Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği

Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği
0
342

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmeni

AİLE EKONOMİSİ VE BESLENME OĞRETMENİ

Calıştığı eğitim kurumu veya kuruluşunda oğrencilere ya da yetişkinlere aile ekonomisi ve beslenme ile ilgili eğitim veren kişidir

Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmeni gorevleri;

Aile Ekonomisi ve Beslenme konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş duzeydeki oğrenci guruplarına, hangi yontemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan oğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir

Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmeni, bu program cercevesinde;
Eğitiminden sorumlu olduğu grubun duzeyine uygun bir calışma planı yapar, Sorumlu olduğu atolye, laboratuar, işlik vb yerleri eğitime hazır durumda bulundurur, Oğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, Eğitici kol calışmalarında gorev alarak oğrencilere yeteneklerini geliştirici etkinlikler duzenler, Oğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı arttırıcı onlemler alır, Oğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının cozumune yardımcı olur, Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların oğretim proğramlarına yansıtılması icin ilgililere onerilerde bulunur, Oğretmenler Kurulu toplantısına katılır, Oğrencileri belirli donemlerde yazılı ve sozlu sınava tabi tutup değerlendirir, Sınav notlarını not defterine işleyip not fişleri duzenleyerek oğrencilerin calışma performansını izler, Devamla ilgili kayıtları ve diğer rapor ve kayıtları idareci ve velilere sunar Gıdaların işlenmesi, saklanması ile ilgili gelişmeleri ve piyasaya surulen yeni urunleri takip eder, Tuketicilerin korunmasına ve eğitimine yonelik araştırma ve eğitim gorevi yapar , Ev araclarının, yiyecek ve giyeceklerin secilmesi, satın alınması ve kullanılması hakkında onerilerde bulunur, Ailede kaynakları kullanma ve butce yapma bilgisi verir, Bireyin fiziksel, sosyal, duygusal ve kulturel gelişimine yardım ederek ev, aile ve calışma yaşamını dengeler, Birey ve ailelerinin refahını destekleyecek bilgi ve becerileri oğreterek yaşam standartlarını yukseltir, Aile bireylerinin kaynaklarını(zaman, para, aracgerec,enerji vb) ekonomik şekilde kullanarak uretime katkıda bulunmalarını sağlar, Ozellikle kadının bireysel gelişimini destekleyerek toplumdaki rolunu geliştirir

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Gorsel araclar (TV, Video, Tepegoz, Sinema filmi, Slayt) ve bilgisayar, El becerilerine yonelik ornek urunler ve yapım aracgerecleri, dikiş makinesi, Laboratuar aletleri, kimyasal katkı maddeleri, Mutfak aracgerecleri (Ocak ,fırın, buzdolabı), Alanı ile ilgili mesleki yayınlar, Yıllık ve gunluk calışma planları, not defteri, ders defteri, yoklama fişi, Oğrenci iş takip formu, ders kitapları, yardımcı kitaplar, iş ve işlem yaprakları, Meslek alanı ile ilgili ceşitli teknik yayınlar,
Aile ekonomisi ve beslenme oğretmeni olmak isteyenlerin;
Sosyal bilimlere ve fen bilimlerine ilgili, İnceleme ve araştırmaya meraklı, Ayrıntılara dikkat eden, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgorulu, sabırlı, Ekip calışmasına yatkın, Duşuncelerini başkalarına acık bir şekilde aktarabilen, İyi bir oğrenme ortamı sağlayabilen,dikkatli,işine ozen gosteren, Oğrencilerin duygu ve duşuncelerini anlayabilen, Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve cozum yolları bulmaya calışan, Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu kimseler olmaları gerekir

CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Aile ekonomisi ve beslenme oğretmeni, sınıfta ve atolyede calışır Genelde derslerini ayakta yurutur Calışma ortamı hijyenik ve hareketlidir Yakıcı maddeler ve kesici aletlerle calışıldığından dikkatsizlik durumunda tehlikeyle karşılaşılabilinir İşin durumuna gore tam ve yarım gun calışırlar, okullarda belli gunlerde nobet tutarlar Calışırken oğretmenler, veliler, okul idarecileri ve oğrencilerle iletişimde bulunurlar

CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Mezunlar Talim Terbiye Kurulunun ilgili kararı gereği; ilkoğretim okullarına İş Eğitimi (Ev Ekonomisi) oğretmeni, Kız Meslek Liselerine ise BesinGıda Teknolojisi oğretmeni veya Ev Yonetimi ve Beslenme oğretmeni olarak atanırlar

Halk Eğitim Merkezlerinde yonetici ve kurs oğretmenliği yapabilirler

Yemek fabrikası, restaurant, kuru temizleme atolyesi, catering (ev işi yemek yapmasatma), temizlik şirketi, dekoratif eşya dizaynı ve pazarlama işlerinde kendi işyerlerini acabilirler

Televizyon, radyo ve gazete gibi medya kuruluşlarında branşları doğrultusunda programcı ve yonetici olarak gorev alabilirler

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Bu mesleğin eğitimi, ceşitli universitelere bağlı mesleki eğitim fakultelerinin “Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği bolumunde verilmektedir

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek icin;

Lise veya dengi okul mezunu olmak,

Oğrenci Secme sınavında (OSS) “Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği lisans programı icin yeterli Eşit Ağırlıklı (EA1) puanı almak,

Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tercih bildirim formunda “Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği ile ilgili en az bir yuksek oğrenim programını tercih etmek gerekmektedir

Meslek Liselerinin, Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Servis, Servis Hizmetleri, Turizm Endustrisi Servis hizmetleri, Beslenme ve Ev Yonetimi, Ev Yonetimi ve Beslenme, Ev Yonetimi, Aşcılık, Besin Teknolojisi Pastacılık, Pastacılık, Besin Endustrisi, Besin Endustrisi İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi – Besin Kontrolu ve Analizleri, Besin teknolojisi ve Gıda Kontrol analizleri, Besin Teknolojisi Kurum Beslenmesi, Gıda Kontrol ve Analizleri, Ev ekonomisi, Mutfak, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi bolumlerinden mezun olanlar OSYM tarafından yapılan Oğrenci Secme Sınavını (OSS) kazanıp, Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği lisans programını tercih etrmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bolumlerden mezun olanlara gore oncelikle yerleştirilmektedirler

2 yıllık Meslek Yuksek Okullarının Aşcılık, Et Endustrisi, Ev İdaresi, Hazır Yemek ve Aşcılık, Mutfak Yonetimi, Yemek Pişirme Teknikleri ile Yiyecekİcecek İşletmeciliği onlisans programını başarıyla bitirenler OSYM tarafından yapılan Dikey Geciş Sınavında başarılı oldukları takdirde Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği lisans programına dikey geciş yapabilirler

EĞİTİMİN SURESİ VE İCERİĞİ
Mesleğin eğitim suresi 4 yıldır

Bu bolumde alınan eğitim dersleri: Genel Kimya, Genel Biyoloji, Genel Psikoloji, Turk Dili, Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi, İstatistik,

Bu bolumde alınan branş dersleri; Meslek Teknolojisi, Temel Beslenme İlkeleri, Pişirme Tekniklerine Giriş, Ev ve Mutfak Aracları, Besin Kimyası, Ev Yonetimi, Besin hazırlama ve Pişirme Teknikleri, Genel Mikrobiyoloji, Ozel Durumlarda Beslenme, Aile Ekonomisi ve Tuketici Eğitimi, İş Teknik Eğitimi, Ev Planlama ve Dekorasyon, Deneysel Yiyecek Hazırlama, Kurum ve Ticari Mutfak, Gıda Analizi ve Kontrolu, Dunya Mutfak Kulturleri, Kat Hizmetleri, Servis Teknikleri, Besin Hijyeni ve Kalite, Turk Mutfağı, Besin İşleme ve Saklama, Toplum Sağlığı ve İlkyardım, Ana ve Cocuk Beslenmesi, Ailede Etkileşim, Hastalıklarda Beslenme ve Diyet,

Bu bolumde alınan Pedagojik Formasyon Dersleri; Oğretmenlik Mesleğine Giriş, Gelişim ve Oğrenme, Sınıf Yonetimi, YazılıSozlu Anlatım Teknikleri, Okul Deneyimi, Rehberlik, Ozel Oğretim Yontemleri, Oğretim Teknikleri ve Materyal Geliştirme, Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı, Bilimsel Araştırma Teknikleri, Oğretimde Planlama ve Değerlendirme

Ayrıca fakulte son sınıfta oğrenciler bir yarıyıl “Oğretmenlik Uygulaması yaparlar
MESLEKTE İLERLEME

Universitelerde, eğitim sonrasında akademik personel olarak uzman, doktor, yardımcı docent, docent, profesor unvanları alınabilir

MEB'ce yapılan mufettişlik sınavlarında başarılı olunması durumunda mufettiş olarak calışabilirler

Milli Eğitim Bakanlığınca acılan sınava girerek başarı gosterenler Uzman Oğretmen veya Baş oğretmen olabilirler

Milli Eğitim Bakanlığında meslekte uzmanlaşma ve yukselmeyi sağlayan, tecrube ek bilgi ve beceri kazandıran seminerler ve hizmetici eğitim faaliyetleri bulunmaktadır

BURS, KREDİ VE UCRET DURUMU

Eğitim suresince kazanc olmamakla birlikte oğrenciler Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Mudurluğunun verdiği yurt hizmetleri, oğrenci kredisi ve harc imkanlarından yararlanabilirler Ayrıca ceşitli kurum ve kuruluşların burslarından yararlanabilirler

Eğitim sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda gorev alanlar 9 derecenin 1 kademesinden goreve başlarlar Aile Ekonomisi ve Beslenme oğretmenleri ek ders ucreti alabildikleri gibi, gorev yaptıkları okul bunyesinde doner sermaye işletmesi faaliyetleri kapsamında sipariş işler yaparak aylık gelirlerini artırma imkanına da sahiptirler Ayrıca her yıl tum oğretmenlere oğretim yılı başında eğitim oğretim tazminatı adı altında bir odeme yapılmaktadır

DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları

Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Ankara Meslek Danışma Merkezi,

Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu İl ve Şube Mudurlukleri,

Kaynak: İskur​