Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Akciğer Kanseri sebepleri nelerdir neden olur

Akciğer Kanseri sebepleri nelerdir neden olur
0
78

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Akciğer Kanseri sebepleri nelerdir niçin olur Akciğer kanserinin en manâlı nedeni sigaradır Bunu radon ve asbestos (asbestos) izler Ama, sigara, radon ve asbestten başka da kanser riskini artıran pek çok etken vardır HAVA KİRLİLİĞİ Hava kirliliğinin de akciğer kanseri için bir tehlike faktörü olabileceği ileri sürülmektedir Bunun en manâlı kanıtlarından biri, akciğer kanserinin hava kirliliğinin yoğun olduğu ülkelerde ve şehirlerde daha pozitif görülmesidir Çeşitli araştırmalarda, hava kirliliğine niçin olan kükürt dioksit, azot dioksit gibi maddelerin sigara dumanındaki kanserojenik maddelerin etkilerini artırdıkları saptanmıştır Dizel egzostuna ve petrol yanma ürünlerine maruz kalan kişilerde akciğer kanseri riski yüksektir MESLEKLER Akciğer kanserinin bazı meslek sahiplerinde daha fazla görüldüğü vaktiyle beri bilinir Meslekleri nedeniyle uranyum, arsenik, krom, nikel, kadmiyum, alüminyum, berilyum gibi maddelerle uğraşanlarda akciğer kanseri riski yüksektir ARSENİK Arsenik toprak doğal olarak bulunur ve buradan içme sularına karışabilir Arsenikle kirlenmiş suların içilmesi de akciğer kanseri riskini artırır Sigara da içilmesi riskin katlanarak artmasına niçin olur GIDA Sigara içen ve az miktarda sebze ve meyve tüketenlerde akciğer kanseri daha sık görülmektedir Betakaroten Bilhassa de beta karoten taşıyan besinlerin kansere karşısında koruyuculuk özelliklerinin daha artı olduğu saptanmıştır Beta karoten vücutta A vitaminine dönüşerek etkin olur Beta karoten içeren besinlerin başlıcaları, havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı elde etmek üzere tüm sarı ve kırmızı ile yeşil renkli meyve ve sebzeler, lahana, bezelye ve patatestir Bu maddenin ısı ve ışığa karşısında duyarlı olduğu ve mikrodalga fırın dışarıya her türlü pişirme yöntemiyle kayba uğrayacağı unutulmamalıdır Öteki besinler Beta karoten dışında, özet olarak antioksidanlar olarak tanıdık E ve C vitamini, folik asit ve selenyumun da ayrıca akciğer ve keza de diğer kanserlere karşı koruyucu etkileri olabileceği konusunda çalışmalar vardır AKCİĞER HASTALIKLARI Akciğerde harabiyete ve bağ dokusu artışına neden olan hastalıklar da akciğer kanseri için risk oluşturur Bunlar içinde en önemlileri eskiden geçirilmiş olan verem (verem), zatürree ve fibrozistir Kronik bronşiti olanlarda da kanser riski fazladır KALITIMSAL FAKTÖRLER Akciğer kanseri genetik bir hastalık olmamakla beraber, kansere yatkınlık sağlayan bir takım özellikler vardır Mesela, sigara içenlerin hepsi yok %115'i akciğer kanserine yakalanmaktadır Keza, bazı ailelerde akciğer ve öteki kanserler daha sık görülebilmektedir İzlanda'da 19552002 yılları aralarında akciğer kanseri olan 2756 birey üzerinde yapılan bir araştırmada akciğer kanserli şahısların kardeşlerinde bu hastalığın görülme riski 35 misli, çocuklarında 3 misli, hala, dayı, amca, teyze, kuzen gibi yakınlarında ise 2 misli yüksek bulunmuştur Son yıllarda yapılan çalışmalar, akciğer kanserinin ortaya çıkmasında kalitimsal faktörlerin (onkogenler, bitki örtüsü baskılayıcı genler ve DNA tamir genleri) çok önemli olabileceğini göstermektedir  
 
858,505Konular
982,983Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt