HzOmer arkadaşlarıyla sohbet ederken, huzura uc genc girerler, derlerki
Ey halife bu aramızdaki arkadaş bizim babamızı oldurdu ne gerekiyorsa lutfen yerine getirin
Bu soz uzerine HzOmer suclanan gence donerek:
Soyledikleri doğrumu diye sorar
Suclanan genc derki evet doğru bu soz uzerine Hz Omer:
Anlat bakalım nasıl oldu diye sorar
Bunun uzerine genc anlatmaya başlar,derki :
Ben bulunduğum kasaba hali vakti yerinde olan bir insanım ailemle beraber gezmeye cıktık kader bizi arkadaşların bulunduğu yere getirdi Hayvanlarımın arasında bir guzel atım varki donen bir defa daha bakıyor hayvana ne yaptıysam bu arkadaşların bahcesinden meyva koparmasına engel olamadım, arkadaşların babası icerden hışımla cıktı atıma bir taş atım oracıkta oldu, nefsime bu durum ağır geldi, ben de bir taş attım babası oldu, kacmak istedim, fakat arkadşlar beni yakaladı,durum bundan ibaret,dedi
Bu soz uzerine Hz Omer soyleyecek bir şey yok bu sucun cezası idam, madem sucunu da kabul ettin
Bu sozden sonra delikanlı soz alarak:
Efendim bir ozrum var, ben memleketinde zengin bir insanım babam rahmetli olmadan bana epey bir altın bıraktı, gelirken kardeşim kucuk olduğu icin saklamak zorunda kaldım şimdi siz bu cezayı ifnaz ederseniz yetimin hakkını zayi ettğiniz icin Allah indin'de sorumlu olursunuz, bana uc gun izin veriseniz ben emaneti kardeşime teslim eder gelirim, bu uc gun icin de yerime birini bulurum der
Hz Omer dayanamaz derki:
Bu topluluğa yabancı birisin, senin yerine kim kalırki? der,
Sozun burasında genc adam ortama bir goz atar derki,
Bu zat benim yerime kalır, o zat Amr ibni As' dan başkası değildir Hz Omer Amr 'a donerek
Ey Amr delikanlıyı duydun, der
O yuce sahabi:
Evet, ben kefili, der ve genc adam serbest bırakılır
Ucuncu gunun sonunda vakit dolmak uzere ama gencten bir haber yoktur, Medinenin ileri gelenleri Hz Omere cıkarak gencin gelmeyeceğini, dolayısıyla Amr'ın idamın yerine, maktulun diyetinin verilmesini teklif ederler, fakat gencler razı olmaz ve babamızın kanı yerde kalsın istemiyoruz, derler
Hz Omer kendinden beklenen cevabı verir, derki,
Bu kefil babam olsa farketmez, cezayı infaz ederim
Amr tam bir teslimiyet icerisinde derki,
Biz de sozumuzun arkasındayız
Bu arada kalabalıkta bir dalgalanma olur ve insanların arasından genc gorunur
Hz Omer gence donerek derki,
Evladım gelmeme gibi onemli bir fırsatın vardı neden geldin
Genc vakurla başını kaldırır ve:
Ahde vefasızlık etti demeyesiniz diye geldim, der
Hz Omer başını bu defa cevirir ve Amr'a derki,
Ey amr sen bu delikanlıyı tanımıyorsun nasıl oldu da onun yerine kefil oldun?
Amr :
Bu kadar insanın icerisinden beni secti, insanlık oldu dedirtmemek icin kabul ettim der
Sıra genclere gelir derlerki,
Biz bu davadan vazgeciyoruz, bu sozun uzerine Hz Omer :
Ne oldu biraz evvel babamızın kanı yerde kalmasın diyordunuz ne oldu da vazgeciyorsunuz?
Genclerin cevabı dehşetlidir :
Merhametsiz insan kalmadı demeyesiniz diye
Ey halife bu aramızdaki arkadaş bizim babamızı oldurdu ne gerekiyorsa lutfen yerine getirin
Bu soz uzerine HzOmer suclanan gence donerek:
Soyledikleri doğrumu diye sorar
Suclanan genc derki evet doğru bu soz uzerine Hz Omer:
Anlat bakalım nasıl oldu diye sorar
Bunun uzerine genc anlatmaya başlar,derki :
Ben bulunduğum kasaba hali vakti yerinde olan bir insanım ailemle beraber gezmeye cıktık kader bizi arkadaşların bulunduğu yere getirdi Hayvanlarımın arasında bir guzel atım varki donen bir defa daha bakıyor hayvana ne yaptıysam bu arkadaşların bahcesinden meyva koparmasına engel olamadım, arkadaşların babası icerden hışımla cıktı atıma bir taş atım oracıkta oldu, nefsime bu durum ağır geldi, ben de bir taş attım babası oldu, kacmak istedim, fakat arkadşlar beni yakaladı,durum bundan ibaret,dedi
Bu soz uzerine Hz Omer soyleyecek bir şey yok bu sucun cezası idam, madem sucunu da kabul ettin
Bu sozden sonra delikanlı soz alarak:
Efendim bir ozrum var, ben memleketinde zengin bir insanım babam rahmetli olmadan bana epey bir altın bıraktı, gelirken kardeşim kucuk olduğu icin saklamak zorunda kaldım şimdi siz bu cezayı ifnaz ederseniz yetimin hakkını zayi ettğiniz icin Allah indin'de sorumlu olursunuz, bana uc gun izin veriseniz ben emaneti kardeşime teslim eder gelirim, bu uc gun icin de yerime birini bulurum der
Hz Omer dayanamaz derki:
Bu topluluğa yabancı birisin, senin yerine kim kalırki? der,
Sozun burasında genc adam ortama bir goz atar derki,
Bu zat benim yerime kalır, o zat Amr ibni As' dan başkası değildir Hz Omer Amr 'a donerek
Ey Amr delikanlıyı duydun, der
O yuce sahabi:
Evet, ben kefili, der ve genc adam serbest bırakılır
Ucuncu gunun sonunda vakit dolmak uzere ama gencten bir haber yoktur, Medinenin ileri gelenleri Hz Omere cıkarak gencin gelmeyeceğini, dolayısıyla Amr'ın idamın yerine, maktulun diyetinin verilmesini teklif ederler, fakat gencler razı olmaz ve babamızın kanı yerde kalsın istemiyoruz, derler
Hz Omer kendinden beklenen cevabı verir, derki,
Bu kefil babam olsa farketmez, cezayı infaz ederim
Amr tam bir teslimiyet icerisinde derki,
Biz de sozumuzun arkasındayız
Bu arada kalabalıkta bir dalgalanma olur ve insanların arasından genc gorunur
Hz Omer gence donerek derki,
Evladım gelmeme gibi onemli bir fırsatın vardı neden geldin
Genc vakurla başını kaldırır ve:
Ahde vefasızlık etti demeyesiniz diye geldim, der
Hz Omer başını bu defa cevirir ve Amr'a derki,
Ey amr sen bu delikanlıyı tanımıyorsun nasıl oldu da onun yerine kefil oldun?
Amr :
Bu kadar insanın icerisinden beni secti, insanlık oldu dedirtmemek icin kabul ettim der
Sıra genclere gelir derlerki,
Biz bu davadan vazgeciyoruz, bu sozun uzerine Hz Omer :
Ne oldu biraz evvel babamızın kanı yerde kalmasın diyordunuz ne oldu da vazgeciyorsunuz?
Genclerin cevabı dehşetlidir :
Merhametsiz insan kalmadı demeyesiniz diye