Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Aile Terbiyesinde Bilinmesi Gereken Görevler

Aile Terbiyesinde Bilinmesi Gereken Görevler

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Ayeti Kerimede uygulanması gereken emirler yer almaktadır Şimdi kısaca bunların neler olduğuna bakalım:

ALLAH’A İBADET ETMEK VE O’NA HİÇBİR ŞEYİ ORTAK KOŞMAMAK: Bu, Allah’ın gönderdiği peygamberleri aracılığı ile insanlara duyurduğu ilk emirdir Allah’a yapılan ibadetin makbul olması için o ibadete başkasının ortak edilmemesidir Çünkü Allah, ortaklıktan münezzehtir, yücedir Eşi, dengi ve ortağı yoktur O’nun eşi ve ortağı olduğunu sanan ve O’ndan bir şey isterken başkasını aracı yapan, hem derin bir sapıklığa düşmüş hem de O’na büyük bir günah ile iftira etmiş olur Onun için O’na ibadete başkasını ortak kılmak, affetmeyeceğini bildirdiği büyük bir günahtır
ANABABAYA İYİLİK ETMEK: Allah, kendisine ibadetten sonra ikinci derecede kişinin var olmasının sebebi olan anne ve babasına saygılı davranılmasını emrediyor Kişiye en yakın olan ve onun için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan anne ve babasına karşı saygı görevini yapmayan kimseden başkasına saygı göstermesi beklenemez Annebabaya karşı değil saygısızlık, ÖF bile demeyi Allah yasaklıyor Peygamberimiz (SAV)’in şu sözü bu konuda her şeyi açıklıyor: “Allah’ın rızası, annebabanın rızasındadır Allah’ın gazabı, annebabanın gazabındadır
AKRABAYA İYİ DAVRANMAK: Dinimiz bütün insanlara hatta hayvanlara iyi davranılmasını emreder İnsanlar içerisinde iyilik yapılmasını emrettikleri kimseler sıralanırken akraba ikinci sırada yer alır Akrabanın görüp gözetilmesi dini terim olarak “SILAİ RAHİM olarak ifade edilir Dinimiz sılai rahime büyük önem vermiştir Kur’anı Kerim’de şöyle buyrulur:
“Ey müminler! Sizi tek bir nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden de birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten sakının Şüphesiz Allah, üzerinizde gözetleyicidir
(NİSA SURESİ – 1 AYET)

YETİMLERE İYİ DAVRANMAK: Dinimiz, toplum fertlerinin birbirleriyle yardımlaşmalarını öngörürken, yoksulları görüp gözetmeyi, öksüzleri kendi çocuklarımız gibi koruyarak eğitip yetiştirmemizi tavsiye eder Peygamberimiz (SAV): “Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir yetimi görüp gözetmeyi, eğitip yetiştirmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette şöyleyiz (beraberiz) buyurarak şehadet parmağı ile orta parmağını işaret etmiştir Öksüzler bize Allah’ın emanetidir, onların anası da babası da biziz Onların görüp gözetilmesi, eğitilip yetiştirilmesi ve topluma yararlı birer insan haline getirilmesi bizim insanlık görevimizdir

YOKSULLARA YARDIM ETMEK: İnsanların durumları eşit değildir Bir kısmı varlıklı iken bir kısmı yoksuldur Bir kısmının sağlığı iyi olduğu halde bir kısmı hasta ve sakattır Toplum halinde yaşayan insanların birbirleriyle yardımlaşmaları dinimizin emridir Varlıklı, zengin insanlar, toplum içindeki yoksul insanları soruşturmalı ve onlara yardım etmelidir Peygamberimiz (SAV) Efendimiz şöyle buyuruyor: “Yoksulları arayın ve onlara yardım edin Siz ancak fakirleriniz sayesinde (düşmanlara karşı) yardım görür ve rızıklanırsınız

KOMŞUYA İYİ DAVRANMAK: Toplu yaşayışta ailemizden sonra haklarına en çok riayet etmemiz gerekenler, yan yana yaşadığımız komşularımızdır Ayeti Kerimede komşular yakın ve uzak olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır Yakın komşu, evi yakın olana denilebileceği gibi akrabadan olan komşuya da denir Uzak komşu da ya evi uzak olan veya akrabadan olmayan veya Müslüman olmayan komşudur Peygamberimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “Komşu üç kısımdır: Birincisinin üç hakkı vardır: Komşuluk hakkı, yakınlık hakkı, İslamiyet hakkıdır (Bu yakınlığı olan Müslüman komşudur) İkincisinin iki hakkı vardır: Komşuluk hakkı, İslamiyet hakkı (Bu Müslüman olan komşudur) Üçüncüsünün de bir hakkı vardır ki, Müslüman olmayan komşudur

YANINDAKİ ARKADAŞA İYİ DAVRANMAK: İyi davranılması gerekenlerden biri de yanındaki iş arkadaşı ve meslektaşıdır Mümin herkesle iyi geçinir, herkesin haklarına saygılı olur ve kimseyi kırıp incitmez Özellikle birlikte çalıştığı, her gün yüz yüze baktığı arkadaşına daha iyi davranır Peygamberimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “Allah katında dostların hayırlısı, arkadaşlarına iyi davranan, komşuların hayırlısı da komşularına hayrı dokunandır

ELLERİMİZİN ALTINDA BULUNANLARA İYİ DAVRANMAK: Ayeti Kerime’de kendilerine davranılması emredilenlerin onuncusu: yanımızda çalıştırdığımız insanlar ve hizmetimizde bulunanlardır Onların ücretlerini zamanında ve eksiksiz ödemek ve onları üzecek davranışlardan sakınmaktır Enes b Malik (RA) diyor ki: “Peygamberimize (SAV) on sene hizmet ettim Bir defa olsun bana (canı sıkılıp ta) öf demedi, niçin böyle yaptın diyerek azarlamadı Böyle yapsaydın da demedi

Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilirForumTR üyesi olmak için tıklayınız

858,496Konular
982,233Mesajlar
30,151Kullanıcılar
draklobitSon üye
Üst Alt