Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Aile Hukuku ve Biz

Aile Hukuku ve Biz
0
91

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Aile Hukuku ve Biz
aile hakkı
Aile huzuru
Aile hukukunda, en once sabır ve metanet ikinci olarak da idrak gerekir Samimi bir şekilde noksanı kabul edip, herkesi olduğu sıfatta gormek yani

İnsanlar hastalıktan şikayet edip doktora gittiğinde, doktorun kızmayarak teşhis ve tedavi ettiği gibi, aile hukukunda da muminler aile fertlerine akrabalık derecelerine gore sabır ve metanet gostermelidirler

Nasıl ki oksurene kızmayıp, bir hap veya şurupla tedavi yolu gosterilirse, insanların kotu ahlaktan kaynaklanan gunahlarının da nefsani birer hastalık olduğu bilinmeli; sabırla, anlayışla bilmediği gosterilerek, oğrenmediğini oğreterek, yanlışını duzelterek tedavi edilmelidir

Benim anlayışıma gore hanımım, hanımın anlayışına gore ben olamaz Aynı anababanın evlatları birbirinden farklı oldukları gibi, insanların da ilim, idrak, kultur ve sosyal bakımdan farklılıkları vardır

Butun aile fertlerinin kamil olan aile reisi gibi olmaları mumkun değildir Muhim olan gonlune gore yar secmek değil, nasibine duşeni yar etmektir Olduğu gibi kabul etmektir

Şoyle duşunuyorum: Ben yirmiotuz senedir bu buyuklerin yolunda nefsimi ıslaha calışıyorum Aklım, idrakim okuduğum ilme gore oldu mu? Hayır, olmadı Aradığımı buldum mu? Hayır! Şu halde ben kendime sahip olup terbiye edememişken, aynı kemalatı hanımımdan, kızımdan, oğlumdan, damadımdan ya da kayınvalidemden beklemek akıl karı mıdır? İnsanın kendine hukmu gecmezken nicin coluk cocuğuna kızar?

Aile fertleri bir elin parmakları gibidir Her birinin işi, gorevi farklıdır El iş gorurken bir parmak diğer parmağın işine karşı durmaz, birbirine yardımcı olur

Aile hukuku da boyledir Biri diğerinin işine yardımcı olmalı, birbirinin anlayışını hoş gormeli ve birbirini terbiye etmelidir Binanın tuğlaları birbirine destek verdiği, kubbe kenar duvarlarının bağlandığı gibi aile fertleri de reisinin etrafında kenetlenip kubbe gibi bağlanmalıdır

Kusmek bir şey kazandırmaz Ofkelenip darılmak işi cozmez Bilgisizlik ise beladır Once bilgi, sonra sabır, daha sonra da bildiklerini metanetle yavaş yavaş uygulamak ister

Aile reisi aile hukukunu en guzel bicimde once kendisi uygulamalıdır Ailesine “Yalan soyleme! diyen baba yalancılık ederse bu sozu boşa gider “Omrunu boşa gecirme! diyen baba omrunu kahvelerde gecirirse oğlu onu dinlemez

Şu halde bilgisizlik ve cehalet İslamın en buyuk duşmanı, bela ve musibetin tohumudur Onun icin Allah, Peygamberine “Oku emrini vermiştir Bu emir Ummeti Muhammede ebediyen vazifedir Oku, oğren, tatbik et, kurtuluşa ulaş

Allah Teala, Kuranı Kerimde ornek olarak Nuh asın ve LUt asın hanımlarını şoyle anlatmıştır:
“Onlar, kullarımızdan iki iyi kulun nikahı altında iken onlara karşı hainlik edip inkarlarını gizlemişlerdi de iki peygamber Allahtan gelen azabı onlardan savamamıştı O iki kadına: Cehenneme girenlerle beraber siz de girin! dendi (Tahrim, 10)

İki iyi kul, iki peygamberdir Nuh as ve Lut asdır Hanımları kafir idiler Nuh asın hanımı, peygambere cinnet isnat eder, deli demekten cekinmezdi Lut asın hanımı ise duşkunlerle, acıktan gunah işleyenlerle oturur kalkardı Her ikisi de kocalarına iman etmiş gorunmelerine rağmen iman etmemişlerdi Sonucta ikisi de helak oldular

Bu kadınlar, kocaları olan iki ulu peygamber cennet ve cemal ile muşerref olurken, kafirlerle beraber cehenneme duştuler Peygamberin nikahlarında bulunmaları onlara fayda vermedi

Bu kıssada ozellikle bugunun hanımları icin buyuk dersler vardır Ailenin butun fertleri ilahi gercekler karşısında kendi durumunu samimiyetle gozden gecirmeli ve aile hukukunun gereğine gore hareket etmelidir

Mehmet ILDIRAR semerkand dergisi

858,468Konular
981,186Mesajlar
29,539Kullanıcılar
le0n222Son üye
Üst Alt