iltasyazilim
FD Üye
Ağrının yöresel yemekleri
Sızı yemekleri
Sancı yemek kültürü
Ağrı Yöresel Yemek Yemek Tarifleri
Sancı mutfağı
ABDİGÖR KÖFTESİ
MALZEMELER (67 kişilik)
1 kg dana bonfile
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı su
2 çay kaşığı karabiber
2 akarsu kaşığı kırmızı tozbiber
Tuzlu
HAZIRLANIŞI
Bonfile et tahta tokmakla 15 dakika asap ve yağlan ayrılacak şekilde dövülür Ete tuzlu eklenip 15 dakika daha dövülür Bu işlemin arkasında 1,5 su bardağı su ete karıştırılarak yedirilir Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta ve un,eklenerek yoğrulur
Geniş bir tencereye, yarısını geçecek dek su koyulur, tuz eklenir Hazırlanan etli harçtan yumurta büyüklüğünde etler alınıp, su yardımıyla şekil verilir ve suya atılır Tencerenin kapağı yarım kapatılıp, 20 25 dakika harlı ateşte pişirilir Köfteler piştikten daha sonra, tencereden delikli kepçe ile alınır Haşlanmış köfteler tereyağında kavrulur, Patates kızartması, pilav ve yoğurt eşliğinde servis yapılır
HINGEL
Malzemeler:
Mantı hamuru için;
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
Yarım su bardağı su
Üzerinin harcı için;
250 gr orta yağlı kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Yemeğin Tarifi
Yukarıda bahşedilen malzemeler, greyfurt büyüklüğünde tek bir bezepazı içindir
Yine derin bir karıştırma kabının içine önce yumurtayı kırın, suyu ekleyin ve tuzla beraber unu da aktarın
Hamur adamakıllı toplanıp, pürüzsüz bir ışık halkası gelinceye kadar yoğurun
Hamurun kulak memesinden birazcık daha sert bir kıvamda olması gerekir
Yoğrulan hamuru 30 dakika değin dinlendirip, üzerine un seperek bir tahta hamur sinisi üstünde 4045 cm çapında, 10 tane defter yaprağı kalınlığında bir yufka şeklinde açın
Temiz bir sofra bezi üzerine serdiğiniz yufkayı 1015 dakika dek, kurumaya ve havalandırmaya bırakın
Baştan tahta hamur sinisinin üstüne aldığınız yufkayı, yaklaşık 5 cm eninde şeritler halinde belirlenmiş
Sonra bu şeritleri üstüste koyarak, kenar uzunluğu 33,5 santimlik eşkenar üçgenler yani nuska şeklinde hamurlar belirli
Tencereye 78 su bardağı su koyup, 1 tatlı kaşığı da tuzlu ekleyin
Su kaynayınca nuska şeklindeki mantıları içine atarak 1012 dakika kadar haşlayın ve makarna gibi süzdürün
Bir tavada kıymayı kendi yağıyla, rengi koyu kahverengileşinceye kadar uzun zaman kavurun
Kavurduğunuz kıymayı mantıların üzerine aktarın
Bir diğer tavada ise tereyağını eritin, kuru nane ekleyerek 34 dakika pişirin
En son aşamada bu nanele kavgalı yağı kıymalı mantının üstüne gezdirip, servise sunun
KUYMAK
Önce bir tavaya kaymak konulur ve ısıtılır daha sonra alabildiği kadar Mısır unu veya buğday unu konularak sürekli bir biçimde karıştırılır Biraz su dökülerek karıştırılamaya devam edilir Ta ki kaymağın yağı çıkıncaya değin, yağ çıktığı zaman yenmeye hazırdır
KESME AŞI
Pişirilen yeşil mercimeğin içerisine soğan, salça kavrularak erişte eklenir Piştikten sonra, kızartılan egirdek (minik parçalar halinde kesik ve kızartılmış hamur) üzerine konularak servis yapılır
HALİSE
Kabuğu dargın buğday ve Tavşan etinin tandırda kiremit kaplarda saatlerce tuzlu katmadan kaynatılıp hazır ışık halkası getirildikten daha sonra üstüne yağ ve tuzlu katmak suretiyle yemeye hazırlanmış ülkü getirilir *
Sızı yemekleri
Sancı yemek kültürü
Ağrı Yöresel Yemek Yemek Tarifleri
Sancı mutfağı
ABDİGÖR KÖFTESİ
MALZEMELER (67 kişilik)
1 kg dana bonfile
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı su
2 çay kaşığı karabiber
2 akarsu kaşığı kırmızı tozbiber
Tuzlu
HAZIRLANIŞI
Bonfile et tahta tokmakla 15 dakika asap ve yağlan ayrılacak şekilde dövülür Ete tuzlu eklenip 15 dakika daha dövülür Bu işlemin arkasında 1,5 su bardağı su ete karıştırılarak yedirilir Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta ve un,eklenerek yoğrulur
Geniş bir tencereye, yarısını geçecek dek su koyulur, tuz eklenir Hazırlanan etli harçtan yumurta büyüklüğünde etler alınıp, su yardımıyla şekil verilir ve suya atılır Tencerenin kapağı yarım kapatılıp, 20 25 dakika harlı ateşte pişirilir Köfteler piştikten daha sonra, tencereden delikli kepçe ile alınır Haşlanmış köfteler tereyağında kavrulur, Patates kızartması, pilav ve yoğurt eşliğinde servis yapılır
HINGEL
Malzemeler:
Mantı hamuru için;
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
Yarım su bardağı su
Üzerinin harcı için;
250 gr orta yağlı kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Yemeğin Tarifi
Yukarıda bahşedilen malzemeler, greyfurt büyüklüğünde tek bir bezepazı içindir
Yine derin bir karıştırma kabının içine önce yumurtayı kırın, suyu ekleyin ve tuzla beraber unu da aktarın
Hamur adamakıllı toplanıp, pürüzsüz bir ışık halkası gelinceye kadar yoğurun
Hamurun kulak memesinden birazcık daha sert bir kıvamda olması gerekir
Yoğrulan hamuru 30 dakika değin dinlendirip, üzerine un seperek bir tahta hamur sinisi üstünde 4045 cm çapında, 10 tane defter yaprağı kalınlığında bir yufka şeklinde açın
Temiz bir sofra bezi üzerine serdiğiniz yufkayı 1015 dakika dek, kurumaya ve havalandırmaya bırakın
Baştan tahta hamur sinisinin üstüne aldığınız yufkayı, yaklaşık 5 cm eninde şeritler halinde belirlenmiş
Sonra bu şeritleri üstüste koyarak, kenar uzunluğu 33,5 santimlik eşkenar üçgenler yani nuska şeklinde hamurlar belirli
Tencereye 78 su bardağı su koyup, 1 tatlı kaşığı da tuzlu ekleyin
Su kaynayınca nuska şeklindeki mantıları içine atarak 1012 dakika kadar haşlayın ve makarna gibi süzdürün
Bir tavada kıymayı kendi yağıyla, rengi koyu kahverengileşinceye kadar uzun zaman kavurun
Kavurduğunuz kıymayı mantıların üzerine aktarın
Bir diğer tavada ise tereyağını eritin, kuru nane ekleyerek 34 dakika pişirin
En son aşamada bu nanele kavgalı yağı kıymalı mantının üstüne gezdirip, servise sunun
KUYMAK
Önce bir tavaya kaymak konulur ve ısıtılır daha sonra alabildiği kadar Mısır unu veya buğday unu konularak sürekli bir biçimde karıştırılır Biraz su dökülerek karıştırılamaya devam edilir Ta ki kaymağın yağı çıkıncaya değin, yağ çıktığı zaman yenmeye hazırdır
KESME AŞI
Pişirilen yeşil mercimeğin içerisine soğan, salça kavrularak erişte eklenir Piştikten sonra, kızartılan egirdek (minik parçalar halinde kesik ve kızartılmış hamur) üzerine konularak servis yapılır
HALİSE
Kabuğu dargın buğday ve Tavşan etinin tandırda kiremit kaplarda saatlerce tuzlu katmadan kaynatılıp hazır ışık halkası getirildikten daha sonra üstüne yağ ve tuzlu katmak suretiyle yemeye hazırlanmış ülkü getirilir *