Akciger kanserinin nedenleri Akciğer kanserinin en kayda değer nedeni sigaradır Bunu radon ve asbestos (amyant) izler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta Mynet okurları için yazdı Oysa, sigara, radon ve asbestten diğer da kanser riskini artıran böylece çok faktör vardır Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta, akciğer kanserine neden olan etkenleri Mynet okurları için yazdı HAVA KİRLİLİĞİ Hava kirliliğinin de akciğer kanseri için bir risk faktörü olabileceği ileri sürülmektedir Bunun en önemli kanıtlarından biri, akciğer kanserinin hava kirliliğinin yoğun olduğu ülkelerde ve şehirlerde daha artı görülmesidir Değişik araştırmalarda, hava kirliliğine niçin olan kükürt dioksit, azot dioksit gibi maddelerin sigara dumanındaki kanserojenik maddelerin etkilerini artırdıkları saptanmıştır Dizel egzostuna ve petrol yanma ürünlerine maruz kalan kişilerde akciğer kanseri riski yüksektir MESLEKLER Akciğer kanserinin bazı iş sahiplerinde daha artı görüldüğü eskiden beri bilinir Meslekleri nedeniyle uranyum, arsenik, krom, nikel, kadmiyum, alüminyum, berilyum gibi maddelerle uğraşanlarda akciğer kanseri riski yüksektir ARSENİK Arsenik toprak doğal olarak bulunur ve buradan içme sularına karışabilir Arsenikle kirlenmiş suların içilmesi de akciğer kanseri riskini artırır Sigara da içilmesi riskin katlanarak artmasına neden olur BESIN Sigara içen ve az miktarda sebze ve meyve tüketenlerde akciğer kanseri daha sık görülmektedir Betakaroten Özellikle de beta karoten taşıyan besinlerin kansere aleyhinde koruyuculuk özelliklerinin daha artı olduğu saptanmıştır Beta karoten vücutta A vitaminine dönüşerek etkin olur Beta karoten içeren besinlerin başlıcaları, havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı elde etmek üzere tüm sarı ve kırmızı ile yeşil renkli meyve ve sebzeler, lahana, bezelye ve patatestir Bu maddenin ısı ve ışığa karşı sağduyu olduğu ve mikrodalga fırın dışında her türlü pişirme yöntemiyle kayba uğrayacağı unutulmamalıdır Diğer besinler Beta karoten dışında, kısaca antioksidanlar olarak aşina E ve C vitamini, folik asit ve selenyumun da hem akciğer ve ayrıca de öteki kanserlere aleyhinde koruyucu etkileri olabileceği konusunda incelemeler vardır AKCİĞER HASTALIKLARI Akciğerde harabiyete ve bağ dokusu artışına neden olan hastalıklar da akciğer kanseri için tehlike oluşturur Bunlar içinde en önemlileri önceden geçirilmiş olan verem (verem), zatürree ve fibrozistir Kronik bronşiti olanlarda da kanser riski fazladır GENETIK FAKTÖRLER Akciğer kanseri genetik bir hastalık olmamakla beraber, kansere yatkınlık sağlayan bazı özellikler vardır Örneğin, sigara içenlerin tümü değil %115′i akciğer kanserine yakalanmaktadır Ayrıca, bir takım ailelerde akciğer ve diğer kanserler daha sık görülebilmektedir İzlanda’da 19552002 yılları aralarında akciğer kanseri olan 2756 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada akciğer kanserli şahısların kardeşlerinde bu hastalığın görülme riski 35 misli, çocuklarında 3 misli, hala, dayı, amca, teyze, kuzen gibi yakınlarında ise 2 misli yüksek bulunmuştur Son yıllarda yapılan incelemeler, akciğer kanserinin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin (onkogenler, tümör baskılayıcı genler ve DNA tamir genleri) fazla kayda değer olabileceğini göstermektedir