Doğu Anadolu Projesi) alan koordinatörlüğü yaptı İnsan hakları üst kurul üyeliği, ve Ağrı Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD)genel sekreterliği ve uzun vakit Ağrı valiliği basın danışmanı olarak atama yaptıHalen bir kamu kuruluşunda çalışmaktadır

ESERLERİ Dap kapsamında Ağrıya Genel Bakış, Belgeler ile Sancı ’da Ermeni Mezalimi, Tarihi Belgeler ışığında Bayazıt ’ta Ermeni Mezalimi, Geçmişten Günümüze Ağrılı ozanlar, Delal İle Zişan, Nuh Peygamber ve tarih boyu tufan, Kendini arayan kız, sürgünde 8 yıl, Esti Türk İnançları ve Sancı ’daki izleri, orta Asya Türk atasözleri, Sancı ili ve Türkiye Turizmi, Ekonomide Sancı, Sızı ekonomisi ve DAP

Ömer POLAT
1942 yılında, Sızı'ya bağlı Tutak ilçesinin Sincan köyünde doğdu Birincil ve orta öğrenimini Tutak'ta okudu Erzurum Atatürk Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Dilan adlı romanı, filme çekildi Baş rollerini Derya Arbaş ve Hakan Balamir'in oynadığı Dilanın romanı; Madaralı Roman Ödülü'nü aldı 1975 yılında Almanya'ya gitti 20 yıldır Amanya'da yaşamakta Öğretmenlik görevini sürdüren Polat; evli ve iki çocuk babası

Akıllı NURÇİN
1970 yılında, Sızı'da doğduYedi kardeşin beşincisi olan Nurçin, okuma yazma bilmeyen annesinin sevgisiyle büyüdü 1984 yılında, İstanbul'a gitti Aynı sene babasını kaybetti 198586 döneminde Naci Gökçe Lisesine sürekli Nurçin, liseyi bitirdikten sonradan kitap satıcılığı yaptı Bu sayede, yüzlerce tanıdık olmayan yazarı okuma fırsatı buldu Edebiyata şiirle başlayan Nurçin, daha sonra roman, öykü, program metni ve tiyatro çalışmaları yaptı 1995 yılında Almanyaya gitti 1996'da Berlin'e yerleşti Berlin'de iltica konularında sosyal danışmanlık yaptı Halen bir iletişim şirketinin yönetiminde çalışmakta

Eserleri ;Yüreğinizde Hala Işık Varsa, Cesaretini Bana Bırak ve Git, Varzebau Rüzgarları, Kezo ve Kızılağaçlar

Ağrılı Sporcular

Abdullah YILMAZ

110000 m mukavemette 1981 Gençler Türkiye Şampiyonu
210000 mde 1981 Balkan 7si
319831993 Yılları aralarında Türk Kayak Milli Takım Genel Kaptanı
41984 Yugoslavya Sarajova, 1988 Kanada calgari, 1992 Fransa alpertviil Kış Olimpiyatlarında Türkiyeyi Temsilcilik etti
59891991 İtalya Dünya Şampiyonasında ülkemizi temsil ederek 27 olmuştur
619791981 Gençler Türkiye Şampiyonu
71984198519871988199019911992 Yılları aralarında Büyüklerde Kayaklı Koşuda Türkiye Şampiyonu
Halen Kayak federasyonu Kayaklı Koşu Teknik Komite Başkanı, Ağrı Kayak İl Temsilcisi, 3 Kademe kayak antrenörü, Ağrıda Tek Kayak Öğretmeni (Slalomda)

Atletizm:
Sadık Salman (5 ve 10 bin mde 19771978 Balkan Kros Şampiyonu)
İbrahim Doğan (5000 mde 1980 Balkan Gençler İkincisi)
Güneş Kaplan (2000 mde 1981 Balkan Kızlar 7si)
Recep Yıldırım ( 5 bin kmde 1981 Türkiye Şampiyonu)
Ayhan İnallı (3000 m Engellide 1981 Türkiye Şampiyonu)
İshak Kaya (5000 mde 1981 Sofya Uluslar arası Kros Şampiyonu), Sancı Lisesi Kros (1980 Lüksemburg Kros Birincisi)
Yusuf Çınkılıç (1500 mde Gençler Türkiye Rekortmeni)
Mehmet Şimşek (3000 m Yıldızlar Türkiye Rekortmeni)
Bahattin Kaya, Cengiz Gökçe, Kemal Murat, Ertuğrul Süzer, Özcan Kaya

Kayak:
Bahri Yılmaz (30 km mukavemette İnsburg Kış Olimpiyatları 35si)
Bahri Yılmaz (15000 m mukavemette 19751981 arasında Türkiye Büyükler Şampiyonlukları)
Mehmet Silvan (15000 m mukavemette 1981 Büyükler Türkiye İkincisi)
Servet Kurtbay (Türkiye Şampiyonu),
Dursun Yılmaz (Türkiye Şampiyonu)
Elfesya Alptekin (Milli kayakçı ve Ulusal Takım Antrenörü),
Cemalettin Kaya (Ulusal Kayakçı)
Selahattin Ülker (Ulusal Kayakçı)
Cemil Alptekin (Ulusal kayakçı)
Resul Alptekin (Ulusal kayakçı)
Yaşar Ören (Ulusal kayakçı)

Masa Tenisi:
Bulut Turan (1980 Gençler Türkiye Şampiyonu)
Ağrı Takımı (1980 Gençler Türkiye İkincisi)
Halter:
Murat Eraslan (52 kgda 1980 Türkiye Gençler Şampiyonu)

Jimnastik
Ümit ŞAMİLOĞLU 1980'de Doğubayazıt' ta doğduUlusal cimnastikçiTürk Cimnastik tarihinin yetiştirdiği en büyük sporcuAkdeniz Oyunları 2si, Avrupa 3sü,ve Dünya Kupası ŞampiyonuHalen Aktif spor yaşamı devam etmekte ve 2019 Londra Olimpiyatlarını hedeflemektedir

Kaynak: agriliyiznet *