Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Akarsuda Yaşayan Balıklar

Akarsuda Yaşayan Balıklar
0
125

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Akarsuda Yaşayan Balıklar
tatlısuda yaşamış Balıkları
Akarsuda Yaşamış Balıklar nelerdir

Akarsuda Yaşayan Balıklar

Ülkemizde bir fazla çeşitlilik akarsu(tatlısu) balığı çeşidi bulunmaktadır Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

Acıbalık: Trakya, Marmara ve Karadeniz'de ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşamış acıbalık, bitki ve minik hayvancıklarla beslenir Ortalama 56 cm uzunluğunda olan balığın üreme devresi NisanHaziran ayları arasıdır

Afanyus: Ege ve Akdeniz'in sahillerine akan iç sularda yaşar ve nehirlerin yavaş akıntılı ya da sakin bölümlerinde yuvalanır Acı ve tuzlu sulara da harmoni gösteren balığın boyu 56 cm'dir Kabuklularla ve özellikle su yüzeyindeki sinekböcek larvalarıyla beslenir Bahar aylarında üremesini gerçekleştirir ve yumurtalarını su bitkilerinin üstüne bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir

Ankara çamurbalığı: İç ve Doğu Anadolu'nun göl ve akarsularında yaşayan Ankara çamurbalığı, zeminlerde emdiği çamurdan küçük hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir 67 cm'ye dek büyüyebilen balık, sığ suların yüksek ısısına dayanabilir MayısHaziran ayları aralarında yapışık yumurtalarını kıyıların kumluk ve çakıllarına bırakarak üremesini gerçekleştirirken, tabiatın dengesinin korunmasında rol sahibidir

Aynalı sazan: Pullu sazanın aynalı sazanolarak adlandırılan bağlı türü, üretime en elverişli olanıdır Kolay ürediği için dağıtılmış yörelerde ve bilhassa baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Hesaplı değeri çok yüksektir Farklı Alanlara Yönlendirilmiş ülkelerde yılda 200 bin ton sazan üretimi yapılmaktadır

Bıyıklı balık: Başlıca 3050 cm uzunlukta ve 052 kg, en çok 3 kg ağırlıkta olur Büyüklerine seyrek rastlanır Oksijeni bol, süratli akıcı nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar Ülkemizin farklı alanlara yönlendirilmiş yörelerinde türleri bulunur MayısHaziran ayları arasında üreme yapar ve 5 bin30 bin yumurta döker Bu devrede yumurtaları zehirlidir Eti fazla kıymetli olmamakla beraber, avcılığı yönünden kıymetli bir balıktır

Bodur yayınlama: Güneydoğu Anadolu'daki çay ve göllerin kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşamış bodur yayın, 2030, en çok 45 cm irtifa ve 100500 gr ağırlıkta olabilen bir yayınlama türüdür Epeyce obur bir balıktır Omurgasızlar, ufak balıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa yer Suların ısı fbünyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türşartlarına tarafından NisanHaziran ayları aralarında kumların içine yuva yapan dişi, yumurtalarını dökerek bunların oluşmasını bekler Bodur yayının kılçıksız eti çok lezzetlidir; ama ekonomik değeri bölgeseldir

Büyükbaş kayabalığı: Trakya ve Karadeniz kıyılarına akıcı nehirlerde yaygındır Boyu 1218, en fazla 22 cm olur Acısuların taşlık ya da sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, oradan nehirlerin içlerine girer Yuva edindiği bölgeye çok bağlıdır ve buraya cebren giren balıklara karşı saldırgan olur Küçük kabuklular, balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Dişiler, NisanMayıs ayları arasında yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır Erkekler ise gözcülük eder Eti leziz ve sağlığa yardımcı olan büyükbaş kayabalığının hesaplı değeri bölgeseldir

Çapak balığı: Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve göllerinde, bir takım türleri de Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar Boyu sıradan 3040 cm'den 70 cm'ye, ağırlığı ise 3 kg'den 6 kg'ye ulaşabilir Kurtlar, böcekler ve yosunlarla beslenir, 10 sene yaşayabilir MayısHaziran ayları arası takriben 100 bin yumurtayla üreme yapar 1 kg'nin üstündekilerin eti nefis, küçükler ise yem ya da av balığı olarak değerlidir

Dağ alabalığı: Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerindeki dağ göllerinin soğuk, berrak ve pak sularında yaşar ara sıra nehirlere de girer Bilimsel olarak, dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 4060 cm'den 1 m'ye, ağırlığı ise 13 kg'den 14 kg'ye değin ulaşabilir 34 yaşında olgunlaşıp, göllerin buzla kaplandığı EkimOcak aylarında çakıllara takriben 3 bin 500 yumurta bırakır Fazla nefis etinin yanı sıra çevikliğiyle tanınır, avcılığı yönünden değerli bir balıktır

Akarsu alabalığı: Soğuk, pak ve hızlı akıntılı nehirlerde, çevresine yan olarak yaşar Bölgesini kıskanır, başka balıkların gelmesini istemez Boyu 3040, en çok 60 cm ve ağırlığı 052 kg olabilir Yumuşakçalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp, EkimOcak ayları aralarında yumurta bırakır ara sıra akıntılara aleyhinde 152 cm sıçrayarak yüzer En değerli tatlısu balıklarından biridir Lezzetli ve yardımsever eti nedeniyle ekonomik değeri fazla yüksektir

Nehir kayabalığı: Ülkemiz akarsularında çeşitli türleri yerine göre adlar alır 56 yılda ağır ağır büyüyerek 1220 cm boya ulaşır Fazla hareket etmeden su aşağı yatarak ömür geçirir NisanHaziran aylarında haftalık aralıklarla ürer, dişileri bin3 bin yumurta verir Eti lezzetli olan akarsu kayabalığı, büyük balıkları avlamakta yem olarak da kullanılır

Ot sazanı: 'Ot balığı' olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Çin'de sazan üretimiyle beraber yetiştirilir Anavatanı Çin'den dünyaya yayılan, bu vesileyle ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır Ortalama 4080 cm boy ve 25 kg ağırlıkta olur En çok 1230 kg ağırlığa ulaşabilir Otçul bir balıktır Günde ağırlığının yüzde 120'si kadar ot yer böylece havuzlarda ot mücadelesi için çok iyi bir canlıdır 56 yaşlarında olgunluğa erişir ve kgağırlığına 120 bin yumurta verir 610 cm boya eriştikten daha sonra sadece bitkilerle beslenir Ülkemizde az önce tüketim değeri yoktur

Pullu sazan: 1314 Yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan, kolay yetişen, eti leziz, ekonomik değeri fazla yüksek bir balıktır 34 yaşlarında olgunlaşıp 200300 bin yumurta verir Sıradan 3040 cm boy ve 500bin gr ağırlıkta olur Sportif avcılığı değerlidir Su böcekleri, kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir

Sardalya: Öncelikle Rusya'nın Abrau Gölü'nde bulunmuş, 1943'te de ülkemizde Ulubat Gölü'nde rastlanmıştır İznik Gölü'nde de yaşamaktadır Boyu 78, en çok 12 cm olan, sürü halinde dolaşan bir RingaTirsi türüdür Planktonlar, küçük su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir 23 yaşlarında olgunlaşıp, 10140 C sularda HaziranEkim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer Eti bölgesel olarak tüketilir Daha ziyade alabalık yetiştiriciliğikfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türnde yem olarak değerlendirilir

Somon: Anavatanı Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir Boyu ortalama 60100 cm, ağırlığı da 315 kg olabilir 150 cm'ye ulaşanları da olur Hızlı akarsuların oksijeni bol, temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 23 m yükseğe atlaya sıçraya yüzerek 23 bin km'lik dere kaynaklarına ulaşıp, burada EkimKasım ayları arası ürer Yavrular her tarafta acısulara iniş yapar Yetişkinleri denize de armoni gösterir Etoburdur Böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlısu balıklarının eti en nefis olanıdır Hem yumurtasından kırmızı havyar elde edilir Hesaplı değeri fazla yüksektir

Sudak: Marmara ve Karadeniz ile Göller Bölgesi'nde 1015 sene yaşayan, 4070 cm'den 130 cm irtifa ve 15 kg'dan 12 kg ağırlıkta olabilen hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır Kendinden minik balıklarla beslenir NisanMayıs ayları arasında 200 bin1 milyon yumurta vererek ürer Gündüzlerini dipte geçirip, avlanmak için sabahleyin erken saatlerde ya da akşam üzerleri su yüzeyine çıkar Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile ekonomik değeri fazla yüksek bir tatlısu balığıdır *
 
858,505Konular
982,717Mesajlar
33,056Kullanıcılar
forumdas1Son üye
Üst Alt