Akademisyen Bülent Şık'ın Sıhhat Bakanlığı'nca 2011-2016 yılları ortasında yürütülen halk sıhhati araştırma raporunun sonuçlarını bir gazetede yazı dizisi haline getirerek kamuoyuna açıkladığı gerekçesiyle yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, Şık'ı 'Göreve ait bilgilerin açıklanması' hatasından 1 yıl 3 ay mahpus cezasına çarptırdı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Bülent Şık katıldı. Şık mahkemeye yazılı savunmasını sundu.
Şık savunmasında, toksik kimyasal unsurların insanlarda kısırlık, üreme sıhhati bozuklukları, hormonal ve hudut sisteminde bozulmalar, obezite, solumum yolu hastalıklarına yol açtığını belirtti.
Şık, "Toksik ve kanserojen kimyasallardan kaynaklanan etraf kirliliği bata çocuklar olmak üzere, insan ve doğal hayatın sıhhatine yönelik olarak önemli bir risk oluşturur. Ve bu riskleri bertaraf etmek için ilgili kamu kurumlarının gereken önlem ve güvenlik tedbirlerini alma yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemek şuurlu bir halde insanları tehlikeye atma hatası olarak görülmelidir. Ben bu cürmü işlemedim, beraatimi talep ediyorum" dedi.
Duruşma sonunda mahkeme, sanık Şık hakkında 'Yasaklanan bilgileri temin' ve 'Yasaklanan bilgileri açıklama' cürümlerinden başka ayrı atılı cürmün ögeleri oluşmadığından beraatine karar verdi.
Mahkeme, 'Göreve ait bilgilerin açıklanması' kabahatinden ise cürüm konusunun ehemmiyet ve bedeli, cürmün işlenme vakti, meydana gelen sonucun tartısı, işleniş hali ve kastın yoğunluğunu dikkate alarak Şık hakkında evvel 1 yıl 6 ay mahpus cezası verdi.
Şık'ın duruşmalardaki saygılı tavrını dikkate alan mahkeme, cezayı 1 yıl 3 ay mahpusa indirdi. Sanığın pişman olmamasını nedeniyle cezayı ertelemeyen mahkeme, sanığın kabul etmemiş olması nedeniyle kararın açıklanmasını geri bırakmadı.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.