Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ahmet Nezihi Turan kimdir

Ahmet Nezihi Turan kimdir
0
110

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Ahmet Nezihi Turan hayatı
Ahmet Nezihi Turan yaşam öyküsü

1958 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu Lisans eğitimini 1980de AÜ DTCF Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Kürsüsü'nde tamamladı Beş sene değin liselerde tarih öğretmenliği yaptı sonra Araştırma Görevlisi olarak girdiği Ankara Üniversitesi'nde, 1985'te başladığı yüksek lisansını, Son Osmanlı Meclisi Meb'ûsânı konulu tezini vererek Şubat 1987'de tamamladı 1988'de benzer üniversitede başladığı doktora programında (AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı) XVI Asırda Ruha (Urfa) Sancağı konulu tezini verdi ve Haziran 1993'te mezun oldu

Şubat 1994'te Kırıkkale Üniversitesi FenEdebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi ABD'ye Asistan Doçent olarak atandı 20002002 yılları arasında iki öğretim yılı KırımSimferopolde Devlet Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Dilbilim Fakültesinde davetli öğretim üyesi olarak çalıştı Adı geçen üniversitede Türkoloji Bölümünün ve Türkoloji Araştırma Merkezinin kuruluşu çalışmalarını başlattı 2001de Doçent oldu 20022003 öğretim yılından bu yanlamasına yine Kırıkkale Üniversitesinde aynı bölümde görevini sürdürmektedir

Katıldığı projelerden bazıları:

1 Humbold Vakfı tarafından desteklenen Osmanlı Devletinin güneydoğu eyaletleri projesi
Proje çalışmaları zarfında Erlangen ve Konyadaki çalışmalara katıldı Proje Nejat Göyünç ve WolfDieter Hütteroth göre yazılan Land an der Grenze, adlı kitaba dönüştü (Eren Yay, İstanbul 1997)

2 Kubbealtı Vakfı kadar düzenlenen Türk Kültürünün Balkanlarda Tanıtılması projesine katıldı, bu çerçevede Makedonyadaki çalışmalara katıldı

3 TİKAnın Türk Dünyası Türkoloji Projesine katıldı Bu kapsamda KırımSimferopolde iki yıl çalıştı Burada Türkoloji Araştırma Merkezi projesini hazırladı ve uygulamayı başlattı 2004 yılında TİKA I Milletlerarası Türkoloji Sempozyumu bu esas üzerine yapıldı

İki akademik periyodiğin, türkiye günlüğü ve İslâmî Çalışmalar dergilerinin yazı kurulu üyesi bununla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı yayın kurulu ve yayın projeleri değer biçme kurulu üyesi

ESERLERİ

1Yabanâbad Tarihini Ararken (KızılcahamamÇamlıdere) XV Yüzyıldan XIX Yüzyıla Bir Genel Betimleme ve Tahlil Denemesi, Kızılcahamam Belediyesi Yay, Ankara 1999

Osmanlı devri Ankara taşrası üzerine daha evvel ayrıntılı bir çalışma yapılmamıştıKızılcahamamÇamlıdere tarihini sondaj usulüyle incelemeyi denedim1519 Yüzyıllar için fakat betimleme ve kısmen tahlil denemesi yapılabilirdi ne kadar yapabildimseYabanabad tarihine ve kim bu Turasan Bey, Avdan nedemek acaba, Şeyh Ali Semarkandi nasıl bir yurt kurmuş, cinsinden sorulara yanıt ararken bazı şeyler buldumKeşifte bulunmadım, yalnızca onları anlatmak istedimZaten tarihin de biraz böyle bir şey olduğunu düşünenlerdenim(önsöz'den)

2(Şımartma) Darüssaade AğalarıAhmed Resmî Efendi, Hamîletü'lKüberâ, Kitap Evi Yay, İstanbul 2000

2Hamiletü'l Kübera
Darüssade Ağaları
Ahmed Resmi Efendi Yayına hazırlayan Ahmet Nezihi Turan
Kitabevi Yayınları İstanbul 2000

*

858,508Konular
982,841Mesajlar
30,629Kullanıcılar
kayzen3131Son üye
Üst Alt