Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ahi evran'ın eğitim aldığı kişiler kimlerdir

Ahi evran'ın eğitim aldığı kişiler kimlerdir
0
173

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
ahi evran'ın eğitim aldığı kişiler kimlerdir

Kurmuş olduğu Ahilik teşkilatı ile sosyal, iktisadi ve siyasi hayatımızı etkileyen; Anadolu ’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti ’nin kuruluşunda büyük rol oynayan, bu sebeple Türkİslâm tarihinin önemli şahsiyetlerinden olan Ahi Evran 1171 (H566) yılında İran ’ın Batı Azerbaycan tarafında bulunan Hoy kasabasında doğmuştur Başlıca adı Mahmut ’tur

Ahi Evran, bir hac yolculuğu sırasında (tahminen 1204 ’te), evliyadan Şeyh Evhadüddin Kirmani ile tanışmış ve ondan ders almıştır Tefsir, hadis, fıkıh, kelâm ve tıp alanında derin bir âlim; tasavvuf yolunda yüksek makam sahibi bir velî olmuştur Bağdat ’ın İslâm dünyasının büyük sanat ve ilim merkezi olması, Ahi Evran ’ın fazla yönlü yetişmesinde etkin olmuştur

Bu dönemlerde İbni Sina, Sühreverdi elMaktul ve Fahrettin Razi ’nin eserlerinden istifade etmiş; Abbasi Halifesi Nasır Lidinillah ’ın kurduğu fütüvvet teşkilatını da tanımıştır XIII Yüzyıl başlarında Selçuklu Sultanı I Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Muhyiddin Arabî ve hocası Evhadüddin Kirmani ile birlikte Anadolu ’ya gelen Ahi Evran, bu tarihlerde hocasının kızı Fatma Bacı ile evlenmiştir Ahi Evranı Veli, Anadolu ’da bilhassa esnafa İslâmiyeti anlatarak dünya ve öbür dünya işlerini düzenli ayla getirmeleri için nasihatte bulunmuştur Ahi Evran, yakında olacak olan Moğol tehlikesine karşı halkı uyarmış, hocasının vefatından sonra da O ’nun vekili olmuştur *

858,543Konular
981,905Mesajlar
32,560Kullanıcılar
emoooSon üye
Üst Alt