iltasyazilim
FD Üye
Nehir Balık çeşitleri,Atatlı su balıkları,Tatlı su balık türleri,tatlısuda yaşamış Balıkları
TÜRKİYE'NİN TATLISU BALIKLARI
Tatlısu balıkları bakımından zengin olan ülkemizde, tatlısu göllerinin olduğu bölgelerde balıkçılık ve turizm gelişmiştir Türkiye'de 40'nın üzerinde tatlısu balığı türü mevcuttur Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
Acıbalık: Trakya, Marmara ve Karadeniz'de ağır akışlı akarsular ya da göllerde yaşamış acıbalık, bitki ve minik hayvancıklarla beslenir Sıradan 56 cm uzunluğunda olan balığın üreme devresi NisanHaziran ayları arasıdır
Afanyus: Ege ve Akdeniz'in sahillerine akan iç sularda yaşar ve nehirlerin yavaş akıntılı ya da sakin bölümlerinde yuvalanır Acı ve tuzlu sulara da ahenk belirten balığın boyu 56 cm'dir Kabuklularla ve özellikle su yüzeyindeki sinekhaşere larvalarıyla beslenir Bahar aylarında üremesini gerçekleştirir ve yumurtalarını su bitkilerinin üzerine bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir
Ankara çamurbalığı: İç ve Doğu Anadolu'nun göl ve akarsularında yaşamış Ankara çamurbalığı, zeminlerde emdiği çamurdan ufak hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir 67 cm'ye dek büyüyebilen balık, sığ suların yüksek ısısına dayanabilir MayısHaziran ayları arasında yapışkan yumurtalarını kıyıların kumluk ve çakıllarına bırakarak üremesini gerçekleştirirken, tabiatın dengesinin korunmasında rol sahibidir
Aynalı sazan: Pullu sazanın aynalı sazanolarak adlandırılan yan türü, üretime en elverişli olanıdır Basit ürediği için farklı alanlara yönlendirilmiş yörelerde ve özellikle baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Ekonomik değeri fazla yüksektir Farklı Alanlara Yönlendirilmiş ülkelerde yılda 200 bin ton sazan üretimi yapılmaktadır
Bıyıklı balık: Çoğunlukla 3050 cm uzunlukta ve 052 kg, en çok 3 kg ağırlıkta olur Büyüklerine aralıklı rastlanır Oksijeni bol, çabuk akan nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar Ülkemizin dağıtılmış yörelerinde türleri bulunur MayısHaziran ayları arasında üreme yapar ve 5 bin30 bin yumurta döker Bu devrede yumurtaları zehirlidir Eti artı değerli olmamakla beraber, avcılığı yönünden kıymetli bir balıktır
Bodur yayın: Güneydoğu Anadolu'daki akarsu ve göllerin kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşamış bodur yayınlama, 2030, en çok 45 cm boy ve 100500 gr ağırlıkta olabilen bir yayın türüdür Epeyce obur bir balıktır Omurgasızlar, ufak balıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa yer Suların ısı fbünyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türşartlarına göre NisanHaziran ayları arasında kumların içine yuva yapan kadınsı, yumurtalarını dökerek bunların oluşmasını bekler Bodur yayının kılçıksız eti fazla lezzetlidir; fakat hesaplı değeri bölgeseldir
Büyükbaş kayabalığı: Trakya ve Karadeniz kıyılarına akıcı nehirlerde yaygındır Boyu 1218, en çok 22 cm olur Acısuların taşlık veya sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, oradan nehirlerin içlerine girer Yuva edindiği bölgeye çok bağlıdır ve buraya cebren giren balıklara aleyhinde kavgacı olur Ufak kabuklular, balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Dişiler, NisanMayıs ayları aralarında yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır Erkekler ise gözcülük eder Eti lezzetli ve sağlığa yararlı olan büyükbaş kayabalığının idareli değeri bölgeseldir
Çapak balığı: Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve göllerinde, bazı türleri de Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar Boyu sıradan 3040 cm'den 70 cm'ye, ağırlığı ise 3 kg'den 6 kg'ye ulaşabilir Kurtlar, böcekler ve yosunlarla beslenir, 10 sene yaşayabilir MayısHaziran ayları arası yaklaşık 100 bin yumurtayla üreme yapar 1 kg'nin üstündekilerin eti leziz, küçükler ise yem ya da av balığı olarak değerlidir
Dağ alabalığı: Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerindeki dağ göllerinin soğuk, berrak ve pak sularında yaşar zaman zaman nehirlere de girer Bilimsel olarak, dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 4060 cm'den 1 m'ye, ağırlığı ise 13 kg'den 14 kg'ye kadar ulaşabilir 34 yaşında olgunlaşıp, göllerin buzla kaplandığı EkimOcak aylarında çakıllara takriben 3 bin 500 yumurta bırakır Çok nefis etinin yanı sıra çevikliğiyle tanınır, avcılığı yönünden değerli bir balıktır
Dere alabalığı: Soğuk, temiz ve seri akıntılı nehirlerde, çevresine bağlı olarak yaşar Bölgesini kıskanır, başka balıkların gelmesini istemez Boyu 3040, en çok 60 cm ve ağırlığı 052 kg olabilir Yumuşakçalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp, EkimOcak ayları arasında yumurta bırakır ara sıra akıntılara aleyhinde 152 cm sıçrayarak yüzer En değerli tatlısu balıklarından biridir Lezzetli ve yararlı eti nedeniyle hesaplı değeri çok yüksektir
Nehir kayabalığı: Ülkemiz akarsularında değişik türleri yerine tarafından adlar alır 56 yılda yavaşça büyüyerek 1220 cm badana ulaşır Fazla hareket etmeden su aşağı yatarak ömür geçirir NisanHaziran aylarında haftalık aralıklarla ürer, dişileri bin3 bin yumurta verir Eti leziz olan dere kayabalığı, büyük balıkları avlamakta yem olarak da kullanılır
Ot sazanı: 'Ot balığı' olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Çin'de sazan üretimiyle beraber yetiştirilir Anavatanı Çin'den dünyaya yayılan, giderken ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır Ortalama 4080 cm zirve ve 25 kg ağırlıkta olur En fazla 1230 kg ağırlığa ulaşabilir Otçul bir balıktır Günde ağırlığının yüzde 120'si değin ot yer böylece havuzlarda ot mücadelesi için mükemmel bir canlıdır 56 yaşlarında olgunluğa erişir ve kgağırlığına 120 bin yumurta verir 610 cm boya eriştikten sonra sadece bitkilerle beslenir Ülkemizde hemen şimdi tüketim değeri yoktur
Pullu sazan: 1314 Yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan, kolay yetişen, eti leziz, idareli değeri çok yüksek bir balıktır 34 yaşlarında olgunlaşıp 200300 bin yumurta verir Ortalama 3040 cm irtifa ve 500bin gr ağırlıkta olur Sportif avcılığı değerlidir Su böcekleri, kurtlar ve öteki hayvanlarla beslenir
Sardalya: Başta Rusya'nın Abrau Gölü'nde bulunmuş, 1943'te de ülkemizde Ulubat Gölü'nde rastlanmıştır İznik Gölü'nde de yaşamaktadır Boyu 78, en çok 12 cm olan, sürü halinde dolaşan bir RingaTirsi türüdür Planktonlar, ufak su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir 23 yaşlarında olgunlaşıp, 10140 C sularda HaziranEkim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer Eti yöresel olarak tüketilir Daha ziyade alabalık yetiştiriciliğikfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türnde yem olarak değerlendirilir
Somon: Anavatanı Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir Boyu sıradan 60100 cm, ağırlığı da 315 kg olabilir 150 cm'ye ulaşanları da olur Hızlı akarsuların oksijeni bol, temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 23 m yükseğe atlaya sıçraya yüzerek 23 bin km'lik nehir kaynaklarına ulaşıp, burada EkimKasım ayları arası ürer Yavrular baştan acısulara iniş yapar Yetişkinleri denize de harmoni gösterir Etoburdur Böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlısu balıklarının eti en nefis olanıdır Hem yumurtasından kırmızı havyar elde edilir Idareli değeri çok yüksektir
Sudak: Marmara ve Karadeniz ile Göller Bölgesi'nde 1015 yıl yaşayan, 4070 cm'den 130 cm zirve ve 15 kg'dan 12 kg ağırlıkta olabilen hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır Kendinden ufak balıklarla beslenir NisanMayıs ayları arasında 200 bin1 milyon yumurta vererek ürer Gündüzlerini dipte geçirip, avlanmak için sabah erken saatlerde veya akşam üzerleri su yüzeyine çıkar Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile hesaplı değeri fazla yüksek bir tatlısu balığıdır *
TÜRKİYE'NİN TATLISU BALIKLARI
Tatlısu balıkları bakımından zengin olan ülkemizde, tatlısu göllerinin olduğu bölgelerde balıkçılık ve turizm gelişmiştir Türkiye'de 40'nın üzerinde tatlısu balığı türü mevcuttur Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
Acıbalık: Trakya, Marmara ve Karadeniz'de ağır akışlı akarsular ya da göllerde yaşamış acıbalık, bitki ve minik hayvancıklarla beslenir Sıradan 56 cm uzunluğunda olan balığın üreme devresi NisanHaziran ayları arasıdır
Afanyus: Ege ve Akdeniz'in sahillerine akan iç sularda yaşar ve nehirlerin yavaş akıntılı ya da sakin bölümlerinde yuvalanır Acı ve tuzlu sulara da ahenk belirten balığın boyu 56 cm'dir Kabuklularla ve özellikle su yüzeyindeki sinekhaşere larvalarıyla beslenir Bahar aylarında üremesini gerçekleştirir ve yumurtalarını su bitkilerinin üzerine bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir
Ankara çamurbalığı: İç ve Doğu Anadolu'nun göl ve akarsularında yaşamış Ankara çamurbalığı, zeminlerde emdiği çamurdan ufak hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir 67 cm'ye dek büyüyebilen balık, sığ suların yüksek ısısına dayanabilir MayısHaziran ayları arasında yapışkan yumurtalarını kıyıların kumluk ve çakıllarına bırakarak üremesini gerçekleştirirken, tabiatın dengesinin korunmasında rol sahibidir
Aynalı sazan: Pullu sazanın aynalı sazanolarak adlandırılan yan türü, üretime en elverişli olanıdır Basit ürediği için farklı alanlara yönlendirilmiş yörelerde ve özellikle baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Ekonomik değeri fazla yüksektir Farklı Alanlara Yönlendirilmiş ülkelerde yılda 200 bin ton sazan üretimi yapılmaktadır
Bıyıklı balık: Çoğunlukla 3050 cm uzunlukta ve 052 kg, en çok 3 kg ağırlıkta olur Büyüklerine aralıklı rastlanır Oksijeni bol, çabuk akan nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar Ülkemizin dağıtılmış yörelerinde türleri bulunur MayısHaziran ayları arasında üreme yapar ve 5 bin30 bin yumurta döker Bu devrede yumurtaları zehirlidir Eti artı değerli olmamakla beraber, avcılığı yönünden kıymetli bir balıktır
Bodur yayın: Güneydoğu Anadolu'daki akarsu ve göllerin kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşamış bodur yayınlama, 2030, en çok 45 cm boy ve 100500 gr ağırlıkta olabilen bir yayın türüdür Epeyce obur bir balıktır Omurgasızlar, ufak balıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa yer Suların ısı fbünyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türşartlarına göre NisanHaziran ayları arasında kumların içine yuva yapan kadınsı, yumurtalarını dökerek bunların oluşmasını bekler Bodur yayının kılçıksız eti fazla lezzetlidir; fakat hesaplı değeri bölgeseldir
Büyükbaş kayabalığı: Trakya ve Karadeniz kıyılarına akıcı nehirlerde yaygındır Boyu 1218, en çok 22 cm olur Acısuların taşlık veya sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, oradan nehirlerin içlerine girer Yuva edindiği bölgeye çok bağlıdır ve buraya cebren giren balıklara aleyhinde kavgacı olur Ufak kabuklular, balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Dişiler, NisanMayıs ayları aralarında yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır Erkekler ise gözcülük eder Eti lezzetli ve sağlığa yararlı olan büyükbaş kayabalığının idareli değeri bölgeseldir
Çapak balığı: Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve göllerinde, bazı türleri de Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar Boyu sıradan 3040 cm'den 70 cm'ye, ağırlığı ise 3 kg'den 6 kg'ye ulaşabilir Kurtlar, böcekler ve yosunlarla beslenir, 10 sene yaşayabilir MayısHaziran ayları arası yaklaşık 100 bin yumurtayla üreme yapar 1 kg'nin üstündekilerin eti leziz, küçükler ise yem ya da av balığı olarak değerlidir
Dağ alabalığı: Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerindeki dağ göllerinin soğuk, berrak ve pak sularında yaşar zaman zaman nehirlere de girer Bilimsel olarak, dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 4060 cm'den 1 m'ye, ağırlığı ise 13 kg'den 14 kg'ye kadar ulaşabilir 34 yaşında olgunlaşıp, göllerin buzla kaplandığı EkimOcak aylarında çakıllara takriben 3 bin 500 yumurta bırakır Çok nefis etinin yanı sıra çevikliğiyle tanınır, avcılığı yönünden değerli bir balıktır
Dere alabalığı: Soğuk, temiz ve seri akıntılı nehirlerde, çevresine bağlı olarak yaşar Bölgesini kıskanır, başka balıkların gelmesini istemez Boyu 3040, en çok 60 cm ve ağırlığı 052 kg olabilir Yumuşakçalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp, EkimOcak ayları arasında yumurta bırakır ara sıra akıntılara aleyhinde 152 cm sıçrayarak yüzer En değerli tatlısu balıklarından biridir Lezzetli ve yararlı eti nedeniyle hesaplı değeri çok yüksektir
Nehir kayabalığı: Ülkemiz akarsularında değişik türleri yerine tarafından adlar alır 56 yılda yavaşça büyüyerek 1220 cm badana ulaşır Fazla hareket etmeden su aşağı yatarak ömür geçirir NisanHaziran aylarında haftalık aralıklarla ürer, dişileri bin3 bin yumurta verir Eti leziz olan dere kayabalığı, büyük balıkları avlamakta yem olarak da kullanılır
Ot sazanı: 'Ot balığı' olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Çin'de sazan üretimiyle beraber yetiştirilir Anavatanı Çin'den dünyaya yayılan, giderken ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır Ortalama 4080 cm zirve ve 25 kg ağırlıkta olur En fazla 1230 kg ağırlığa ulaşabilir Otçul bir balıktır Günde ağırlığının yüzde 120'si değin ot yer böylece havuzlarda ot mücadelesi için mükemmel bir canlıdır 56 yaşlarında olgunluğa erişir ve kgağırlığına 120 bin yumurta verir 610 cm boya eriştikten sonra sadece bitkilerle beslenir Ülkemizde hemen şimdi tüketim değeri yoktur
Pullu sazan: 1314 Yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan, kolay yetişen, eti leziz, idareli değeri çok yüksek bir balıktır 34 yaşlarında olgunlaşıp 200300 bin yumurta verir Ortalama 3040 cm irtifa ve 500bin gr ağırlıkta olur Sportif avcılığı değerlidir Su böcekleri, kurtlar ve öteki hayvanlarla beslenir
Sardalya: Başta Rusya'nın Abrau Gölü'nde bulunmuş, 1943'te de ülkemizde Ulubat Gölü'nde rastlanmıştır İznik Gölü'nde de yaşamaktadır Boyu 78, en çok 12 cm olan, sürü halinde dolaşan bir RingaTirsi türüdür Planktonlar, ufak su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir 23 yaşlarında olgunlaşıp, 10140 C sularda HaziranEkim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer Eti yöresel olarak tüketilir Daha ziyade alabalık yetiştiriciliğikfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türnde yem olarak değerlendirilir
Somon: Anavatanı Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir Boyu sıradan 60100 cm, ağırlığı da 315 kg olabilir 150 cm'ye ulaşanları da olur Hızlı akarsuların oksijeni bol, temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 23 m yükseğe atlaya sıçraya yüzerek 23 bin km'lik nehir kaynaklarına ulaşıp, burada EkimKasım ayları arası ürer Yavrular baştan acısulara iniş yapar Yetişkinleri denize de harmoni gösterir Etoburdur Böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlısu balıklarının eti en nefis olanıdır Hem yumurtasından kırmızı havyar elde edilir Idareli değeri çok yüksektir
Sudak: Marmara ve Karadeniz ile Göller Bölgesi'nde 1015 yıl yaşayan, 4070 cm'den 130 cm zirve ve 15 kg'dan 12 kg ağırlıkta olabilen hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır Kendinden ufak balıklarla beslenir NisanMayıs ayları arasında 200 bin1 milyon yumurta vererek ürer Gündüzlerini dipte geçirip, avlanmak için sabah erken saatlerde veya akşam üzerleri su yüzeyine çıkar Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile hesaplı değeri fazla yüksek bir tatlısu balığıdır *