Ağustos ayının bu son haftasında ekonomik datalar de hala gelmeye devam ediyor.
Merkez Bankası’nın açıkladığı bilgi setinde, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir evvelki aya nazaran 0,4 puan artarak %76,6 düzeyinde
gerçekleşti. Mevsimsel tesirlerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir evvelki aya nazaran 0,3 puan artarak %76,2 olarak açıklandı.
Alt bölümler açısından, tüketim maları KKO Temmuz ayında %74,5 iken Ağustos’ta %75,3 düzeyinde. Sağlam tüketim malları üretim KKO’sunda benzeri bir toparlanma yok, evvelki aya nazaran %74,6’dan %74,3’e gerilemiş. Dayanıksız tüketim mallarında KKO ise, %74,5’ten %75,5’e toparlanmış. Orta malları KKO’su neredeyse kıpırdamazken (%75,5), yatırım malları imalatında KKO %75,’den %76,5’e yönelmiş.
Gerçek Kesim İnanç Endeksi’nde değerli sıçrama
Ağustos RKGE, bir evvelki aya nazaran 4,2 puan artarak 102,5 düzeyinde; mevsimsellikten arındırılmış gerçek kesim inanç endeksi (RKGE-MA) bir evvelki aya nazaran 5,5 puan artarak 102,1seviyesinde gerçekleşti. Endeksin alt üniteleri incelendiğinde dikkat çeken, toparlanmanın geniş bir tabanda oluşu. Genel gidişat, mevcut toplam sipariş ölçüsü, gelecek üç aydaki ihracat sipariş ölçüsü, son üç aydaki toplam sipariş ölçüsü, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki toplam istihdam ölçüsü olmak üzere tüm alt endeksler RKGE’yi artış istikametinde etkilemiş durumda.
Pekala sonrasında ne olacak?
Türk lirasının son periyotlarda diğer alanlarda maliyetleri olsa da istikrarı, geçen sene Ağustos ayında yaşanan kur krizinin tesirlerinin azalması ve tabi sert daralmanın akabinde ölçülü bir büyüme devrine geçiş KKO düzeylerini bir ölçü yuları çekmiş görünüyor. Faiz indirim siyasetinin büyüme üzerinde amaçlanan olumlu tesirlerinin ise Ağustos KKO bilgilerinden izlemek pek mümkün değil. Faiz indirimlerinin devam edeceği bekleniyor; hasebiyle bu indirimlerin Türk lirası üzerindeki tesirleri ve düşük faiz bir ortaya geldiğinde ortaya çıkacak büyüme tesirinin önümüzdeki aylarda nasıl şekillendiğini izleyebileceğiz.
Tekrar de belirtmekte yarar var; mali ve para siyasetinde hudutları zorlamakla elde edilecek büyüme; Türkiye’nin devam eden kıymetli yapısal ekonomik problemleri ve büyümeyi ittirmek için katlanılan riskler göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda büyümenin potansiyelin altında kalacağının habercisi.